„Egyszer volt, hol nem volt…” 

-Hirdetés-

Ez a klasszikus mondat – mely több száz éves már – neves magyar és külföldi meseírók, illetve népmesegyűjtők tollából több száz mesén keresztül íródott és nemzedékekről – nemzedékekre hangzott már el és hangzik el napjainkban, mint ahogy elhangzott az elmúlt hétvégén a soltvadkerti Gyöngyház Kulturális Központ dísztermében megtartott Mese-Kuckón is.

A magyar népmese örök. Kodály Zoltán szerint: „A magyar kiejtést is tanulni kell, még a született magyarnak is. Ha nem csiszolja, újítja folytonosan, berozsdásodik.”

Talán ez a gondolat indította el a Gyöngyház Kulturális Központ dolgozóit azon az úton, hogy MESE-KUCKÓ-t hozzanak létre az óvodáskorú és minden érdeklődő gyermek számára, akik szeretnek mesélni és mesét hallgatni.

Jó ötletnek bizonyult, hogy minél több mesélő előadásában hangozzék el egy-egy mese a kicsinyek nevelésére és öröm szerzésére.

Sok meseíró és mesegyűjtő írt a magyar nyelv elképesztő gazdagságáról, kifejezőképességéről, más csodálatos tulajdonságáról és titokzatos eredetéről.

A magyarok talán nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben.

Éppen ezért fontos, hogy ápoljunk a kultúrát az óvodákban, iskolákban, mert eközben megtapasztalhatjuk anyanyelvünk gazdagságát és titokzatosságát a meséken, valamint a mesélőkön keresztül.

Jó lenne, ha a mesekönyv nem hiányozna egyetlen gyermek polcáról sem!

A mai alkalommal Szutyejev Alma című meséjét hallhatták a különböző korosztályú gyermekek interaktív módon. Együtt báboztunk és énekeltünk, beszélgettünk, meditációs gyakorlatot végeztünk és almát ettünk. Tudtuk meg Lakatosné Hachbold Éva Evangélikus Egyházi Óvoda vezetőjétől.

„Azt kívánom a kedves Szülőknek és Nevelőknek, hogy amikor mesélnek gyermekeiknek, szavaikkal simogassanak, vidítsanak, bátorítsanak, könnyeket töröljenek le a kis arcokról… hogy így legyen örökség mindaz, amit értékként átadhatunk a jövő generációjának.”

Ugyanis, amikor a gyermek a mesét hallgatja, nemcsak a mesélőre, hanem befelé is figyel: fantáziaképeket alkot (belső mozi), ami segíti őt a felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában. Mindemellett a mesék által színessé és gazdaggá válik a gyermekek élete, ezért is fontos, hogy amikor csak tehetjük meséljünk nekik.  

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS