Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Ferróné Mencsik Rita, a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház intézményvezetője is mesélt nekünk a 2020-as esztendő eseményeiről. 

Kapcsolódó cikk
Interjú Ferróné Mencsik Ritával a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház új vezetőjével
Interjú Ferróné Mencsik Ritával a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház új vezetőjével
2020. augusztus 1. óta új vezetője van a keceli Városi Könyvtár és Művelődési Háznak. Widnerné Fenyvesi Bernadett megbízatása 15 évi...
-Hirdetés-

A keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház mindennapjait az idei évben, hasonlóan más intézményekhez a pandémiás helyzetre vonatkozó szabályok, szigorítások határozzák, határozták meg. Programjaink az első negyedévben még a megszokott módon megvalósulhattak, mint például a sok éves hagyományra visszatekintő Újévi Operettgála, és január 22-én a magyar kultúra napján a FLORA fotópályázat eredményhirdetése és kiállítás megnyitója,valamint a különböző keceli szervezetek, egyesületek, intézmények szervezésében megrendezett farsangi bálok.

Kapcsolódó cikk
FLORA fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó a magyar kultúra napján
FLORA fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó a magyar kultúra napján
El nem hervadó virágok – nem művirág kiállításra várták a szervezők az érdeklődőket Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Ház...

Március 17-től életbelépő rendkívüli helyzet kapcsán intézményünk a látogatók előtt zárva tartott. Így többek között elmaradt Lovasi András önálló estje és Aranyosi Péter fellépése. Az előadásokat sajnos az őszi időszakban sem tudtuk megtartani, hiszen ismét újabb szigorítások jöttek.

A zárva tartás ideje alatt is folyamatos volt a könyvtári és a közművelődési háttérmunka. Lehetőségeink szerint törekedtünk az online felületen történő minél több megjelenésre, rendszeresen kerültek fel film és koncertajánlók, jeles napokról, évfordulókról, híres emberekről ismertető írások, idézetek könyvajánlókkal, irodalmi évfordulók megemlékezésével. Telefonon, interneten történő olvasói kérés esetén kölcsönöztünk házhozszállítással, majd amikor a védelmi intézkedések lehetővé tették szabadtéren az intézmény előtti Olvasóligetben is. A rendkívüli helyzet miatt az olvasóknál lévő könyvek kölcsönzési ideje folyamatosan meghosszabbításra került.

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezéséhez. A Digitális Jólét Program (DJP) által indított „Napi 100 jó szó” mozgalom célja, hogy támogatást nyújtson idős honfitársainknak. Helyi szinten igyekeztünk kivenni részünket az aktív segítségnyújtásból, folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a 65 év feletti személyekkel, akik rendelkeztek digitális kompetenciákkal, segítettünk az e-recept kiváltásában, bolti bevásárlásban, csekkbefizetésben, ügyintézésben. A változó trendeknek megfelelően a fiatalabb korosztályt is megszólítva létrehoztunk Instagram oldalt is. Ezt szándékosan a nyári gyermektáborok megvalósításának idejére terveztük.

Az állandó programjaink közül a sporttevékenységek május 4-től kis létszámban és a járványügyi előírások szabályainak betartása mellett ismét elindulhattak.

Hosszú évek óta van intézményünkben Kézműves- és kreatív tábor, ami az idén június 22-26. között valósulhatott meg.  Indián-és természetvédő táborunkat június 29. és július 3. között tartottuk. Gyermek táborainkat a legnagyobb körültekintéssel a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályok betartásával és az előírásnak megfelelő fertőtlenítéssel bonyolítottuk le. Viszont az évek óta rendszeresen szervezett kerámia és tűzzománc alkotótáborainkat a felnőttek és középiskolások számára nem tudtuk megtartani.

Kapcsolódó cikk
Csoda dolgok készültek a keceli kézműves táborban
Csoda dolgok készültek a keceli kézműves táborban
A barátok, társak hiánya, a kényszerű otthonlét már nehéz volt a gyerekeknek. Végre eljött a szünidő, amikor nem a leckével,...

Az intézmény égisze alatt működő Kéknefelejcs Népdalkör, Musical Stúdió, Keceli Gyermek-és Ifjúsági Néptánc Együttes folyamatosan tartotta próbáit az aktuális óvintézkedések figyelembevétele mellett.

Augusztus 6-tól útjára indult új szolgáltatásunk a gyermekkönyvtárban „Könyvtári Mondókázó” címmel szülőknek és kisgyermekeiknek.

Szerencsére a nyári és a kora őszi időszakban számos programunk megvalósulhatott. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említek.

Kapcsolódó cikk
Ünnepre hangoló zene töltötte be Kecel városközpontját
Ünnepre hangoló zene töltötte be Kecel városközpontját
Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre való tekintettel, az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosított...

Nyár végén a komolyzene kedvelőinek a Harmónia Rézfúvós Trió és a Kökény Vonósnégyes koncertjével kínáltunk programot. Szeptemberben író-olvasótalálkozó alkalmával Tallér Edina íróval találkozhattak az általános iskola diákjai és a felnőttek.

Október elején az Országos Könyvtári Napok keretében több programot is kínáltunk az érdeklődőknek. A legsikeresebb Turán István kiskőrösi történész előadása volt Kiskőrös és Kecel múltjáról.

A 2018-ban alakult amatőr színjátszó csoport a keceli „Kétszél Színjátszó Kör” az év első felében Tázláron és Öregcsertőn vendégszerepeltek,viszont az őszi fellépéseiket le kellett mondaniuk. Október végén Kiss Ádám önálló estje zárta a megtartható rendezvények sorát.

A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján 2020. november 11-től a további intézkedésekig a személyesen igénybe vehető szolgáltatásainkat ismét szüneteltetnünk kell. Ennek következtében ismét több kulturális rendezvényt le kellett mondani, többek között a Nemzeti Filharmonikusok Esti zene című kamarakoncertjét, az Adventre hangoló több programból álló karácsonyi rendezvényünket. Az iskolarendszeren kívüli oktatási tevékenységeket, szabadidős szakköreinket, amatőr művészeti csoportok alkotói összejöveteleit szintén szüneteltetésre kényszerítette a vírushelyzet. A FLORA virágfesztivál és Országos Fazekas kiállítás sem kerülhet megrendezésre. Az érdeklődők a fazekas kiállítást a virtuális térben tekinthetik meg.

Kapcsolódó cikk
„Minden napra egy fazekas”- gyűlik már az I. Keceli Országos Virtuális Fazekas Kiállítás anyaga
„Minden napra egy fazekas”- gyűlik már az I. Keceli Országos Virtuális Fazekas Kiállítás anyaga
A járványügyi helyzet miatt december első hétvégéjén elmarad Kecelen a FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás is. A rendezvény...

Mivel intézményünkben a járvány miatt látogatási tilalom lépett életbe, ezért a virtuális térbe próbálunk egy kis „kulturális immunerősítést” átköltöztetni. Érdemes velünk maradni és követni online tereinket, mert számos érdekességgel, információval várjuk látogatóinkat.

Olvasóinkat sem szeretnénk a hosszú téli napokon olvasnivaló nélkül hagyni, ezért továbbra is várjuk kölcsönzési igényeikkel telefonhívásaikat, e-mailjeiket. A kért dokumentumokat akár házhoz is szállítjuk, aki viszont egy kis sétára vágyik, az a könyvtár előtt is átveheti az összekészített könyveket.

 

Minden kedves látogatónknak jó egészséget és áldott ünnepeket kívánunk! 

MEGOSZTÁS