Szöllősiné Baranyai Katáék tanyáján egész évben hangos az udvar a gyerekei kacajától, de szombatonként különösen sokan lepik el a „farmot”.

A gyerekek elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak
-Hirdetés-

Kata a szárnyai alá veszi a lóra termett gyerekeket és szakkört tart számukra minden héten. Táborból az idei nyáron csak egyet tartott, jövőre többet tervez, de a szakkörök sosem maradnak el. Van is rá jelentkező egész évben, hiszen népes gyereksereg jön hozzájuk szombatonként. Az udvaron mini játszótér várja az odalátogatókat, amelyen nemcsak Kata és Szabolcs lányai, Hanna és Kata játszanak, hanem a szakkörösök is.

“Eleinte a nagyobb gyerekek jöttek, aztán ők hozták a kistesóikat is.”

Népes állatsereg él itt, hiszen nemcsak lovak vannak a Szöllősi tanyán, élnek itt malacok, baromfik, juhok, nyuszi, fácán, mókus és törpe süni, sőt a környéken szinte egyedülállóan szarvasok is. Persze a szakkörösök leginkább a lovakkal foglalkoznak, azokat gondozzák és Kata minden ló körüli dologra játékosan nevelgeti őket.

Hanna elképesztően aranyosan tud már 3 évesen a lovakról mesélni

A szakkört 6-12 éves gyerekeknek találtuk ki egy csoporttársammal, egy jánoshalmi lánnyal, aki most kiment Németországba 1 évre, úgyhogy egyedül csinálom jelenleg. De sokkal fiatalabbak a jelentkezők inkább a 4-12 éves korosztály. A túlzott aggodalmam miatt én sokkal kevesebb gyereket vállalok a táborban és a tereplovagláson is. Nekünk 5 biztos tereplovunk van, ezért nem is tartunk több lovat. Terepre így maximum 4 lovast viszek ki.

A szakkörön minden alkalommal mást csinálunk. Pl.: a lovaskocsizós napon bemegyünk a városba fagyizni lovaskocsival. Lovagolunk is, etetjük őket, takarítjuk a helyüket, tanulunk róluk elméleti dolgokat. Van hátul egy halastavunk is, ahol a szarvasok vannak, oda járunk a gyerekekkel fürdeni. Kézműveskedni is szoktunk, valami lóval kapcsolatos apróságot készítünk pl.: lovas napellenző. De szoktunk tematikus napokat csinálni, pl. a Közlekedés Világnapján közlekedési ismeretekkel kapcsolatos napot tartottunk, így a járműveiken ülve (kismotor, futóbicikli, roller – amiből rengeteg van a tanyán) a lámpák színeire (piros, sárga, zöld) helyesen kellett reagálniuk. Általában a gyerekek nagy része már visszajáró szakkörös, így mind ismerik egymást, összeszokott csapatot alkotnak.”

(Fotó: Kaposi Nóra, Szöllősiné Baranyai Kata és VIRA Magazin)

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (46 db kép)
MEGOSZTÁS