Alulról nem is látszott annyira veszélyesnek. No meg a katolikus negyedből sem. Viszont aki a Petőfi, a Bocskai vagy az Ifjúság utca felől nézte, onnan már eléggé szembetűnő volt a katolikus templom keresztje. Mármint annak egyre nagyobb dőlése. Ezt állították helyre a templomfelújítás munkálatai során pénteken.

A függőleges lámpaoszlop mellett jól látszik, hogy milyen ferde volt a kereszt
-Hirdetés-

Az alföldi szél nem igazán alkalmas szélerőmű üzemeltetésére. Egyszer fúj, máskor viharral jön, de leginkább az a gond vele, hogy lökésszerű és gyakran vált irányt. Akik ezt legjobban tudják, azok a szélkakasok, illetve a templomkeresztek. A soltvadkerti katolikus templom keresztje ugyancsak megérett a reparálásra.

Na igen, mi már ott álltunk csütörtökön is. Ekkora hirdették meg a leszerelést, az átnézést, majd a visszahelyezést. Az eső elállt és fel is emelték a halasi tűzoltók létraszer kosarát. Aztán leengedték és a két gépkezelő, Kiss Csaba és Bokor Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester lefújta az akciót. A magyarázat korrekt volt: noha mi a földön alig érezzük a 20-30 km-es szelet, az odafönn, 37 méteren már 60 km/óra. A széllökések pedig, melyek velejárói egy ilyen alföldi szélviharnak, ennek háromszorosát is elérhetik. A 180 km/órás szél pedig életveszélyes a fent tartózkodóknak.

Az egyházközség elöljárói úgy döntöttek, hogy ettől kezdve bármikor jöhetnek a tűzoltók, amikor csak jónak látják. Ez pedig másnap, pénteken következett be. Ki szabad szemel, ki fényképezőgéppel, ki drónnal követte az eseményeket.

A javításért felelős Nagy János, soltvadkerti ács és állványozó pedig egy láda szerszámmal. Felemelkedett a kosár, de csak nem hozták le a keresztet. A tűzoltók és az iparos úgy döntött, hogy ott fent, a helyén javítják meg.

A képen jól látszik, hogy a tűzoltó létraszer a maximális magasságba emelte a szakembereket.

 

Mitől lett ferde a templomkereszt? — tettem fel a legfontosabb kérdést a munka befejeztével.

Annak idején csak két szöggel erősítették fel a keresztet arra a faoszlopra, mely a toronyból áll ki és 15 x 15 cm-es méretével alkalmas arra, hogy megtartsa ezt a messzire látszó jelképet. Ezek az évtizedek során meglehetősen kilazultak. Mi úgy ítéltük meg, hogy nem vesszük le a keresztet. Ott helyben 6 db 80-as facsavarral erősítettük hozzá a gerendához. A gumiszigetelés még azt is meggátolja, hogy víz szivárogjon a fémlemez és a csavarok közé.

És most akkor teljesen egyenes lett?

Teljesen nem. Ennek pedig két oka van. Az egyik, hogy a faoszlop meg van csavarodva. Gondolkodtunk, hogy alakítunk rajta motorfűrésszel, de a nagy magasság és a szél miatt ez abszolút nem lett volna biztonságos művelet. A másik a villámhárító, amely két laposvassal van a kereszthez rögzítve és felfelé túl is ér rajta (ha valaki jól megnézi, látja). Ez mindig húzza majd egy kicsit, de nem vészes.

Idelenn fogadásokat kötöttünk, vajon mekkora a kereszt. Na mekkora?

Lemértem! 200 cm magas és 120 cm széles. Amúgy jó állapotban van: vörösréz lemezből készült és emiatt nem nehéz. Ezért is tudtuk kézzel visszaállítani.

Most már csak azon gondolkodom, hogy ha most, 2019-ben ennyire veszélyes művelet volt ez, akkor milyen lehetett annak idején, amikor a templom épült? Bizonyára körül volt állványozva a torony és… megvárták, amíg egyáltalán nem fúj a szél!

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS