Az elmúlt napok történései alapjaiban változtatták meg életünket, mely az oktatást is új alapokra helyezte. A kormány döntése értelmében a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása érdekében meghatározatlan ideig szünetel az iskolai oktatás.

-Hirdetés-

Életbe lépett a tantermen kívüli online oktatás rendszere, mely a pedagógusokat és a diákokat is új kihívások elé állítja. A tanórákat a megszokott órarend szerint online rendszer keretén belül adják le a pedagógusok a diákoknak, melynek feltétele az internet elérhetőség megléte és az ehhez megfelelő technikai háttér.

A nehéz helyzetben lévő családok megsegítése érdekében a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI intézményének udvarán március 18-án 10 laptopot adott át a rászorulóknak a Material-Plastik Kft. képviseletében Garami Zoltán. Az érintett szülők nagy örömmel vették az a gépeket, amelyek két évre szóló internet hozzáféréssel együtt kerültek átadásra.

Garami Zoltán – Material-Plastik Kft.:
-Amikor március 13-án meghallottam Orbán Viktor miniszerelnök bejelentését, miszerint bezárásra kerülnek az iskolák és a munka távoktatás formájában folytatódik, akkor megfogalmazódott bennem és a családomban, hogy azoknak nyújtanánk segítséget, akiknek gondot jelent eszköz vagy internet hiányában ebben a rendszerben való tanulás. Úgy gondoltuk, hogy a 2 éves internet előfizetéssel együtt átadott laptopok nagy segítséget jelenthetnek a rászoruló családoknak. Örömmel venném, ha mások is csatlakoznának gépek vásárlásával a kezdeményezéshez és lehetőségeikhez mérten segítséget nyújtanának.

Udvarhelyi Attila – Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI igazgatója:
-A laptopok elosztásával kapcsolatban minden osztályfőnöktől bekértük az ajánlásokat, hogy kit tartanak megfelelőnek egy ilyen segítség megadására. Az osztályfőnökök a szülőkkel konzultálva gyűjtötték be ezeket a neveket. Ezt követően az iskola a családsegítő szolgálattal és a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal közösen döntött arról, hogy a 10 laptop mely családokhoz kerüljön. Felállítottunk egy rászorultsági rangsort, mely első körében a nagycsaládosok élveztek elsőbbséget. Van még további hasonló felajánlásra is ígéret, így minden remény megvan arra, hogy a legjobban rászorulóknak még a napokban tudunk segíteni ilyen eszközökkel. Természetesen az iskola várja a további felajánlásokat is. Szerencsére a gyermekeknek és a szüleiknek már vannak ismereteik arról, hogy az iskola milyen internetes felületeken folytatja az online oktatást, így azonnal be tudnak kapcsolódni az új gépekkel a közös munkába. Az Office 365 programon belül tartjuk a kapcsolatot mindenkivel, amely programot ezek a laptopok már tartalmazzák. A néhány nap alatt lefolytatott felmérések szerint első körben 62 gyermek érintett olyan tekintetben, hogy gondot okoz nekik eszköz vagy internet elérés hiányában az online rendszerben való részvétel. Ez közel 30 családot jelent, akiknek a megsegítségén folyamatosan dolgozunk. Sajnos van 8 olyan család, ahol a számítógép sem segítene, mert semmilyen internetes elérhetőséggel és informatikai ismeretekkel sem rendelkeznek. Ez elsősorban 1-2. osztályos gyermekeket érint, akiknél papír alapon juttatjuk el a tananyagot a családsegítő szolgálat és egy pedagógus asszisztens munkatársunk segítségével. A számítógépeket – most, valamint a továbbiakban is – a családok úgymond használatra kapják. A gyermekeket ösztönözve gondoltuk azt, ha a tanév végére a tanulmányi eredménye a diáknak olyan lesz, amit önmagához képest elvár tőlük az iskola vezetése és a pedagógusok, akkor a digitális eszköz a tulajdonukká válhat. Egyetlen tanulót sem hagyunk magára, nem lehet olyan eset, hogy a különböző csatornákon ne jusson el a tananyag a diákhoz és emiatt évet kellene ismételnie.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS