Szeretem, ha a főétel kiadós, és sokféle körettel is finom. Ezért választottam Gita receptjét, mert eredetileg basmati rizzsel javasolja, ám egy másik főételénél a sült zellert fedeztem fel köretként. A zeller nagy kedvencem, mióta a krumpli nem a barátom. Édesség ügyben szintén keresem a változatosságot, de vannak napok, mikor bármi jöhetne, csak kakaós legyen.

ZÖLDBORSÓS RAGU

-Hirdetés-

 

Először apróra vágtam a hagymát és nagyobb kockákra a csirkemellet. Az eredeti receptben sertéscomb szerepel, de az nem volt itthon. A hagymát a vajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a húst és néhány percig azt is kevergettem. Rászórtam a 10 gramm zabpehelylisztet, majd felengedtem vízzel. Megsóztam és megborsoztam.

Nem fedtem le fedővel, mert egy kicsit túlzásba estem a vízzel. Körülbelül 20 perc után adtam hozzá a borsót és a petrezselyemzöldet. Ezt megint picit változtattam, mert nem tettem hozzá fél kilogramm borsót, csak 300 grammot. Még főztem fél órát, és már kész is lett.

Tepsiben sült zellerrel tálaltam. Felkockáztam egy zellert, megborsoztam, megsóztam, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, lespricceltem olivaolajjal és előmelegített sütőben barnásra sütöttem.

Savanyú káposztát ettem hozzá.

ISTENI KAKAÓS KALÁCS

A csillagtejbe belemorzsoltam az élesztőt. Csak 22 gramm volt, de kockáztattam. Szerencsére így is szépen megkelt. A kakaóport elkevertem két evőkanál csillagtejjel. Kimértem a liszteket és az édesítőt. Amíg az élesztő dolgozni kezdett, összekevertem a liszteket, készítettem bele egy mélyedést és abba ütöttem egy tojást. Hozzáöntöttem az olajat, a legvégén pedig az élesztős tejet.

Összegyúrtam. Nagyon laza, szinte nokedliszerű tészta lett, de már nem először sütöm ezt, tudom, hogy ez nem gond. A meleg radiátoron nagyon szépen megkelt, pici liszttel tudtam összegyúrni. Elfeleztem, és az egyik feléhez hozzágyúrtam a kakaós masszát.

A kétféle tésztát egymás tetejére helyeztem és knyújtottam olyan hosszúra, mint az őzgerincforma sütőm.

Feltekertem, beletettem a sütőpapírral bélelt formába, majd visszatettem a radiátorra kelni. Gyönyörű lett.

A zeller miatt már előmelegített lett a sütő. Egy felvert tojással megkentem a tetejét. Huszonöt perc múlva tőpróbával ellenőriztem. Addigra el is készült.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS