Anyaként az egyik legfontosabb, hogy tudjunk előre tervezni. A főzésben is. Ha inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség van a családban, akkor ez fokozottan igaz. A mai főétel azért praktikus, mert gyors és könnyű elkészítése mellett nagy előnye, hogy több napig ehetjük, többféle körettel. Én ettem rizzsel és kuszkusszal is.
Három fő részt készítettem elő, hogy a sütőbe kerüljön az ebédnek való. A zöldségmixet és a borsót feltettem főzni sós vízben. Amint ezek megfőttek – nem kell nagyon puhára, én sajnos kicsit megfeledkeztem róluk -, leszűrtem. A csirkemellet felkockáztam és kicsit megsóztam. A sajtot lereszeltem, a tejfölt összekevertem a felvert tojással. Ebbe kerültek a só és a fűszerek is. A kihűlt, leszűrt zöldséget és a húst elkevertem a tejfölös, tojásos öntettel.
A következő lépésben a baconszeletekkel kibéleltem egy őzgerincformához hasonló sütőt, beleborítottam a masszát, ráhajtogattam a a szalonnák túllógó részeit és a tetejére is fektettem még kettőt, hogy teljesen elfedje.
Körülbelül 30 perc alatt sült meg. Ekkor ráborítottam egy sütőpapírral bélelt másik tepsire, hogy az alsó részén is megpiruljon. Ezután már csak szeletelni kell és valamilyen köretet tenni mellé. Nálam ez most a basmati rizs és cukormentes csemegeuborka volt.
A desszert az egyik legnagyobb kedvencem. Egyrészt, mert túrós, másrészt mert 15 perc összeállítás után 25-30 perc sütésre van szüksége, és mindig mennyei, bármilyen gyümölcsöt teszek bele. Sőt, egyszer nem gyümölccsel, hanem kókuszreszelékkel ízesítettem. Úgy lassú felszívódású maradt, ezért bármelyik étkezéshez ehettem.
Először a vajat kevertem ki az édesítővel, majd a citromhéjjal. Én nagyon kevés citromot használok, ezért nálam mindig van itthon szárított citromhéj. Az került bele.
Ezután az áttört túró, a tejföl és a tojás. Azt tapasztaltam, hogy a keverős sütiknél is érdemes szétválasztani a tojás sárgáját és fehérjét, mint a piskótánál. Ezért annyit változtattam az elkészítésen, hogy a fehérjét habbá vertem és úgy adtam hozzá.
A barnarizsliszt és a sütőpor az utolsó alapanyag, amit a tésztához adtam. Mivel csak az én kedvencem itthon, fél adagot készítettem. Egy kis tespit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a keveréket és megszórtam az apróra vágott fagyasztott eperrel.
Körülbelül 30 perc alatt megsült. Forrón is szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!
Anikó