Néhány évig – amikor Pesten dolgoztam – jártam kínai étterembe. Egészen addig, amíg egy alkalommal durva allergiás rohamot nem kaptam. Akkor úgy hittem, örökre elbúcsúztam ettől az ízvilágtól. Csakhogy rátaláltam erre a receptre. Elmesélem, milyen tapasztalatokat szereztem az ÉDES-SAVANYÚ CSIRKEMELL készítése közben.

-Hirdetés-

 

Először összekockáztam a húst, összekevertem a bunda hozzávalóit, majd megsütöttem olivaolajban a bebundázott csirkemellkockákat.

Közben elkevertem a ketchupot a lekvárral. Nekem az inzulinrezisztencia miatt természetesen szupertilos a cukor, ezért mindkettőnek a cukormentes változatát használtam.

A megpirult húst, papírtörlőre szedtem, majd megforgattam a mázban, megszórtam szezámmaggal. Ez utóbbi fázist első alkalommal kifelejtettem, de úgy is nagyon finom volt.

Zöldséglevessel, basmati rizzsel és cukormentes csemegeuborkával ettem. Nagyon finom lett.

A desszert a mák miatt alapból a szívem közepe, de az elkészítési idő (kigondolástól a kóstolásig 30 perc) miatt gyorsan a kedvenceim közé kúszott. Rögtön a dobogóra.

Szokás szerint a szárazanyagokat vegyítettem először, és utána adagoltam fokozatosan a vizet, tejszínt és a tojást. A tésztának folyósnak, sűrűbb palacsintatésztaszerűnek kell lennie. Ha ettől eltér valamilyen irányban, akkor lehet még tenni bele tejszínt vagy máklisztet.

A krém hozzávalóit – az eredeti recept alapján – késes aprítóban kell összekeverni. Nos, az nekem ma délelőttig nem volt. Most találtam a Lidl-ben. Sokmindenhez kell, úgyhogy gyorsan lecsaptam rá. De a süteménynél csak szitán áttörtem a túrót és elkevertem benne a kissé megolvadt fagyasztott epret. Áfonyával javasolja a recept gazdája, de az nem volt itthon. Sőt, második alkalommal kókuszreszeléket tettem bele, hogy lassú felszívódású maradjon.

A fent leírt recept egy kisméretű tortaformához elegendő. Azt próbáltam ki gyümölcsösen. A kókuszos változatnál dupla adagot készítettem a tésztából, így egy kisebb tepsi lett. 20 perc alatt megsül, előmelegített sütőben. Tűpróbával érdemes ellenőrizni.

Igazi ajándék ez a sütemény, mert alig van benne szénhidráttartalom, ráadásul gluténmentes is.

Jó étvágyat kívánok hozzá! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

Anikó

MEGOSZTÁS