Kiskőrös belterületén közel 65 kilométer, külterületén pedig 12 kilométer olyan szilárd burkolatú út van, amelynek tulajdonosa és üzemeltetője Kiskőrös Város Önkormányzata. Ezen utak karbantartását folyamatosan végzik a Kőröskom Nonprofit Kft. szakemberei. Erről adott részletesebb tájékoztatást Martin Ferenc, a Stratégiai és Városüzemeltetési Osztály, városüzemeltetési referense.  

Minden évben, a téli időjárás elmúltával, a munkatársaimmal felmérjük azokat a helyeket, ahol bármilyen útprobléma keletkezett ez idő alatt, Kiskőrös útburkolatában. Ezeket a helyszíneket összeírjuk, hozzávetőlegesen kiszámolunk egy négyzetmétert és miután ezek az adatok a rendelkezésünkre állnak, azután az önkormányzat beszerzés útján kiválasztja azt a kivitelezőt, aki még abban az évben végrehajtja az útfelújításokat. Legyen az kátyú, repedés vagy útsüllyedés. Miután megtörtént a beszerzés, a kivitelezővel szerződést kötünk.   

Kőröskom Kft. munkatársai        
-Hirdetés-

Az idei évben, az önkormányzat tulajdonában lévő céggel, a Kőröskom Nonprofit Kft.-vel kötöttük meg ezt a megállapodást. Ők végezték, illetve még az elkövetkezendő hetekben is végeznek különböző munkálatokat. November 20-án már el is kezdték az újabb előkészületi feladatokat a város több pontján.

Jelenleg a Kálvin utcában három különböző helyszínen, a Batthyányi utcában, a Dózsa György utca és Klapka György utca közti szakaszán, a Klapka György utcán is vannak kisebb úthibák, a Rét utcában, a Mohácsi utcában kezdték meg az útkarbantartást. Ezek pár napot vesznek csak igénybe.

Az idei év folyamán többletkátyúk nem keletkeztek, viszont azt azért meg kell említeni, hogy így is egy 150-200 négyzetméternyi felület, ami az év során karbantartást igényelt.

útburkolat javításának előkészítő munkálatai

Martin Ferenc elmondta, hogy a közlekedésben való fennakadásra nem kell ez miatt számítani, jelenleg nincsen olyan nagyságrendű felület Kiskőrösön, amit még az idei évben meg kellene csinálni. Bójázásra kerülnek majd a munkaterületek, ugyanis miután felvágták ezeket az érintett szakaszokat, előkészítési munkákat végeznek. Azok biztosan egy pár napot igénybe fognak venni. Viszont arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy a munkálatok ideje alatt, óvatosan és figyelmesen közlekedjenek az érintett utcákban.

Amikor az összes előkészítési munka befejeződött, az után tud csak elmenni a Kőröskom Nonprofit Kft. az aszfaltkeverő üzembe, hogy még aznap ide szállítsa a meleg aszfaltot.

Lényeges megjegyezni, hogy a téli időjárás folyamán keletkezett esetleges úthibák kijavítását is végrehajtják, viszont azokat már nem meleg aszfalttal. Azok a helyszínek is ugyan úgy föltárásra kerülnek, de egy védő fólia lehelyezésével, csak betonnal lesznek lefedve. Ennek egyetlen oka van, hogy a hideg aszfalt, legalább négyszer-ötször olyan drága, mint a meleg aszfalt. Amikor majd az idő melegebbre fordul, és nyitnak az aszfaltkeverő üzemek – mivel a téli időszakban ezek az üzemek nagy százalékban zárva vannak-, ezt a beton réteget könnyedén el lehet választani a fóliával együtt az előkészített útról, és akkor kerül aszfalttal végleges lezárásra az érintett útszakasz.

útburkolat javításánál használt munkagép

Az önkormányzat folyamatosan végzi a fenntartásukban lévő utak minőségének ellenőrzését.

A közterület felügyelőnek a feladat körébe tartozik, hogy Kiskőrös Város belterületén, hetente egyszer minden utcában megjelenjen. Pénteki napon, pedig Erdőtelek belterületén. Így folyamatosan járja a helyszíneket, de szerencsére nagyon sok segítséget kap a város a lakosságtól, hiszen elsősorban ők használják napi szinten az utat, így ők azok, akik sokkal hamarabb észreveszik ezeket a hibákat.

A lakosok az úthibákkal kapcsolatban telefonon a 0670/ 37-91-171 számon, vagy e-mailen a kommunalis.ref@kiskoros.hu tehetnek bejelentést. Írásban történő megkeresés esetén a hivatal munkatársai a bejelentőt a munkálatok elvégzéséről is tájékoztatják.

 

MEGOSZTÁS