Az év végéhez közeledve mindannyian számot vetünk az elmúlt esztendő történéseiről. Ahogy egyéni életünket átgondoljuk, úgy a szűkebb környezetünk problémái, közös sikerei is eszünkbe jutnak. 

Szabadi-Maglódi Kitti, a Petőfi Sándor Művelődési Központ igazgatója is beszámolt a 2020-as esztendő főbb eseményeiről.

-Hirdetés-

A művelődési központ az idei évben is tovább folytatta munkáját, hogy a helyi lakosok számára tartalmas szabadidő-eltöltési lehetőségeket kínáljon.

Az ismételten nagy sikert arató Petőfi Szilveszter programjaival közel 1000 ember ünnepléséhez járulhattunk hozzá, amely a Szilveszter Társulat és a Petőfi Szülőház és Múzeum szervezésében valósult meg. A minden év legelső napján megrendezett Újévi koncert az idei évben igazán fergetegesre sikerült. Nagyon sokan látogattak el Kiskőrös Város Fúvószenekarának legutóbbi koncertjére, amely eseményt nem csak színházteremben ülve, hanem az emeleti aulában nagy figyelemmel hallgatták a szebbnél szebb dalokat. Ezt követően kellő energiával és lendülettel feltöltve fogtunk neki a 2020-as évre tervezett programok és rendezvények megvalósításába.

Folytatódott a hosszú évek óta nagy érdeklődésnek örvendő színházi évadunk, ahol a Pletykafészek és a Páratlan páros című vígjátékokat láthatták kedves nézőink. Természetesen a gyerekek számára is készültünk színházi előadásokkal, amelyet a Ciróka Bábszínház jóvoltából láthattak a hozzánk ellátogató óvodás és kisiskolás gyermekek.

Kapcsolódó cikk
Városi Disznótor Kiskőrösön: óriási érdeklődés volt az ételek és a program iránt
Városi Disznótor Kiskőrösön: óriási érdeklődés volt az ételek és a program iránt
Az idei évben február 8-án 5. alkalommal került megrendezésre a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében a Városi...

Februárban a Városi Disznótort követő lakoma az épületen belül az emeletre költözött, ugyanis a Kiskőrösi Gazdakör a finomabbnál finomabb étkeivel tovább növelte azon érdeklődők táborát, akik szerettek volna ezen a zenés-táncos, tombolával gazdagított vacsorán részt venni. A jó hangulathoz hozzájárult a Szamba zenekar és a Szivárvány Néptáncegyüttes is, akik táncos lábú tagjai népviseletbe öltözve szolgálták fel a disznótoros lakoma finomságait, valamint állandó szereplői voltak a táncparkettnek is.

A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében belül családoknak és a mozogni vágyóknak kedveskedtünk programokkal, valamint a Hétszínvirág Alapítvány és a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékei táncházzal készültek a néptáncot kedvelőknek.

Természetesen számíthattak ránk a rendszeres időközönként visszatérő eseményekben is, ugyanis premier filmekkel várták a helyi lakosok a Mozgó Mozi kollégái, valamint a Magyar Vöröskereszt hívta és hívja a mai napig önkénteseit véradásaikra.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön sincsenek veszélyben a véradásra jelentkezők, a vérvételeket a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik
Kiskőrösön sincsenek veszélyben a véradásra jelentkezők, a vérvételeket a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik
Augusztus 11-12-én, reggel 9 és 13 óra között várják az önkéntes véradókat a Petőfi Sándor Művelődési Központba Kiskőrösön. A Covid-19...

Éppen csak, hogy elkezdtük a 2020-as évet, sajnos hazánkban is megjelent a Covid-19 világjárvány. Nagy lelkesedéssel készültünk a március 15-i ünnepségre is, amelyet már annak fényében kezdtünk el összeállítani, hogy a háttérben már elkezdődött a Petőfi 200-ra való felkészülés is. Sajnos nem tarthattuk meg az Ismerős Arcok nagykoncertet a Városi Sportcsarnokban, ahogyan a városi ünnepséget is le kellett mondani. Ugyanakkor az intézményünkben is látogatási tilalmat rendeltek el, így elkezdtük a régóta halogatott teendőink elvégzését. Kisebb felújítási és festési munkákat. dokumentum- és szekrényrendezéseket, program-átütemezéseket végeztünk.

Mindeközben egy tekercs-kereső, „Szemezz a neonnal” című programmal készültünk a gyerekeknek. Minden tekercs egy kifestőt és egy fejtörőt tartalmazott. A fejtörőt helyesen megválaszolók között ajándékokat, utalványokat és tárgynyereményeket sorsoltunk ki, melyet ezúton is köszönünk támogatóinknak.

Kapcsolódó cikk
Szemezz a neonnal! – gyereknapi nyereményjátékra invitálnak a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ munkatársai
Szemezz a neonnal! – gyereknapi nyereményjátékra invitálnak a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ munkatársai
A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ munkatársai, az elmúlt időszak kitartó kis hőseinek, a gyerekeknek szeretnének kedveskedni egy játékos feladvánnyal...

Majd mikor kinyithattunk, akkor már javában tartott a nyár. A kitartó öntevékeny csoportjaink újrakezdték a munkájukat, hosszú idő után újra találkozhattak az azonos érdeklődésű csoportok tagjai a találkozóikon, mozgással kapcsolatos edzéseiken, táncóráikon.

Július első vasárnapján támogató háttérintézménye voltunk az országos kezdeményezésű „Újra a miénk a tér!” elnevezésű programsorozatnak. A Petőfi téren a mazsorett csoportok látványos produkciói mellett Kiskőrös Város Fúvószenekarának szenzációs örömzenélését is hallhattuk. Ez a közösségi esemény minden résztvevőnek és nézőnek a lelkét egyaránt feltöltötte, hiszen ez volt az első szabadtéri rendezvény, amely a kulturális intézmények újranyitását követően került megrendezésre.

Kapcsolódó cikk
Újra a fúvószenekaré és a mazsorett csoportoké volt a főtér
Újra a fúvószenekaré és a mazsorett csoportoké volt a főtér
A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség országos felhívásának keretein belül, Kiskőrös Város Fúvószenekara és a kiskőrösi mazsorett csoportok: Gyöngyszem, Napfény és...

Örömmel láttuk azt is, hogy közel kétszázan ellátogattak az augusztus 20-i városi rendezvényünkre is, amelyet a korábbi években megszokottak szerint a Katolikus templom melletti téren rendeztünk meg. Ezt követte a város kemencéjénél a „Süssünk együtt kenyeret!” közösségi program is, amelyre szintén sokan ellátogattak és próbálták ki a hagyományos módját a kenyérkészítésnek és a kemencében történő finomságok megsütésének.

Augusztus utolsó vasárnapján egy utó-gyereknappal, a „Nyárzáró Lurkó-kuckóval” kedveskedtünk a helyi családoknak, gyermekeknek. Kézműves foglalkozások mellett Imi bohóccal, hajfonással, négy óriási légvárral, Herczeg Benedek finomságaival és gyermekszínházi előadással kedveskedtünk az iskola- és óvodakezdés előtt a térre ellátogatóknak.

Kapcsolódó cikk
Nyárzáró Lurkó-Kuckó a főtéren
Nyárzáró Lurkó-Kuckó a főtéren
A nyár utolsó vasárnapján a Petőfi Sándor Művelődési Központ ismét izgalmas programot szervezett a gyerekeknek. A gyereknapon debütáló és nagy...

Mindeközben elkezdődött a pandémiás helyzet feltételeinek eleget téve a Szüreti Mulatság szervezése is. Tapasztalataink és a visszajelzések alapján nagyon szerették a lakosok ezt a rendezvényt, amelynek a „helyieknek helyiekkel” volt a ki nem mondott mottója. Terveink szerint folytatni fogjuk ezt a koncepciót, hogy kiemeljük, bemutassuk és egyben támogassuk a helyi és környékbeli vállalkozókat, termelőket. Ezt követte néhány hét múlva az Agrár Expo, amely az idei évben a Petőfi téren valósult meg, amelynek szintén intézményünk adta a háttérbázist.

Az ősz beköszöntével minden klubfoglalkozásunk újraindult és tervezett programjaink – még ha kis léptékben is, de – megvalósultak. Sakk klubot indítottunk gyermekek számára, és újra nagy lendülettel vetettük bele magunkat a munkába, a programok és rendezvények szervezésébe, az elkövetkezendő időszak tervezésébe. Ez érezhető volt az őszi szünetre szervezett programjainkon is: Legó-kiállításra vártuk a családokat az emeleti aula teljes területén, majd kézműves foglalkozásokat, bűvész showt és óriásteknős kiállítást is hívtunk az intézménybe.

Kapcsolódó cikk
Pont, mint a LEGO – kalandban
Pont, mint a LEGO – kalandban
Az őszi szünet első hétvégéjén A kocka el van vetve, mi meg beépítjük címmel ismét 3 napos LEGO – kiállítást...

Felnőttek számára life- és sport coach előadással is készültünk, mely résztvevői jelezték, hogy ebben az irányban még inkább szeretnék elmélyíteni tudásukat, így terveink közt szerepel egy Híd-klub indítása is. Grafikai kiállítás-megnyitóval és könyvbemutatóval is készültünk a kultúra kedvelőinek. Szerencsére a körülmények lehetővé tették azt, hogy a márciusban elmaradt színházi előadásunkat október végén bepótoljuk. Úgy gondolom, hogy akik eljöttek erre az előadásra, egy kicsit el tudták felejteni a mindenki körülvevő, folyamatosan szabályokat generáló helyzetet és családjukkal, barátaikkal egy kicsit ki tudtak kapcsolódni. Sajnos a novemberre tűzött Isten pénze című darabunkat el kellett engednünk az ismételt látogatási tilalom miatt, de a következő színházi évadban mindenképp szeretnénk elhozni Kiskőrösre.

Jövő évi terveink között elsősorban az őszre betervezett programjaink megvalósítása szerepel. A teljesség igénye nélkül szeretném megemlíteni az Én-idő klub és a Híd-klub elindításának tervét, valamint egy társastánc tanfolyam megvalósítását ifjabb Dulai György vezetésével. Sajnos az előadókkal közösen kellett az elhalasztás mellett döntenünk jó néhány előadás, program esetében is, de bízom abban, hogy mielőbb meg tudjuk tartani Dr. Markó Gábor neurológus előadását, Csorvási Kata: Mackó Milu naplója című könyvének interaktív bemutatóját, továbbá Sári Évi és zenész barátai akusztikus koncertjét, valamint a Szegedi Harsonaegyüttes koncertjét is a színháztermünkben.

November közepe óta ismét zárt ajtók mögött dolgozunk, de elmondhatom, hogy nem tétlenkedünk. Kollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy ebben az időszakban is értéket, élményt tudjunk teremteni és közvetíteni. A pandémiás helyzet megtanított bennünket arra, hogy más csatornákon, felületeken kell a látogatóinkkal tartani a kapcsolatot. Az egyik ilyen ötletelésünk által lettünk figyelmesek a gyönyörű, nagyméretű, főtérre néző ablakokra. Ezeket kihasználva döntöttünk úgy, hogy kiállítást valósítunk meg bennük. Az emeleti ablakokban elkészített dekorációval a Szilveszter Társulat kezdeményezéséhez is csatlakoztunk, amely által az adventi kalendárium egyik közreműködői is lettünk.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi médiumok zsűrizték és díjazták a Mikulás-váró versszavaló verseny legyügyesebbjeit
Kiskőrösi médiumok zsűrizték és díjazták a Mikulás-váró versszavaló verseny legyügyesebbjeit
Idén decemberben 14 bátor kisgyermek jelentkezett a Petőfi Sándor Művelődési Központ online Mikulás-váró versszavaló versenyére, akik a Mikuláshoz kapcsolódó legkedvesebb...

Ezt megelőzően Márton-naphoz kapcsolódó felhívást hirdettünk meg, melyben a „család kislibáját” kellett kreatív módon elkészíteni. Ezekből az alkotásokból hirdettünk egy házi szépségversenyt a közösségi oldalunk követőinek, akik Dúc Kamilla kislibáját választották a legszebbnek, ő kapta a legtöbb szavazatot. Ezt követően Mikulás-váró versmondót hirdettünk, amelyre 14 kisgyermek nevezett szavalattal. Közülük egy négytagú zsűri döntötte el, hogy kik a legszebb szavalók. Az első helyezett Baumgartner Zsolt lett, a második legszebb szavalatot Benyik Boglárka adta elő, a harmadik pedig Komlósi Sára lett. A zsűritagoktól különdíjat kapott Litauszki Domonkos. Minden kisgyermek verse magával ragadó volt, csempésztek bele egy-egy kedvességet, lendületet, bájt. Büszkék lehetnek rájuk a szülők és a pedagógusok egyaránt.

Ezzel párhuzamosan alsó tagozatos kisdiákok számára indítottunk rajzpályázatot Karácsonyi kívánságom címmel. Itt több mint 40 gyermek készített rajzot, melyeken a közös családi együttlét, az ajándékozás öröme és a téli, havas táj jelent meg. Ezeket Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész, Rubos Zoltán fotós és művelődési központ csapata közösen értékelte. Különdíjat kapott Czirok Dóra a gyurmarajzáért, harmadik helyezést Ralovich Eszter érte el, második helyen Tóth Alexandra végzett és a legszebb rajz tulajdonosa pedig Benyik Boglárka lett. Ezeket az alkotásokat – és Kőrösi Tamás: Színek és hangulatok ablak-kiállítását is – 2021 január közepéig tekinthetik meg személyesen az intézményünk ablakfelületein.

Kapcsolódó cikk
Rendhagyó kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban
Rendhagyó kiállítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban
A Petőfi Sándor Művelődési Központ egy kreatív ötletnek köszönhetően nem hagyja látnivaló nélkül a város lakóit. Bár az épületet be...

Nem csak a közösségi oldalunkon, hanem a Kiskőrös Tv-n is gyakori szereplők lettünk, amely által az Angyalváró családi játszóház alkalmát szerettük volna különböző témájú kisfilmekkel pótolni. Három videót készítettünk a „kézműves sarkunkban”, amelyek által ötleteket adtuk apró ajándékok készítésére, kreatív és nem mindennapi csomagolási tippeket osztottunk meg Önökkel, illetve látványos, gyermek kezekkel is könnyen elkészíthető finomságokat készítettünk. Ezek felvétele közben nagyon izgultunk, de ennek leküzdésében sokat segítettek a Kiskőrös tv kollégái. 

Az idei év rendkívüli volt mindenkinek. Egyik napról a másikra változott meg a napi rutinunk és számos szokásunk. A bizonytalanság gyakori vendége lett mindennapjainknak, sokszor kellett újratervezni programjainkat, rendezvényeinket, a megelőző intézkedéseknek megfelelően átalakítani előadásaink és öntevékeny csoportjaink helyszínét, termeinket. Teljesen máshogyan terveztük mi is a rendezvénynaptárunkban az idei évet, de úgy gondolom, hogy a lehetőségekhez képest sikeresnek értékelhetjük ezt az időszakot. Sokak által látogatottak voltak a rendezvényeink és előadásaink, kézműves foglalkozásainkon újonnan érkező családokkal is találkoztunk, kis számban igaz, de gyarapodtak a kiscsoportos foglalkozásaink létszámai is. Kollégáimmal együtt, közösen pozitívan tekintünk a jövő felé és bízunk abban, hogy a következő évben minél több programunkon és rendezvényünkön találkozhatunk a látogatóinkkal. Ezúton is köszönöm munkatársaim támogatását és építő jellegű véleményeit, amelyek mind szükségesek ahhoz, hogy eredményes és a látogatók számára emlékezetes programot, ezzel együtt élményt hozzunk létre.

Ha nem szeretnének lemaradni a színházi előadásainkról vagy felkeltette érdeklődésüket valamelyik említett rendezvényünk, kérjük, hogy lépjenek velünk kapcsolatba. Elsősorban kövessenek bennünket a Facebook-on, keressenek bennünket a telefonszámainkon, illetve hallgassanak minket a Rádió97 vendégeként, valamint kísérjenek figyelemmel bennünket a Kiskőrös Tv híradásaiban.

Kiemelt kép: Kincses Szilvi (VIRA archív fotó)

MEGOSZTÁS