Írta: vira

Soha nem látott összegek érkeznek Bács-Kiskun megyébe, így a Kiskőrösi Járásba is a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak, azaz a TOP-nak köszönhetően. A fejlesztésekről és eredményekről Rideg Lászlóval, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökével beszélgettem.

Mit tudhatunk ezekről a TOP pályázatokról?

Magyarországon jelenleg egyetlen olyan pályázati program fut, mely megyei határokhoz kötött, ez a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP. Minden egyes megye kapott egy keretösszeget, mely esetében elmondható, hogy Bács-Kiskun megye országos viszonylatban a 3. legnagyobbat tudhatta magáénak, így 63 milliárd forinttal kezdtük meg a programot. Ezt az összeget a megyében található 118 település a legjobb tudása szerint használhatja fel. Tehát a települések olyan dolgokra kaptak és kapnak pályázati forrásokat, amelyekre ténylegesen szükségük van.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke
-Hirdetés-

Ennek a koordinálását a megyei önkormányzatokra bízták, amely óriási feladat volt. Ez ügyben a polgármesterekkel nagyon sokszor egyeztettünk, hogy jelezzék, melyek a legfontosabb fejlesztendő területek a településükön. Örömünkre szolgált, hogy sikerült az összes településen megvalósítani azokat a beruházásokat, amelyek számukra a legfontosabbak voltak.

A Bács-Kiskun megyei Önkormányzat abban tudott a települések segítségére lenni, hogy mi mentünk szakember kollégákkal helybe. Itt kell megjegyezni, hogy ebben is különlegesek és egyediek vagyunk országos szinten, hogy felvettünk több mint 40 fő fiatal, a szakmában profi projektmenedzsert, akik a kistelepüléseknek segítenek levezényelni a programokat. Ezáltal még munkahelyeket is teremtettünk.

Milyen eredményekről beszélhetünk?

Nagyon örülök annak, hogy Bács-Kiskun az a megye, amelynek minden településén lesz fejlesztés a TOP-nak köszönhetően, kivétel nélkül. Ma már több mint 500 fejlesztésnél tartunk, ami egy rettenetesen nagy szám. Gondoljunk csak bele: 500 vadonatúj dolog valósul meg itt a megyehatáron belül.
Példának okáért: a nyár folyamán további 5 milliárd forintból bölcsődéket tudtunk építeni azon a településen, amely úgy döntött, hogy szüksége van akár mini vagy családi bölcsődére, vagy akár nagyobb csoportokra. Tehát mindenki kapott lehetőséget és aki pályázott, az nyert is. 

Ezek a pályázatok 100%-os támogatottságúak, amely azt jelenti, hogy az adott település a teljes összeget megkapja, ráadásul előre. Így előlegként ott van a település számláján a pénz, így saját tempóban haladhattak az építkezésekkel, fejlesztésekkel.

Milyen összegeket tudnak még kiosztani a program segítségével?

A programnak még mindig nincs vége, maradtak maradványpénzek, melyekre most írunk még ki pályázatokat, majdnem 6 milliárd forint összértékben. Még bölcsődére is maradt több mint 600 millió forint. Tavaly közel 100 projektet adtunk át a megyében, idén ez már 200 felett lesz. Így összesen már 72 milliárd forint felett járunk, az eredeti 63-hoz képest.

A Kiskőrösi járás esetében milyen eredményekről beszélhetünk?

11 járás van a megyében, és itt kell elmondanom, hogy Kecskemét után a kiskőrösi járás az, amely a legnagyobb ütemben fejlődik. A megyei top 100 vállalkozás közül a kecskeméti után a kiskőrösiben van a legtöbb. Így nem csak az önkormányzati pályázatok tekintetében, hanem a vállalkozói pályázatok tekintetében is élen jár a térség. Kiskőrösre is több mint 2 milliárd forint értékű pályázati pénz érkezik csak a terület alapú TOP-os pályázatból, gondolhatunk itt többek között az épülő záportározóra, vagy az ahhoz kapcsolódó csatornázási munkálatokra a Klapka utcában, vagy a piac megépülésére.

– Kiss Tamás –
Nyitókép: bacskiskun.hu

MEGOSZTÁS