Most először szerepel leves a Cukormentes övezet rovatban, pedig fontos része az étkezésnek. Szép Csilla, akitől a recept származik, az egyik legnagyobb tanítómesterem inzulinrezisztencia téren.

-Hirdetés-

 

Rádóci csorba leves

A rádóci csorbát egy román szakácsnő fejlesztette ki, hamis pacallevesnek is nevezik. Az összetevőit könnyű beszerezni és nincs semmi bonyolult trükk benne.

Először apró kockákra vágtam a csirkemellet, aprítóval előkészítettem a hagymát és a fokhagymát. Kókuszolajon megpirítottam a hagymákat és fehéredésig a húskockákat is.

A sárgarépát, zellergumót és a fehérrépát (ezt sajnos elfelejtettem venni) nagylyukú sajtreszelőn kell lereszelni. Ezeket adtam fokozatosan a hagymás-húsos alaphoz. Addig kevergettem, amíg a sárgarépa levet eresztett, majd felöntöttem vízzel.

A leves levét a tojássárgájával, citromlével kikevert tejföl dobja fel.

A tejfölös szósz elkeverése után sóztam és borsoztam meg. Mivel a zellergumó zöldjét sem szerettem volna kidobni, három szálat belelógattam a végén. Mennyei leves kerekedett belőle. Új ízvilág számomra, de nagyon finom.

Tiramisu torta

Inzulinrezisztencia előtti időkben nagyon szerettem a tiramisut. De teljeskiőrlésű babapiskóta sajnos nincs forgalomban. Mikor rátaláltam erre a receptre, rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom.

Maga a piskóta újdonság volt nekem, sosem sütöttem még zabpehelylisztből. Pontosabban kávédarálóban darált zabpehelyből, merthogy így szoktam spórolni.

A piskótát a klasszikus – anyu által tanult – módon készítettem. Fehérjék habját az édesítővel felvertem, utána fokozatosan adagoltam hozzá a sárgáját. Végül óvatosan beleforgattam a sütőporral elkevert lisztet.

Egy cseppet elméreteztem a kenyérformát, amibe sütni terveztem, ezért villámgyorsan kibéleltem egy kistepsit is sütőpapírral. Így született két piskótám. Mindkettő pontosan 12 percet sült és csodaszépek lett. Az eredeti tervet – miszerint háromfelé kell vágni a piskótát – módosítottam. A hosszú formában sültet a hugim elfelezte, a másikat pedig hat egyforma téglalapra vágtam. Ez utóbbiakból lett a kávés réteg.

A krémhez szintén felvertem a tejszínt az édesítővel, hozzákevertem a mascarponéhoz, reszelt citromhéjhoz és vaníliaaromához.

Ezután kezdtem a kenést. Az alsó piskótára került egy réteg krém. Arra egy réteg kávéba mártott piskóta. A kávéba a recept szerint kell tenni rumaromát és édesítőt, de én csak a kevert kávéba mártottam egy pillanatra mind a hat téglalapot. Majd újra krém, még egy réteg kávés piskóta, krém és a tetejére a kenyérsütő formában sült tészta másik fele.

A legvégén az egész tortát bevontam a maradék krémmel. Körülbelül, szemre osztottam be a krémet. Ezt lehetett volna okosabban is. A i-re a pontot a reszelt, 74%-os étcsokoládé tette fel. Cukormentes kakaóporral is meg lehet szórni, de nekem így jobban tetszett.

Egy éjszakát a hűtőben töltött. Másnap reggelre tökéletesen összeértek az ízek. Fantasztikus desszert lett belőle a vasárnapi ebédhez.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS