A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikumban január 19-én a 13. évfolyamos tanulók ágazati alapvizsgát tettek. A diákok érettségire épülő kétéves nappali rendszerű oktatásban vesznek részt, választott szakmájuk a Bor-és pezsgőgyártó technikus. A megújult technikumi képzésnek egyik fontos állomása az ágazati alapvizsga.

-Hirdetés-

 

Az ágazati vizsga kapcsán Forgács Éva osztályfőnök, szakképzésért felelős igazgatóhelyettes mesélt hírportálunknak:

„Az érettségire épülő kétéves képzésnél az ágazati alapvizsgára az első félévben kerül sor. A vizsga elnökét a Nemzeti Agrárkamara delegálta. A vizsga írásbeli és gyakorlati vizsgafeladatokból állt. A tanulók először a 60 perces írásbeli feladatot oldották meg, majd ezt követte a 3 órás gyakorlati vizsga. A gyakorlati feladatok között szerepelt, előírt recept alapján almabefőtt és savanyúság készítés, tojás frissességének mérése, liszt nedvességtartalmának vizsgálata, must cukortartalmának, alkoholsűrűségének, szeszfokának meghatározása és tejminta vizsgálat. Az intézmény komoly fejlesztést valósított meg, amivel megújult a kémia szaktanterem. Az élelmiszervizsgálatokhoz szükséges eszközök, műszerek segítségével a gyakorlati oktatás helyben megoldható. Az iskola kémiai és borászati laboratóriumának felszereltsége minden szakmai vizsgán kivívta a vizsgaelnökök elismerését. A laboratóriumi mérések gyakorlati elsajátítása főleg a lányoknak adhat segítséget a későbbi elhelyezkedéshez. A diákoknak a tanuláshoz jelentős motivációt ad a 2020-ban bevezetett ösztöndíjrendszer. Ennek összege meghaladhatja az 50.000 Ft-ot. Borász technikus tanulóinknak – a gimnáziumi tanulókkal együtt – lehetőségük van emeltszintű érettségire és nyelvvizsgára való felkészülésre. Az iskola ezzel is segíti azokat a tanulókat, akik egyetemen vagy főiskolán szeretnék folytatni tanulmányaikat. A KEVI 2021 –ben is várja az érettségizett fiatalokat erre a szép és dinamikusan fejlődő szakmára.”

Az élelmiszeripari ágazati alapvizsgát követően két diákot is megkérdeztem arról, miért ezt a szakmát választották, és hogyan sikerült teljesíteniük ezúttal.

Szolyák-Szabó Balázs: „Azért választottam a bor- és pezsgőgyártó technikus képzést, mert családi gazdaságunk van és szeretném továbbvinni, valamint fejleszteni a most meglévő földterületeket. Úgy gondolom, hogy jó potenciál rejlik ebben a szakmában, mivel a mi generációnkban még nincs igazán felkapva. Ez volt az első vizsgánk idén, mely 10%-ban befolyásolni fogja a bizonyítványunkban szereplő érdemjegyet. Véleményem szerint mindannyian kellően felkészültünk a vizsgára, ezért senkit sem ért meglepetés.”

Szolyák-Szabó Balázs

Fekete Dominika: „A Kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségiztem, majd amikor az igazgatónő ajánlotta nekünk a Bor és pezsgőkészítő technikumot, akkor egyből felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon örülök annak, hogy végül jelentkeztem, mert eddig csak pozitív élményeim és tapasztalataim vannak. A koronavírus miatt bevezetett korlátozás szerencsére nem érintette a képzésünket, mivel az elméleti anyagot online küldték át nekünk tanáraink: Filus János, Donáthné Belák Katalin, Kalapos György, hétfőtől szerdáig pedig gyakorlati órákon vettünk részt. Az elméleti vizsga véleményem szerint könnyű volt, míg a gyakorlati résznél féltem attól, hogy milyen tételt húzok majd. Nekem a liszt szárazanyagtartalmát kellett vizsgálnom, illetve cukoroldatot kellett készítenem. Annak kellett megmérnem a sűrűségét, illetve refraktométerrel kellett megvizsgálnom, illetve pálinkát kellett fokolnom. Nagyon jól sikerült a vizsgám, amire sokat is készültem.”

Fekete Dominika
MEGOSZTÁS