Hirsch Imre 1952-ben született, nős, két felnőtt gyermek édesapja és öt unoka nagypapája. 17 éve tevékenykedik Kiskőrös Város Képviselő-testületében. Jelenleg társas vállalkozóként dolgozik Kiskőrösön.

Mióta van jelen a helyi közéletben?

-Hirdetés-

Önkormányzati képviselőként 2002 óta veszek részt, és felelősen dolgozom Kiskőrösért. 17 év alatt megtapasztaltam, hogy az önkormányzati munka nagy odafigyelést, lelkiismeretes és tisztességes helytállást kíván. Támogattam minden olyan testületi előterjesztést, amely Kiskőrös város érdekeit szolgálta. Öröm volt számomra, hogy képviselhettem az itt élő emberek érdekeit és a városban elért eredmények megvalósításában közreműködhettem. A többségi kormánypárti vezetéssel sokszor kritikus voltam, de a jó ügyekért kiálltam és sürgettem azok megvalósítását. Észrevételeimnek mindig is hangot adtam a bizottsági- és testületi üléseken. Ezekért a lakosság mindig pozitív visszajelzésekkel illetett. Most a 2. számú egyéni választókerület független civil összefogás jelöltjeként indulok az önkormányzati választáson.

Fontosnak tartom, hogy a következő öt évben ne csak a kormánypártok képviselői vehessenek részt a városi testületben, hanem a civilek véleménye is megjelenhessen! Tegyük a civil jelöltjeinkkel sokszínűbbé, kritikusabbá a képviselő-testületet. Célom civilként ma is az, hogy csak várospolitikai érdekeket szem előtt tartva segítsem, hogy Kiskőrös élhető, működő és fejlődőképes város legyen.

Hogyan látja Kiskőröst az elmúlt 5 éves önkormányzati ciklus után?

Én úgy gondolom, hogy Kiskőrös az elmúlt években – és ezalatt nem csak az elmúlt 5 évet értem- egy jól fejlődő várossá vált. Még emlékszem, hogy mi minden változott meg itt 1979 óta, amikor is idekerültem Kiskőrösre. A szakorvosi rendelőintézet megépítésétől kezdve az iskolák felújításán és bővítésén át a közösségi tér kialakításáig. Nagy szívfájdalmam, hogy az elmúlt 5 évben elvették az iskolákat az önkormányzattól, ezalatt azt értem, hogy újból központosított irányítású oktatás lett, így visszakanyarodtunk a rendszerváltás előtti állapotokhoz.

Öröm volt számomra,hogy megépítettük a kiskőrösi új szakorvosi rendelőintézetet és az EU-s pályázati pénzekből sokat tudtunk költeni a város fejlesztésére, ami tulajdonképpen az egész képviselő-testület érdeme, de ennek ellenére van még előttünk bőven tennivaló.

Megoldást kell találni –többek között- arra, hogy a kiskőrösi lakosoknak ne kelljen átjárniuk Kiskunhalasra szakrendelésekre, (vagy magánrendelésre), mert nincs kardiológus,nincs neurológus a városban, vagy éppen akadozva működik a labor. Jelenleg a háziorvosi ellátásunk jónak mondható, nemrégiben érkezett egy újabb fogorvos is városunkba. A rendelőintézet épületébe az én javaslatomra és közbenjárásommal klimatizálták a várótermeket, de az orvosi szobákba is indokolt lenne.

Véleményem szerint a város megújult közparkja, kisebb hibáktól eltekintve kimondottan szép, de a játszóterek száma, minősége és felszereltsége kívánni valót hagy maga után.

Úgy gondolom, hogy alapvetően jól menedzselik a várost, néha azonban, amikor a pártpolitika kerül előtérbe, akkor előfordul, hogy nem a szakmai szempontok számítanak.Jómagam ezeket kerülöm.

Nem biztos, hogy a többségben lévő kormánypárti képviselőtestület mindig körültekintően és jól döntött a beruházásokkal és a költségvetés célszerű felhasználását illetően.

Saját érdekeimet pedig eddig sem helyeztem előtérbe és nem is fogom ezután sem.Képviselőségem alatt nem is kerestem annak a lehetőségét, hogy anyagi vagy más előnyhöz jussak.Én voltam az egyedül a testületben, aki azt mondtam, hogy ne emeljék fel a képviselői tiszteletdíjat.

Jó hír, hogy a cégeink fejlődnek, de a város vezetésének törekedni kell arra,hogy a jelenleg működő nagy adófizető és sok embert foglalkoztató cégek maradjanak a városunkban. Fontos lenne, hogy a mezőgazdaság a következő években nyújtson jobb megélhetési lehetőséget az itt élők számára.Hathatós segítséget kell nyújtani az őstermelők részére is, hogy az alacsony árak miatt ne vágják ki a szőlőket, gyümölcsösöket.

Nagyon remélem, hogy októbertől egy olyan testület kerül megválasztásra, ahol több párt, több civil is képviseli majd a várost, az itt élő embereket.Nagyon fontos lenne, hogy olyan bizottsági tagok kezdjék meg a munkát, akik kellő szaktudással rendelkeznek az adott szakterületen.

Mi civil összefogással, mint a Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület arra biztatjuk a választókat, hogy ne pártalapon döntsenek, hanem elsősorban személyekre szavazzanak.

Ön konkrétan milyen ügyeket vitt a testület elé, mit sikerült ezekből megvalósítani?

Módosító indítványaim voltak, hiszen némely előterjesztéssel nem értettem egyet, többek között azzal, hogy felemelték az idősek ellátásának költségét az idősek otthonában. Pont azokat sújtották, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak. Javaslatokat fogalmaztam meg a laktanya hasznosítására vonatkozóan is, melyre a jövőben megoldást kell találni, hogy évente ne vigyen el a költségvetésből több millió forintot.

A bizottsági üléseken néhányszor meg tudtam győzni a kormánypárti képviselőket egy-egy város érdekeit szolgáló döntések megvalósításáról. Véleményem szerint szükség lenne többérdemi vitára, hogy még többet tudjunk a közösség érdekében tenni. Fontos, hogy minden nagyobb döntést fontoljunk meg, a városi költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében.

Milyen lakossági visszajelzéseket lát, hall a képviselő-testület döntéseivel kapcsolatban?

Mostanában nagyon sok emberrel beszélgettem az októberi önkormányzati választások kapcsán is, és azt tapasztalom, hogy van egy réteg, akik közönyösen szemlélik a város életének alakulását és működését, s nem akarnak annak formálásában részt venni.Van azonban egy olyan réteg, akik aktívan részt vesznek a közéletben és változást akarnak.

A többség, így én is támogatni kívánom Domonyi László polgármestert. Jó lenne, ha ő vinné végig ezt a választási ciklust is, hiszen célszerű lenne, hogy azok a projektek, amiket már együtt elindítottunk, azokat vele együtt bonyolítanánk le. Ennek ellenére azt mondom, hogy jót tenne a városnak egy színesebb összetételű, felelős képviselő-testület.

A lakossággal mennyire sikerült tartania a kapcsolatot? A lakosság felől érkező kéréseket mennyire sikerült megvalósítania, teljesítenie?

A lakosság által jelzett problémákat minden testületi ülésalkalmával, általában az egyebek témakör megtárgyalásakor „vittem” a képviselő-testület elé. Ezeket a lakossági észrevételeket magam is tapasztaltam, vagy ha nem, akkor minden esetben utána jártam a konkrét ügyeknek.A testületi jelzésen túl a polgármester, vagy az önkormányzati dolgozók segítségével megoldást találtam ezekre az ügyekre.

Hogyan képzeli el Kiskőröst néhány évtized múlva?

Úgy gondolom, hogy a központi irányítás és az önkormányzatiság szűkítése miatt a közeljövőben nem sok mozgástere lesz a város vezetésének, ezért van szükség stratégiai gondolkodásra, összefogásra, átgondolt városfejlesztésre. Hosszabb távon, Kiskőrösön és környéken a mezőgazdaság, a víz- és a hulladékgazdálkodás, valamint a megújuló energia tudatos hasznosítása lesz a jövő záloga. Ha fenntartható jövőt szeretnénk építeni, akkor szükséges a közös fellépés, akarat és a pártpolitika mellőzése, hogy az itt élő emberek érdekeit, igényeit érvényesíteni tudjuk.

Ezért álltam a Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület szerveződés élére, amely egy civil összefogás Kiskőrösért, lakóhelyünkért. 

Kutyifa Icu
Fotók: Kincses Szilvi 

MEGOSZTÁS