Tavaly októberben hivatalosan is átadott kiskőrösi záportározó tó, közösségi helyszínné növi ki magát. Egyre kedveltebb a sportolni, futni, sétálni vágyók körében. Ezt, a már megjelent cikkeink is jól bizonyítják. Az Ültess Fát Mozgalom Egyesület éppen ezért döntött úgy, hogy a várost és lakóit támogatva, több padot és hulladékgyűjtő edényt helyez ki az említett területre. Az egyediség jegyében azonban, logójukkal és nevükkel gravírozott háttámlájú padok kihelyezését álmodták meg. A gravírozásra a mai napon, 2021. január 22-én, pénteken került sor, melyet a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium faipari tanműhelyében valósítottak meg. A projektről és a közösséget támogató ötlet megvalósításáról Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke, és Franczia László, az iskola igazgatója nyilatkozott.

Franczia László, a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója

Franczia László, a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy kaptak egy felkérést, miszerint a padok háttámlájába egy szöveget és logót kellene belegravírozniuk. Ezt általában lézer technológiával szoktuk csinálni, mondta az igazgató, de ennek a padnak a deszkája elég hosszú. Az iskola rendelkezésére álló lézergépet egy kicsit át kellett volna alakítani, a burkolat egy részét lebontani ahhoz, hogy beférjen a gravírozni kívánt faanyag. Meg lehetne ezt is oldani, természetesen, de egyszerűbb volt most az idő rövidsége miatt, hogy a faipari gépműhelyben található CNC marógéppel dolgozzunk, tette hozzá Franczia László. Ezzel a géppel martuk most bele, az előre lekezelt borovi faanyagba az „Ültess Fát Mozgalom Egyesület” szavakat és annak logóját.

-Hirdetés-

Egyre több az ilyen jellegű érdeklődés, felkérés az iskola felé. Padot már korábban is gyártottunk illetve újítottunk fel. Kiskőrösön, a főtéren található padokat is mi újítottuk. Ez a folyamat kicsit megállt a pandémiás helyzet miatt.

Faipari CNC marógéppel gravírozták a deszkákba a feliratot és a logót
Jelen esetben, magát a padot, vagy annak részeit nem mi készítettük, csak a feliratos marás lesz a mi munkánk ebben a projektben.

Az iskola nevében én már sokszor felajánlottam a módszereinket, és most is ezt teszem. A faipari és a fémipari tanműhelynek kiváló és széleskörű felhasználásra alkalmas felszerelése van. Illetve, amióta van Digitális Közösségi Alkotóműhelyünk és megfelelő eszközeink, ott is több mindent meg tudunk valósítani. Ezek a lehetőségek Kiskőrös város és környező települések intézményeinek, vállalkozásoknak és magán személyeknek is rendelkezésére állnak. Természetesen nem nagy darabszámban, és ugyan a költségeket, az időt figyelni kell nekünk is, de egynéhány darab termék, alkatrész legyártását bárkinek szívesen megcsinálunk.

Kapcsolódó cikk
Új szintre lépett a Wattay iskola szakképzése: 170 millió forintos támogatásból tudtak fejleszteni
Új szintre lépett a Wattay iskola szakképzése: 170 millió forintos támogatásból tudtak fejleszteni
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00004 azonosító számú projektjéhez kapcsolódóan ON-LINE projektesemény volt január 8-án a kiskőrösi Wattay tagintézmény Izsáki úti...

Ez egy URBAN 6 elnevezésű pad, amiből négyet vásárolt meg az Ültess fát mozgalom Egyesület, négy hulladéktároló edénnyel együtt, mondta Filus Tibor, az Ültess Fát Mozgalom Egyesület elnöke. Az anyagi része egy sikeres pályázatunknak köszönhető.

“Ültess Fát Mozgalom Egyesület” marása
Az új eszközök a kiskőrösi záportározó tó köré lesznek kihelyezve a négy égtáj irányába.

Ebben nagy segítségünkre lesz a Kőrösszolg Nonprofit Kft. és az önkormányzat. Hiszen, a padokat az egyesületünk vásárolta meg, az elhelyezést azonban az imént említett Kőrösszolg Nonprofit Kft. és az önkormányzat vállalta magára. Ezzel segítik megvalósulni azt, hogy a záportározó tó körül kulturált körülmények legyenek, és az oda ki látogatók le tudjanak ülni, meg tudjanak pihenni.

Volt egy olyan ötletünk az egyesület részéről, hogy ha már padokat helyeznek ki, amiket mi vásároltunk elég nagy értékben, közel 450 ezer forintért, jó lenne megörökíteni ezekben az egyesület nevét és logóját is, hogy tudják a lakosok is azt, hogy ezeket ki ajánlotta fel a városnak, nekik.
Az egyik találkozásunk alakalmával beszélgettem Franczia Lászlóval, hogy van egy ilyen ötletünk, ő elmondta, hogy van az iskola tanműhelyében erre megfelelő gépük, és ők szívesen vállalnák a felirat elkészítését. Innentől kezdve nagyon meggyorsultak az események, minden részletet, elképzelést megbeszéltünk.
A feliratok a pad háttámlájának egyik deszkájába lettek a mai napon belegravírozva, belemarva. Valamint azt is vállalták, amit nagyon köszönünk, hogy a fa deszkák felületkezelését is elvégzik. Színtelen lakkozást kap majd az a rész, ahol a felirat gravírozva lett, hiszen ott a faanyag sérült, és nem szeretnénk, hogyha azon a részen az idő esetleg kárt okozna a fa anyagában.

A kész, gravírozott pad támlájának deszkája
A padok és a hulladéktároló edények az elkövetkezendő hetekben-napokban lesznek kihelyezve a záportározó tóhoz, tette hozzá Filus Tibor.    

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS