A Dubarry szelet nevét úgy derítettem ki, hogy a keresőbe azt írtam: karfiolos hús. Kollégista koromban ez volt az egyik kedvencem a menzán. A desszert ezen a héten inkább pogácsa lett, mert jó kenyér helyett és a kisétkezésekre. Édességként pedig maradt még zabkeksz, hiszen sütöttem egy új adagot.

-Hirdetés-

Jeanne Dubarry eredeti neve egyébként du Barry, aki Guillame de Barry alacsony származású felesége – egy szakácsnő lánya – volt, majd XV. Lajos szeretője lett. Művelt asszony volt, művészeket támogatott, jótékonykodott, bár Európa legköltekezőbb, igen ellentmondásos életű nőjeként vonult a történelembe. A jakobinus diktatúra alatt koholt vádak alapján fogták perbe és guillotine általi halálra ítélték.

Bár az ebédem mennyei volt, a Dubarry szelet története majdnem megülte a gyomrom.

DUBARRY SZELET

A kiolvasztott csirkemellet vékony szeletekre vágtam, kiklopfoltam, megsóztam, borsoztam és kevés, forró kókuszzsíron kissé megsütöttem. A karfiolt egészen kicsi rózsáira szedtem, majd sós vízben roppanósra főztem.

Előkészítettem a besamel mártás hozzávalóit. Az eredeti receptben természetesen finomliszt és tej van. Ezeket lecseréltem barnarizslisztre és csillagtejre. A megolvasztott vajat a tűzről levéve elkevertem a liszttel és a csillagtejjel. Ezután főztem fel. Pár perc alatt pudingsűrűségűvé fő. Megint levéve a tűzről megfűszereztem és hozzákevertem a tejfölt.

Nem tűzálló tálba sorakoztattam a húsokat, hanem teflonos sütőpapírra. Ráhalmoztam a karfiolokat, rákanalaztam a besamelt, majd mindegyik szelet húst megszórtam reszelt sajttal. Persze a besamel lefolyt, de ez nem rontott az élvezeti értékén.

Körülbelül 40 perc alatt sült meg előmelegített sütőben.

TÚRÓS POGÁCSA

Szitán törtem át a túrót. Normál esetben úgy tanultam, hogy a vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, de most ezt jól elfelejtettem. Rámértem a liszteket és a sikért a túróra, beletettem az élesztőt, a sót és a tojássárgáját. Ekkor jutott eszembe a vaj. De sebaj. Hozzáadtam, aztán alaposan összegyúrtam. Sokáig gyúrtam, hogy a kezem által jól átmelegedjen és átjárja a vaj a szárazanyagokat.

A meleg radiátorra tettem. Az inzulinrezisztencia óta tapasztaltam meg, hogy egyáltalán nem kell cukor és tej ahhoz, hogy az élesztő megkelessze a tésztát. Inkább türelem és idő. Másfél óra alatt kelt meg. Ugyan nem duplájára, ahogy a recept írja, de azért szépen.

Kevés finomlisztet szórtam alá, picit újra átgyúrtam, kinyújtottam, megkentem egy felvert egész tojással és megszórtam szezámmaggal. A recept túrós-sajtos pogácsa, de megint kalóriaspórolásból hagytam ki a reszelt sajtot a tetejéről.

Sütőpapírral bélelt tepsiben 25 perc alatt sült meg.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS