A veszélyhelyzet kihirdetésének időpontjától (március 16.) a Kiskőrösi Óvodákban sem folyik a megszokott munka, a gyermekek nem látogathatják az intézményeket. A új helyzetre, a kihívásokra az óvodáknak is gyorsan kellett reagálniuk, melyekről a Kiskőrösi Óvodák igazgatónőjét, Vlcskóné Csatlós Erzsébetet kérdeztem.

-Hirdetés-

-Mi zajlik a Kiskőrösi Óvodákba március 16-tól?

-A veszélyhelyzet kihirdetése óta nagy erőket mozgatunk meg annak érdekében, hogy a Kiskőrösi Óvodákban a rendhagyó körülményekhez igazodva a legkevésbé sérüljenek a családok és óvodás korú gyermekeik, pedagógusok és a pedagógiai munkát végző kollégák egyaránt. Március 16-17–re a szülői igényfelmérő nyilatkozatok alapján a 372 gyermekből 18 gyermek családja igényelte az ügyeletes óvodát. Egyszeri meleg ételt közel 60 fő igényelt. Hétfőre elkészült az ügyeleti rend beosztása és az éves terv felülvizsgálata. Szerdától pedig napi váltásban 12 óvodapedagógus dolgozott a maximum 5 fős óvodai csoportokban. Mivel a krízishelyzet kimeneti időpontja nem volt meghatározható, az augusztusra tervezett tisztasági meszelések, festések, felújítások, játék beszerzések, a teljes körű fertőtlenítés folyamatai március 16-tól kerültek megvalósításra. Így az óvodák az újra nyitásra már a második hét végétől startra kész állapotba kerültek. Természetesen a mai napig folyamatosan zajlanak a több időt igénylő állagmegőrző folyamatok pl. kerítésfestés, csiszolás, bontás parkoló kialakítás, napvitorlák oszlopainak beszerzése, betonozása faültetés, füvesítés stb. Az ügyeletes óvodában – Batthyány – a fertőtlenítés óránként kiemelt figyelemmel jelenleg is zajlik.

-A szakmai munkában milyen változások léptek életbe?

-Erről tudni kell, hogy Dr. Maruzsa Zoltán a köznevelésért felelős államtitkár által kiadott EMMI határozat alapján az óvodáknál is elrendelheti a munkáltató az otthoni munkavégzést, online nevelést- oktatást. Március 18-ra minden óvodai dolgozó átvette a veszélyhelyzetre vonatkozó egyedi munkaköri leírását és a rendkívüli munkavégzési szabályzatot, mely alapján pontos utasítást kaptak a munkavégzés területeiről. Minderről részletes és rendszerest tájékoztatást adtam a fenntartó részére.
A legfontosabb, kötelező munkafeladatok az alábbiak szerint alakultak:
-Munkavégzési jelenléti ív kitöltése, a napi, elvégzett munkafolyamatok rögzítése
-Iskolai beíratás koordinálásának segítése, fejlődési portfóliók átadása az intézményeknek
-Óvodai beíratás akadálymentes lebonyolítása – 93 fő beiratkozott
-A krízishelyzetre tervezett óvodai tematikus tervek digitalizálása
-Digi – ovi – Kiskőrösi Óvodák – tudásmegosztó szakmai csoport létrehozása
-Március 16-tól minden csoportnak át kellet térnie a digitálisan vezetett csoport naplóra
A szülői zárt csoportokban a szakmai munka folytatása napi szinten, nyomon követhető kell, hogy legyen. Minden tevékenységterület, foglalkozási formát meg kell jeleníteni – felmérésem szerint a 372 gyermekből 310 fő napi szintű résztvevője a digi-ovi óvodai nevelés folyamatainak. Heti 1-2 alkalommal digi-ovi – konferencia beszélgető kör nyitása történt meg a szülői csoportokban, ugyanis rendszeresen tájékoztatni kívánjuk a szülőket az aktualitásokról. A fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógus és a logopédusok folytatják az egyéni fejlesztéseket video hívások keretében. Ignác Péter – kántor – napi szinten hitoktatói játékos feladatokat tesz fel a digi csoportokba. Megkértem a kollégákat, hogy Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus ajánlásait mindenki tegye fel a csoportokba. Mindezek mellett folyamatos kapcsolatot tartunk a gyermekjóléti szolgálatokkal. Speciális maszkok varrásában is részt vettünk. Összesen 1750 maszkot varrtunk és osztottunk szét ingyen a városlakók, a szociális intézmény, az orvosi rendelők és a saját dolgozóink családja részére. Jelenleg az érettségiző diákok részére varrjuk a maszkokat. Városi véradást szerveztünk a Mohácsi bázis óvodába és napi beszámolót készítünk a KIR- rendszeren keresztül a minisztériumba.

-Az elkövetkezendő hetek, hónapok, hogyan telnek majd?

-Szeretném feltérképezni az intézmények fokozatos újra nyitásának lehetséges módjait. A digitális óvodai nevelés – oktatás folytatása lesz a további rendelkezésig. Elkészült az igényfelmérés a nyári óvodára vonatkozóan, melyet április 30-ig kell kitölteni a szülőknek, digitális vagy papír alapú formában. Ezzel egy időben tájékozódó felmérés készítése is megtörténik arról, hogy az óvodai nevelésben érintett 350 kiskőrösi munkavállaló család mennyire sérült az elmúlt 5 hétben – munkahely elvesztés vagy annak veszélye, szabadságok teljes kiadása, életszínvonal csökkenés területen.
Az igényfelmérő az alábbi linken érhető el:
https://docs.google.com/forms/d/1n_hl6Q3ih6hhX6q3p8OWIodl4_RLPUwnph36ug3e2tA/edit
Az intézményt érintő változásokról, feladatokról a fenntartó rendszeres tájékoztatásban részesül.

-Hogyan értékelnéd a kollégák munkavégzését a kialakult helyzetben?

-Úgy gondolom, hogy a példaértékű szakmaiságon túl, igazi hivatástudatról tanúskodnak az online munkavégzésben. A zárt csoportokban a szülők részéről tapasztalható együttműködés is ezt igazolja. Jó látni a gyerekek otthon elkészített alkotásait, kísérleteit, a mozgásos játékokat, és jó hallani a hol megnyugtató, hol izgalmas meséket, énekeket, mondókákat, melyekkel napi szinten motiválják, inspirálják a szülőket és a gyerekeket egyaránt. Nem is beszélve az ovis video-konferenciákról. A digi-ovi mind a 15 zárt szülői csoportjának szakmai munkáját napi szinten, nyomon követem. Az óvónők által készített maszkok speciálisak és legalább fél órát vesz igénybe mire elkészül egy darab : Farkas Jánosné Éva nyugdíjas kollégánk, Urbánné Szabó Rózsa, Kratokné Lukács Mária, Berta Anett, Szőgyiné Vida Beáta és Markó Istvánné Éva és Szentgyörgyi Ibolya óvodapedagógusok varrták ezt a hatalmas mennyiséget. Továbbá szeretném ezúton is kifejezni köszönetemet két helyettesemnek, Urbánné Szabó Rózsának és Bálintné Csuka Nórának, akik a rendkívüli helyzet ellenére is innovatív pedagógusi szemléletükkel mindenkor támogatták a Kiskőrösi Óvodák zökkenőmentes működését. Fontos megemlítenem, hogy a szülői közösség is példaértékű magatartást tanúsít.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS