A kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tagozatának „Palánta”, „Töpörtyűk”, „Tökmagok”, „Csicsergők” csoportjainak, a Kiskőrös Néptáncegyüttes, a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes, valamint a kísérő népzenészek, a Sodrás banda előadásában a Kárpát-medence táncai című folklórműsorára várták az érdeklődőket január 31-én és február 1-jén a Petőfi Sándor Művelődési Központba.

A megjelenteket SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója Soltiné Samu Zsuzsanna köszöntötte. Elmondta, hogy az intézmény néptánc tanszakán mindig nagyon intenzív, aktív élet folyik. Ez már a negyedik tanév, hogy Horváth Katalin és Kaponya László táncpedagógusok az iskola keretei között táncoltatják a kiskőrösi gyerekeket. Kiváló módszertani ismerettel, profi tánctudással vezetik be a kicsiket népi kultúránk táncos világába. A rendszeresen próbára járó kicsik és nagyok a közösség pozitív formáló ereje mellett komoly szakmai tudásra tesznek szert. A városi rendezvények állandó szereplői, fellépésükkel minden alkalommal elkápráztatják a nézőket. Emellett számtalan versenyen, fesztiválon vettek már részt, minden alkalommal kimagasló eredményt érve el.

-Hirdetés-

Most egy igen friss műsort láthattak az érdeklődők, hiszen a Palánták, Töpörtyűk és Tökmagok csoport által táncolt koreográfiákat szeptemberben kezdték tanulni a gyerekek. A Csicsergők Gyermek és Ifjúsági Csoport és a legrégebben táncoló fiatalokat felölelő Kiskőrös Néptánc Együttes folytatta az előző tanévben kezdett közös munkát. Most is egyszerre, azonos koreográfiát táncolva léptek színpadra. A néptánc is az a műfaj, amelyik nem a négy fal között és közé született. Túl azon, hogy a kedves közönségnek örömet, feledhetetlen estét szerezzenek,- a Palántákat kivéve – minden csoport a szegedi Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztivál és Minősítő versenyre készül.

Az áprilisi versenyig érlelik, tökéletesítik a produkciókat. Az igazgatónő kiemelte, hogy senkit sem szeretnének azzal áltatni, hogy az elkövetkező próbák lazábbak, könnyebbek lesznek. Sőt! Ha lehet még céltudatosabb, intenzívebb próbák elé néznek a gyerekek, hiszen soha nem táncolnak cél nélkül. Ez a cél pedig most az, hogy kiváló minősítéseket érjenek el, ezzel pedig lendületet, értelmet találjanak a következő időszakra is.

Köszönetét fejezte ki a szülőknek, hogy megteremtik annak lehetőségét, hogy gyermekeik részt vehessenek a táncpróbákon. Tudják, hogy a sokféle program, elfoglaltság összehangolása nem kis logisztikát igényel. A téli időszak sem éppen kedvező a próbákra járáshoz, a ruhák szakszerű rendben tartásáról nem is beszélve. Idő, törődés, szeretetteljes odafigyelés és szülői hivatás nélkül nem lehetnének ilyen produkciók a színpadon.

Szintén köszönetét fejezte ki a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatójának, Vágó Ferencnének is. Elmondta, hogy engedélyével – iskolai költségvetéséből – egymillió forintot fordíthattak felvidéki viseletek varratására, kalapok és lábbelik beszerzésére. Illetve megvásárlásra került egy nagy értékű tánc-szőnyeg is, ami a munkakörülményeket teszi egy kicsit könnyebbé.

Köszönetet mondott Atkáry Árpádnak és kedves feleségének, hogy továbbra is támogatják a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítványt, mely a viseletek zömét biztosítja a táncos gyerekeknek, valamint a kiskőrösi TESCO üzletvezető helyettesének segítségét, aki ásványvízzel és üdítővel támogatta a rendezvényt.

A folklórműsor során az iskola néptáncosain kívül színpadra lépett a Szivárvány Néptáncegyüttes is. Sajnos a felvidéki Borostyán Néptáncegyüttes technikai okok miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak. A fiatalok talpaalávaló muzsikáit a SODRÁS banda húzta (Pogrányi Miklós prímás, a banda vezetőjét, Fazekas Bálint – nagybőgő, Mészáros Vince – brácsa)  kiválóan! A műsor konferálását a technikára bízták, a jelenlévők kivetítőn láthatták az éppen aktuális műsorszámot.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)
MEGOSZTÁS