Kedves Olvasónk!

-Hirdetés-

Ezen a héten egy teljes ebédet és némi rágcsálnivalót mutatok, amelyek gyorsan, nem túl drága összetevőkből készültek.

Levesajánlatom a TÁRKONYOS – TEJSZÍNES RAGULEVES. Valószínűleg nem úgy, ahogy a nagykönyvben megírva vagyon, hanem egyszerűsített, saját változat. Természetesen mindenki annyi és olyan zöldséget használ, amilyen jól esik. Itt az általam beletett, kimért, kiszámolt hozzávalókat írtam le.

Miután a zöldségeket megtisztítottam és lemértem, a kókuszolajon megpirított, kockára vágott hagymával kezdve a sort, folyamatosan adagoltam a lábosba mindent. Amikor kissé megpárolódtak, felöntöttem vízzel. Apró kockákra vágtam a fél csirkemellet és egy kis edényben feltettem főzni. Amikor a víz felforrt a hússal, nem haboztam le, ahogy a hagyományos húslevest szoktam, hanem átöntöttem egy szitán és leöblítettem. Hozzáadtam a leveshez, amit ezután meg is fűszereztem.

Mivel én tésztát soha nem használok a zöldség és – ragulevesekbe, körülbelül 30-40 perc után hozzáborítottam a tejszínt, megvártam, míg azzal is felforr és lezártam.

Második fogásként – mivel a levesben már volt hús -, ZABPELYHES TÚRÓGOMBÓCOT készítettem.

A gombóc hozzávalóit kimértem és összekevertem egy kanállal. Az eredeti receptben aprószemű zabpehely szerepelt, én a kávédarálóban daráltam meg a zabpelyhet, úgy adtam a szitán áttört túróhoz. A gombóctésztát még a leves előtt összeállítottam, mert egy órát várni kell, hogy a zabpehely megpuhuljon.

Palacsintasütőben, kókuszzsíron pirítottam meg a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát, hogy mire a gombócok megfőnek, legyen hova forgatni őket. Egy óra elteltével raffaello golyó méretű gombóckákat formáztam, amiket épp csak gyöngyöző – nem lobogó – enyhén sós vízben főztem ki. Feljöttek a víz felszínére, aztán 2-3 perc múlva szedtem ki őket a zsemlemorzsára. Belehempergettem és egy jénai tálba sorakoztattam a bevont gombócokat.

Az öntethez elkevertem az eritritet a tejfölben, majd gőz fölött megolvasztottam az étcsokit 1 evőkanál olivaolajjal. A tányérra szedett gombócokat leöntöttem először az édesítős tejföllel, majd rácsorgattam a forró, olvasztott csokit. Az eredményre nehéz volt szavakat találni. Nagyon finom. Maradjunk ebben az egyszerű kifejezésben!

Desszertnek vagy rágcsálnivalónak a nyáresti borozgatáshoz borkorcsolyaként, grillpartikhoz előételként is választható ECETES SAJTOS POGÁCSA receptjét hoztam.

Azért szeretem nagyon, mert nem kell időt szánni a kelesztésre. A tésztában lévő szódabikarbóna és ecet kicsit megemeli a sütőben a pogácsákat.

Annyira egyszerű az elkészítése, hogy szinte írnom sem kell róla. Először a szárazanyagokat kevertem össze, aztán elmorzsoltam benne a margarint. Korábban vajjal is próbáltam már, úgy is mennyei. Végül a tojás, tejföl és a reszelt sajt. Gyúrás után kicsit ragacsosnak tűnt. Pár gramm teljes kiőrlésű lisztet adtam hozzá, hogy nyújtani lehessen.

Kinyújtottam, kiszaggattam, megkentem egy felvert tojással. Az egyik felét megszórtam szezámmaggal, a másik felét tökmaggal. Régebben tettem már rá reszelt sajtot, lenmagot és szemes mákot is. Ezt mindenki kedvére variálhatja.

A sütési idő – nálam, hagyományos gázsütőben – 25 perc volt. A liszt kimérésétől a frissen sült pogácsa illatáig 50 perc telt el. Fél adagot gyúrtam be. 35 darab, 3 cm átmérőjű pogácsa lett.

Sok örömet kívánok a receptek kipróbálásához!

Jó étvágyat! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

Anikó

MEGOSZTÁS