Az eheti Cukormentes övezet finomságai a figyelmetlenség ellenére is jól sikerültek. Kedves Olvasó, akkor olvass tovább, ha a konyhai bakik is érdekelnek. Másképp fogalmazva: néha a gyógypedagógus is figyelemfejlesztésre és/vagy szövegértés gyakorlásra szorul.
E heti főétel ajánlatom a brokkolis csirkecombfilé.
Arra, hogy én csirkemellfilével készítettem, akkor jöttem rá, mikor a cikk írásakor gépeltem be a receptet. Aprócska figyelmetlenség.
Kicsit olyan, mint egy rakott étel, de hús csak legalulra kerül, a többi összetevőt rétegezzük. Előzetes munkálat: brokkolit rózsáira szedve feltettem főzni sós vízben. A kuszkuszt beáztattam körülbelül kétszer annyi forró, sós vízben. A húst pedig klopfoltam, fűszereztem és kicsit elősütöttem két evőkanál olivaolajon.
Mire a hússal elkészültem, a brokkoli megfőtt, a kuszkusz megdagadt. A felvert tojást hozzákevertem 200 g tejfölhöz, majd beleöntöttem az 50 g megolvasztott vajat. A recept 2 dl tejfölt ír, de könnyebb volt számolni a 200 grammal. Illetve annyit változtattam még, hogy nem egy, hanem három tojást használtam fel.
Amikor minden réteg elkészült, megvajaztam a tepsit és kiraktam a hússal. Majd ráhalmoztam a kuszkuszt és a brokkolit. A tejfölös öntet került a tetejére, majd legvégül a reszelt sajt.
Előmelegített sütőben, fedetlenül sütöttem körülbelül 40 percig. A hús fűszerezése mindenkinek ízlése szerint javasolt. Én most csak sót és sült csirkefűszerkeveréket használtam.
E heti desszertajánlatom a zabos mákos.
A desszerttel kapcsolatban is sikerült figyelmetlenséget elkövetnem, pedig már jó ideje szemezek ezzel a recepttel.
Előkészítettem mindent. A mákdarálót folyamatosan dolgoztattam.
Használtam a mák, a negyedannyi és a zabpehely darálására. Nos, ez a legutolsó volt a hiba. Már megint a figyelmetlenség. A zabpelyhet nem kellett volna megőrölni. Így ugyanis a rétegek túl szorosan fedték egymást és a szárazanyagok között nem tudott a süti legaljára egyenletesen lejutni a folyadék.
Amikor minden összetevő meglett, kivajaztam egy tepsit és megszórtam a zabpehely felével. Azután következett az édesítővel elkevert darált mák, majd a zabpehely megmaradt fele. Amint a három réteg benne volt a tepsiben, óvatosan leöntöttem a folyadékkal.
Hogy miből állt a folyadék? Először is csillagtejből, ami az inzulinrezisztens sorstársak kedvelt lassú felszívódású tejpótléka. Másodszor pedig az olvasztott vajból és pár csepp vaníliaaromából.
Az igazság az, hogy így is nagyon finom lett, csak az alsó része eléggé széthulló, hiszen néhol nem érte el a csillagtej a zabpehely réteget. Az élvezeti értékéből ez semmit sem von le, de azért sajnáltam, hogy figyelmetlen voltam. Aki kipróbálja, ne legyen!
Körülbelül 30 percig sült a brokkolis étel által már előmelegített sütőben. Nem lett tökéletes sajnos, de azért finom. Fontos, hogy a szeleteléshez meg kell várni, hogy kihűljön.
Jó étvágyat, nagyobb figyelmet kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!