Az eheti Cukormentes övezet finomságai a figyelmetlenség ellenére is jól sikerültek. Kedves Olvasó, akkor olvass tovább, ha a konyhai bakik is érdekelnek. Másképp fogalmazva: néha a gyógypedagógus is figyelemfejlesztésre és/vagy szövegértés gyakorlásra szorul.

E heti főétel ajánlatom a brokkolis csirkecombfilé.

Nos, igen. Első figyelmetlenség. Ez combfilé, nem mellfilé.
-Hirdetés-

Arra, hogy én csirkemellfilével készítettem, akkor jöttem rá, mikor a cikk írásakor gépeltem be a receptet. Aprócska figyelmetlenség.

Kicsit olyan, mint egy rakott étel, de hús csak legalulra kerül, a többi összetevőt rétegezzük. Előzetes munkálat: brokkolit rózsáira szedve feltettem főzni sós vízben. A kuszkuszt beáztattam körülbelül kétszer annyi forró, sós vízben. A húst pedig klopfoltam, fűszereztem és kicsit elősütöttem két evőkanál olivaolajon.

Fő hozzávalók egy képen

Mire a hússal elkészültem, a brokkoli megfőtt, a kuszkusz megdagadt. A felvert tojást hozzákevertem 200 g tejfölhöz, majd beleöntöttem az 50 g megolvasztott vajat. A recept 2 dl tejfölt ír, de könnyebb volt számolni a 200 grammal. Illetve annyit változtattam még, hogy nem egy, hanem három tojást használtam fel.

Rétegek egymáson

Amikor minden réteg elkészült, megvajaztam a tepsit és kiraktam a hússal. Majd ráhalmoztam a kuszkuszt és a brokkolit. A tejfölös öntet került a tetejére, majd legvégül a reszelt sajt.

A figyelmetlenség ellenére is finom vasárnapi főfogás

Előmelegített sütőben, fedetlenül sütöttem körülbelül 40 percig. A hús fűszerezése mindenkinek ízlése szerint javasolt. Én most csak sót és sült csirkefűszerkeveréket használtam.

E heti desszertajánlatom a zabos mákos.

A desszerttel kapcsolatban is sikerült figyelmetlenséget elkövetnem, pedig már jó ideje szemezek ezzel a recepttel.

Szemfülesek rögtön kiszúrják, mi volt ebben a figyelmetlenség

Előkészítettem mindent. A mákdarálót folyamatosan dolgoztattam.

A fő összetevők darálva és olvasztva

Használtam a mák, a negyedannyi és a zabpehely darálására. Nos, ez a legutolsó volt a hiba. Már megint a figyelmetlenség. A zabpelyhet nem kellett volna megőrölni. Így ugyanis a rétegek túl szorosan fedték egymást és a szárazanyagok között nem tudott a süti legaljára egyenletesen lejutni a folyadék.

Amikor minden összetevő meglett, kivajaztam egy tepsit és megszórtam a zabpehely felével. Azután következett az édesítővel elkevert darált mák, majd a zabpehely megmaradt fele. Amint a három réteg benne volt a tepsiben, óvatosan leöntöttem a folyadékkal.

Hogy miből állt a folyadék? Először is csillagtejből, ami az inzulinrezisztens sorstársak kedvelt lassú felszívódású tejpótléka. Másodszor pedig az olvasztott vajból és pár csepp vaníliaaromából.

Az első és a harmadik réteg – nem kellett volna, de – őrölt zabpehely

Az igazság az, hogy így is nagyon finom lett, csak az alsó része eléggé széthulló, hiszen néhol nem érte el a csillagtej a zabpehely réteget. Az élvezeti értékéből ez semmit sem von le, de azért sajnáltam, hogy figyelmetlen voltam. Aki kipróbálja, ne legyen!

Az alsó réteg néhol száraz maradt

Körülbelül 30 percig sült a brokkolis étel által már előmelegített sütőben. Nem lett tökéletes sajnos, de azért finom. Fontos, hogy a szeleteléshez meg kell várni, hogy kihűljön.

Jó étvágyat, nagyobb figyelmet kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS