– ha lesz rá ember…

Na igen, ez egy kicsit több annál, mint mondvacsinált könyvkölcsönzőként a faház mellett cigizni: a footgolf egy igazi, strandra való játék. Tegyük hozzá: felnőttnek és gyereknek egyaránt, de leginkább a családoknak.

-Hirdetés-

Csapatépítés szempontjából is nagyszerű program a footgolf, hiszen lehet nevetni, szurkolni és ügyeskedni.

Labdát a lyukba

A Vadkerti-tónál a napokban Gerencsér Csaba és csapata mutatta be a footgolfot. Velük volt Lengyel Béla, a sportág első világbajnoka (2015) is.

A játék lényegét így foglalták össze: egy 5-ös méretű futball labdát kell a lehető legkevesebb rúgással a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. Az igazi nagy pálya 18 szakaszból, míg a gyakorlópályák 6, illetve 9 részből állnak, hosszuk akár a 7 000 métert is meghaladhatja. Minden szakaszhoz egy számot /PAR/párosítanak, mely azt jelenti, hogy egy jó footgolf játékos hány rúgással juttatná a lyukba a labdát.

Hogyan?

A footgolfban két alapvető játékforma létezik: a match play és a stroke play. A stroke play lényege a résztvevők összehasonlítása. Nincs külön ellenfél, csupán a pálya végigjátszása a cél. A match play esetén konkrét ellenfelet kell legyőzni, több lyukat megnyerve (a lyukat a lehető legkevesebb rúgásszámmal megjátszva). A két alap formátumnak ezen belül több változata is létezik. Mivel a footgolf a golfhoz hasonlóan önszabályozó játék (vagyis bíró nélkül zajlik, a játékosok egymás pontjait írják), minden footgolfozónak pontosan kell értenie az alapvető szabályokat. A játékot az a játékos nyeri meg, aki az összesítés alapján a legkevesebb rúgásból (pontból) teljesítette az adott versenyszakaszt. Minden egyes rúgás 1 pontot jelent. Holtverseny esetén egy rúgásból (kb. 50 méterről) kell a labdát a lyukba juttatni.

Az lesz a győztes, aki a lyukhoz legközelebb lövi a labdát.

Gerencsér Csaba jól eldirigálta a résztvevőket a bemutatón. Vajon lenne-e követője Soltvadkerten?

Vadkerti-tó?

Itt a mobil pálya lenne elképzelhető: adott alkalmakkor kihelyezni a „mesterséges lyukakat” a zászlócskákkal, a szabályokat időközönként ismertetni, az érdeklődőket párokba, csapatokba rendezni és induljon a játék! Ez is csak egy lenne a sok kedves szolgáltatás közül, de ne feledjük: a családokat leginkább a gyerekprogamokon és szolgáltatásokon keresztül lehet idecsalogatni és itt tartani! Legutóbb jól működött a bemutató és ki tudja, akad-e majd rá szolgáltató — akár diákmunka keretében…

Kezdőrúgás Magyarországon

Az első footgolf meccs Hollandiában történt meg. A kezdet után Magyarországon is hamar dinamikus fejlődésnek indult a sportág, és már az indulás évében, vagyis 2009-ben megalakult az Első Magyar Footgolf Egyesület. A szervezet célja, hogy kedvet teremtsen ehhez a világon egyedülálló sportághoz. Feltett szándékuk, hogy hazánkban is egyre többen hódoljanak ennek az aktív kikapcsolódást biztosító sportnak. Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a sportág népszerűsége: például 2011-ben már 11 rendezvényen közel 800 játékos vett részt. A labdába rúgók között a lelkes amatőrök mellett profi sportolók, válogatott futballisták és olimpikonok is szép számmal szerepelnek. Köszönhetően a sportág és a versenyzők sikereinek, a sajtó is folyamatosan figyelemmel kíséri a footgolf hazai fejlődését.

Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő 18 lyukú golfpályája, amely Budapestről mindössze 30 percnyi autóút után a Szentendrei-sziget északi csücskén található. A 66 hektáron elterülő festői pálya szépsége és a Dunakanyar közelsége már a ’80-as évek eleje óta méltán ejti rabul a természet és a golf szerelmeseinek szívét.

Az „úri” footgolf játék menete

A játékosok négyes flight-okban (csoportokban) indulnak a kilenc lyukból álló pálya leküzdésére. A flight-ok között 10 perces időközök vannak a torlódás megelőzése végett. A verseny egyéni, de lehetőség van az egyes csoportok külön értékelésére, díjazására is. A játék folyamán egy „marshall” (verseny felügyelő) ellenőrzi a szabályok valamint a golfpályán előírt viselkedési normák betartását. Ezen formulák közül kiemelendő a dohányzás, valamint a hangos, más játékosokat zavaró viselkedés mellőzése. A játék zökkenőmentes lebonyolítása érdekében kollégáink folyamatosan ellenőrzik, és egyben segítik a csapatok előre jutását. A játékidő 1,5-2 óra /csapat.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS