A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. április 7-én tartotta meg éves közgyűlését a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol ünnepélyes keretek között átadták az Év Tájházvezetőjeés második alkalommal a Szablyár Péter Emlékplakettkitüntetéseket is.

-Hirdetés-

2018-ban az Év tájházvezetője Csáki Balázsné, a cigándi „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke lett, aki nagy érdemeket szerzett abban, hogy az egykori cigándi tájházból mára egy országosan is elismert, “élő” épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel.

Szablyár Péter Emlékplakett a Tájházszövetség alapító ügyvezető elnöke emléke előtt tisztelgő, kétévente kiosztott szakmai elismerés, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát ismeri el, díjazza. Második alkalommal osztották ki idén ezt a kitüntetést, amelyet a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Kispálné Dr. Lucza Ilona kapott. Az irodalmi emlékházak sok esetben tájházak is. Ilyen Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön, mindemellett a Szlovák Tájház is az intézményhez tartozik, amelynek fejlesztése és országossá vált hírneve Kispálné Dr. Lucza Ilona két évtizedes múzeumi munkájának köszönhető.

Kispálné Dr. Lucza Ilona középiskolai tanári pályáját hátrahagyva 1997-től lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója. Ilona saját szülővárosának, Kiskőrösnek lett méltán híres képviselője. Hagyatékápoló munkásságáért 2014-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. A vezetése alatt álló intézmény eddig kétszer nyerte el az Év Múzeuma kitüntető címet. A “Petőfiről csak hitelesen” munka eredménye, hogy az ország legnagyobb Petőfi képzőművészeti gyűjteményét és műfordítói szoborparkját tudhatja a város magáénak, valamint az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye is a múzeumegyüttes. Kispálné Dr. Lucza Ilona a múzeumi feladatok mellett az Országos Petőfi Sándor Társaság ügyvezető elnökeként a is sokat tesz a Petőfi-kultusz ápolásáért.


Lucza Ilonának Petőfi Sándor szülőháza mellett tájház is jutott osztályrészül. Az intézményhez tartozó Szlovák Tájház 2017-ben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját. Példaértékű az a következetes munka, amellyel fejlesztette a tájházat. 2004-ben a Szlovák Tájházzal csatlakoztak Szövetségünkhöz, majd szakmai műhelyek, találkozók alkalmával bővítették ismereteiket a népi műemlékek megóvása terén. Ennek eredményeképp 2006-ban sikeresen pályáztak és valósították meg a tájház infrastrukturális fejlesztését. Büszkék vagyunk arra, hogy a tájházi épület padlófűtésének kialakítása során szerzett tapasztalatok szolgáltak mintaként később az irodalmi vendégház fejlesztéséhez is. 2008-ban a múzeumi programok ellátásához, ugyancsak pályázati forrásból udvari kemence épült. Ezen eredményekről, a kiváló szakmai kiállításokról 2010-ben személyesen is meggyőződhettünk a VIII. Országos Tájháztalálkozó alkalmával.

A két évtizedes munka eredménye, hogy az ország legelső irodalmi emlékházát nemcsak a kiskőrösiek érzik magukénak, hanem a Kárpát-medence bármely pontjáról ideérkező látogató is. Aki valaha részt vett a Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvényen, az biztosan. Ezt a programot egyébként Ilona indította útjára. 1998. december 31. óta a város minden évben képzőművészeti kiállítással, színházi előadással, lakomával búcsúztatja az óévet. Ekkor látható az a keresztelési anyakönyv is az evangélikus templomban, amelybe Petrovics Sándor születését 1823. január 1-jén bejegyezték.


Forrás: https://magyarmuzeumok.hu 

MEGOSZTÁS