Kőrös Körül-Nők Egyesülete zászlajára tűzte, hogy olyan értékeket próbáljon meg közvetíteni a nagyvilág felé, amelyek kicsit már kivesztek életünkből. Igyekeznek felszínre hozni azokat az érzéseket, értékeket, amelyek feledésbe merültek vagy csak elrohanunk mellettük.  

-Hirdetés-

Meghívott vendégük is ezeket az értékeket képviselte. Hitről, gyógyításról ezek harmóniájáról és fontosságáról beszélt november 16-án a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ teltházas színháztermében Dr. Csókay András, nemzetközi hírű idegsebész és agykutató.

Az orvos annyiban különbözik a nem orvostól, hogy ő a test betegségeihez is ért. Az igazi probléma mindig a lélekben van, a léleknek pedig mindannyian gyógyítói vagyunk. Hatalmas kérdés, hogy szükséges-e az istenhit az orvostudományhoz? Csak az válhat jó gyógyítóvá, akiben van empátia, azaz fel tudja venni mások szenvedését- vallja a főorvos.

Supka Éva és Dr. Csókay András

Magánéletében korábban hatalmas tragédia érte.
Kisfiam 10 éves születésnapjára készültünk, mi bent voltunk a lakásban, ő kint a kertben. Szólítottuk, hogy megjöttek a keresztszülők, kimentem, és azt láttam, hogy 20 centis vízben fekszik a régi kerti medencében, megfulladva. Sok gyerek életét megmentettem, de a saját fiamét nem tudtam. Sikertelen volt az újraélesztési próbálkozásom. Valószínűleg egy epilepsziás roham miatt esett bele a vízbe, és fulladt meg” – mesélte teljes nyugalommal Dr. Csókay.

Gyermeke halála meghatározta további életét. Korábban már ott hagyta a „tékozló fiú disznóólját”, és visszatért Istenhez, ám veszteségével még jobban elmélyült hite.

Találkozott egy nigériai atyával, a híres medjugorjei zarándokhelyen, ott született meg a misszió a Szűzanya alá rendelve. Az ottani privát kórházak mélyen alatta vannak a közepes kelet-európaiak felszereltségének, az államiakról meg jobb nem is beszélni és természetesen minden fizetős. Mentőszolgálat nincs, ha valaki balesetet szenved, akkor a család viszi be a kórházba. Már ha tud fizetni az ellátásért, mert ha nem, akkor nem csinálnak vele semmit, hiába van életveszélyben, félreteszik, hagyják meghalni. Az egyedüli reményt az egyházi fenntartású kórházak jelentik, ám itt is igen nagy az orvos- és eszköz­hiány. Az első magyar szervezésű nigériai orvos misszióval ingyen,   speciális műtéteket tudnak végezni, eszközök beszerzésében nyújtanak segítséget. Agykutatásaival pedig forradalmasította az idegsebészetet. Legújabb vállalkozásához is Isten segítségét, és útmutatását kérte, egy bangladesi sziámi ikerpár nagy kockázatú szétválasztására vállalkozott Dr.Pataki Gergellyel és Dr. Hudák Istvánnal. A többlépcsős beavatkozásnak még nincs vége.

Reméljük imái még sokáig meghallgatásra találnak.

B.M

MEGOSZTÁS