A kiskőrösi zenekar idén 40 éves, akik 2002-ben a Diósgyőri Nemzetközi Jazz Fesztivál hazai amatőr jazz versenyét is megnyerték. A városi rendezvényeken rendszeresen, míg a kistérségi rendezvényeken alkalomszerűen lépnek fel, mindemellett a hazai jazz életbe bekapcsolódva rendszeres résztvevői a hazai fesztiváloknak, kluboknak. A verebek alapító tagjai a Kőrösi Jazz Klubnak is, mely hosszú évek óta működik, s általa megfordult már szinte a teljes hazai jazz társadalom Kiskőrösön.

-Hirdetés-

Itt ne keress pacsirtákat, mert maguk – és közönségük – örömére zenélő verebeket találsz csak.
A veréblét ars poétikáját Csontvári Kosztka Tivadar fogalmazta meg találóan önéletrajzában:

„… Hiába küldjük a verebet a fülemülemesterhez, ő megmarad szemetesnek.
De a magános verebet hiába figyelmeztetjük,
hogy a zöld ligetben a fülemüle hangversenyez, arra ő nem kíváncsi,
mert Isten adta képességgel saját örömére a magányos sziklákon ő is hangversenyez. Nem szükséges, hogy minden veréb daloljon, vagy minden leány kornyikáljon, de kell, hogy az embernek megadassék a képesség a szép felismerésére, a gyönyörűségre. Ezt elérheti, ha tisztán vannak tartva az érzései, ha szerényebben, kevesebb munkával megél s ráér a pihenésre s a pihenésben a bölcseletre, az isteni természet ismeretére…”

Ha netán véletlenül idetévedt vándor vagy, pihenj meg oldalunkon,
hallgass egy kis üdítő zenét, s menj tovább Isten hírivel.

Jó szórakozást! – olvasható weboldalukon is.

Szászi András a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum vezetője, a jazzbanda alapítója mesélt nekünk együttesükről.

Szászi András, a SzürkeVerebek zenekar alapítója

Mikor és milyen céllal alakult meg az együttesetek?

1980-ban még fiatalok voltunk, bohók és nagyban gondolkodtunk. A Szürkeverebeknek kezdetben volt egy ragtime, egy rock&roll csapata, egy filmstúdiója, egy néptánc és egy country csapata, valamint egy bábstúdiója is.

Kezdetekben csak baráti összejöveteleken, házibulikon, játszottunk, de később különböző rendezvényeken már a nagyközönség elé álltunk. Eljutottunk Európa-szerte különböző jazz fesztiválokra is, de a legnagyobb rendezvényünk a Büdös-tónál tartott augusztusi – az egész térség fiatalságát megmozgató – “Szürke Veréb Fesztivál” volt.

A diákévek elmúltával aztán szétröppentünk, jómagam is Kecskemétre költöztem, ahol 15 évig zenéltem az európai hírű Bohém Ragtime Jazz Band zenekarban. Majd a régi tagokból és a fiatalabb generáció muzsikus tagjaiból verbuválódva 1998-ben léptünk újra a kiskőrösi közönség elé.

Kik voltak az alapító tagok?

Lackner Ákos, Jónás Jani, Péntek Sándor, Csonka Zoli, Nagy Karesz. Azonban akkor még mindannyian csak kezdők voltunk. Farkas Antal Jama, azonban nagyon jó gitáros volt. Ittzés Gergő is a csapatunk tagja volt akkoriban. Azért ezek nagy nevek voltak. Később feleségem: Jumbi is csatlakozott hozzánk. Ez egy nagyon szép bohém korszak volt. Én voltam az egy szem amatőr, aki csak középiskolás korában sem kezdett autódidakta módon zenélni. Mivel én egy abszolút álmodozó ember vagyok, óriási szerencse, hogy engem mindig is lendületes megvalósító szellemiségű barátok vettek körbe.

1998-ban milyen volt újból a közönség elé állni?

1996-ban, amikor hazaköltöztem, a régi barátságok, ismeretségek felelevenítése a Verebek ismételt szárnyalását hozta magával. A régi tagokból, néhai Filus Lajos bácsi tanítványaiból és a fiatalabb generáció muzsikus tagjaiból álló új bandával először 1998-ben léptünk újra a kőrösi közönség elé, s az akkori siker újabb lendületet adott a munkánkhoz. Még abban az évben Ittzés Tamás barátommal bekapcsoltuk Kiskőröst az országos Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál állomáshelyei közé, melyet egy évtizeden keresztül minden évben megszervezünk. Ez idő alatt több világhírű zenész: John Ghill zongorista, és Bob Barnard Ausztráliából, Buch Tompson zongorista, klarinétos, és Robbie Rhodes (USA) ragtime zongorista is játszott már együtt velünk.

Többek között a Hot Jazz Band, a Little Jazz Band és a Bohém Ragtime Band is koncertezett Kőrösön, illetve olyan elismert zenészek is, mint: Molnár Gyula, Ittzés Tamás, Fodor László, Bera Zsolt, Korb Atilla és még sokan mások.

A neves zenészekkel készült koncertfelvételeket együttesünk féltve őrzi. Reméljük, hogy egyszer CD-re is kerülnek majd.

Törzshelyeteken a Verébfészken kívül, hol szoktatok még fellépni?

A Kőrösi Jazz Napon kívül a városi rendezvényeken rendszeresen, a kistérségi rendezvényeken alkalomszerűen szoktunk fellépni. Emellett a hazai jazz életbe is bekapcsolódva rendszeresen veszünk részt hazai fesztiválokon és játszunk jazz klubokban.

2002-ben a Diósgyőri Nemzetközi Jazz Fesztivál hazai amatőr jazz versenyét is megnyertük. A díjat a “nagy öreg” Benkó Sándor adta át.

Kiskőrös hírnevét a városi delegáció tagjaként öregbítettük Hollandiában és Lengyelországban, Szlovákiában. Ezen kívül turnéztunk már Franciaországban, Németországban és Erdélyben is.

Az évek alatt mennyit változott zenei repertoárotok? Milyen zenéket játszotok?

Együttesünk elsősorban tradicionális dixieland és blues zenét játszik. Ezzel az élettel teli vidám zenével igyekszünk koncertjeinken a közönség számára kikapcsolódást, felüdülést adni, a rohanó világot kicsit lassítani. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetünk a magyar nyelvű és magyar szerzők műveire is. Ezért zenei repertoárunkban szerepelnek régi és mai magyar szerzők darabjai, illetve a klasszikus jazz örökzöldeket is a magunk által lefordított, megalkotott szöveggel énekeljük. Zenei repertoárunk körülbelül 60 számot tartalmaz, melyből egy koncerten körülbelül 15 számot játszunk el. Mivel a repertoár adott, a stílus ugyanaz. Azért jó ez a jazz „társadalom”, mert nem vagyunk sokan és jól ismerjük egymást.

Az együttes tagjai jelenleg: László Sándor-trombita, Mátrai Zoltán-klarinét, szaxofon, fuvola, trombita, tojás, Albert József-klarinét, szaxofon, Baranyai János-harsona, szájharmonika, Jónás János-bőgő, Óbert Tibor-dob, Gömböcz Erika-ének, Schwarcz László-kanalak, és jómagam Szászi András-bendzsó, gitár.

Az együttes tagjaival hetente próbálunk az Úttörténeti Múzeumban, emellett a Szürkeveréb Jazzklub is itt működik.

Együttesünk szép korszaka volt életre hívtuk a “Gospel Sasok” énekegyüttest is, akik később Lupták György vezetésével önállósodtak, de azóta is volt már több közös fellépésünk.

Hogy sikerült a 20 éves jubileumi koncertetek?

Büszkén mondhatom, hogy most kicsinek bizonyult a múzeum. Bizony nehezen fértünk el. Egy teltházas est 60-80 vendéget jelent. Most messze 100 fölött volt a nézősereg. A régi tagok közül majdnem mindenki itt volt: Turcsán Rita, Pusztai Virág, Péntek Sanyi, Rettzer Jani is énekelt vagy játszott velünk. Egy emlékezetes hosszú, de nagyon szép este volt.

Aki nem hiszi járjon utána, mert a jazzklub estek havonta folytatódnak nagyon jó szólistákkal és bandákkal. Van egy új álmunk hogy a koncertek előtt swing tánctanítás lesz, s a tanultakat egész éjszaka lehet gyakorolni. Mindenkit szeretettel várunk.

Kutyifa Icu
A fotókat köszönjük a SzürkeVerebeknek! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (87 db kép)
MEGOSZTÁS