A kiskőrösi 7. számú választókörzet még 10 évvel ezelőtt a város legelmaradottabb körzete volt, nem is csoda, ha az utóbbi 10 évben – darabszámban – itt történt a legtöbb fejlesztés. Leromlott épületeket, utakat, járdákat és közterületeket kellett felújítani a körzetben. Mindezt Szedmák Tamás alpolgármester, a körzet képviselője rendhagyó lakossági fórum keretében mondta el a Kiskőrös Televízióban.

Az interjúban érintették a jövőben elkészülő és a már befejezett fejlesztéseket is.

Nem csak a lakosokat, hanem a gazdasági szektort is segítik a körzetben

-Hirdetés-

A „Toyota utcájában” elkészült a szenny-és csapadékvízelvezető rendszer, így az ottani – elsősorban – ipari vállalkozások is rácsatlakozhatnak a rendszerre. Rövidesen az út másik oldalán is megkezdődhetnek a munkálatok.

Kapcsolódó cikk
Szennyvízelvezetési munkálatok Kiskőrösön
Szennyvízelvezetési munkálatok Kiskőrösön
Domonyi László Kiskőrös polgármestere és Mátyus Zoltán mérnök, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezetője 2020. július 23-i közös sajtótájékoztatójuk keretén belül...

Új kerékpárutat és aszfalt utakat építenek a körzetben

A Széles út lekövezésének újabb mérföldkövéhez érkeztünk: Kiskőrös Város Önkormányzata aláírta a szerződést a kivitelezővel, átadták az építési területet, így az út „lakott” szakaszát aszfaltozzák le, és a kövezett rész rákanyarodik majd a vasúti átjáró irányába a Madách utca felé. Szintén ebből a projektből kerül leaszfaltozásra a Seregélyesi út eddig még kövezet nélküli földesút része. Az összesen 800 méteres szakasz egészen a Rác útig tart majd, egyben Kiskőrös közigazgatási határa is egyben.

„Így összességében 2260 méter hosszan köveznek le külterületi utakat, amely beruházások felét, mintegy 100 millió forintot az önkormányzat saját költségvetéséből biztosít”

– tette hozzá Szedmák Tamás.

Hasonló örömteli eseményről számolt be a városatya: még karácsony előtt aláírták az Izsáki úti kerékpárút megépítéséről szóló kivitelezői szerződést. Az aláírás óta már kialakításra került a nyomvonal is, valamint látványosan megkezdték az építési munkálatokat a nyomvonal több szakaszán párhuzamosan.

Kapcsolódó cikk
Indulhat a munka: megtörtént a munkaterület átadása az Izsáki úti kerékpárútnál
Indulhat a munka: megtörtént a munkaterület átadása az Izsáki úti kerékpárútnál
Az idén ősszel már nagy valószínűség szerint a kiskőrösi Izsáki út mentén az új kerékpárúton közlekedhetnek majd az arra járók....

Mint elhangzott, az idei év második felében el is fog készülni a kerékpárút. Ehhez kapcsolódik, hogy a „Toyota utcája” felé az Izsáki úton gyalogos átkelőhelyet építenek ki, a megnövekedett nagy forgalom miatt.

„Javaslatot tettem Domonyi László polgármesternek a Bánffy utca vége és a cebei kövesutat követő hosszú útnak a lekövezésére is, amelyre rácsatlakozhatna a részben kövezett Masina dűlő, valamint a Toyota utcája is, így az ugyan gyéren lakott, de fontos mezőgazdasági út fejlesztése kapcsolódna az Izsáki úton található ma is fejlődő ipari körzet fejlesztéséhez.”

700 köbméter illegális hulladékot szállíttatott el az önkormányzat

Szedmák Tamás elmondta, hogy még az előző év végén adott be pályázatot az önkormányzat az illegális hulladéklerakók felszámolására. A „Tisztítsuk meg Magyarországot” című pályázat keretében a Kormány támogatta a város ilyen irányú törekvését, amelyhez 7 millió forint állami támogatást is rendelt. Így januárban és februárban 700 köbméter hulladékot szállíttatott el az önkormányzat a külterületekről.

Sajnos évtizedek óta jellemző, hogy a lakosok egy része a külterületeken borítja le illegálisan az otthoni szemetét. Ezek most ugyan nagyrészt el lettek távolítva, de sajnos félő, hogy idővel újra szükség lesz hasonló akciókra. Hasonló a helyzet a tűzgyújtási tilalom idején történt tűzgyújtásokkal” – tette hozzá az alpolgármester.

Ezek a főbb fejlesztési célok a választókerületben

Reményeink szerint őszre elkészül az új kerékpárút, továbbá még az idén a Széles út is.

A képviselő elmondta, hogy a Mészáros Lőrinc utcában lakók már a tavalyi lakossági fórumon jelezték: rendkívül rossz állapotban van a járda. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be a kérdéses utcai járda teljes felújítására, amely projekt keretében megújulhat a Petrovics utcai járda is. A Mészáros Lőrinc utcai fejlesztés keretében a gimnáziumtól a Damjaich utcáig tartó bal oldali szakasz felújításra kerül, annak folytatásaként pedig ugyanazon az oldalon folytatódik a járda, immár új szakaszként, egészen az utca végén található úgynevezett zöld társasházakig. Így az ottani járdaprobléma is megoldódik. A körzetben lévő régi járdaszakasz a szemközti oldalon kijavításra kerül a leginkább leromlott szakaszokon.

A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésével kapcsolatosa is jelentős változások várhatóak. Teljesen új vasútállomást kap a város, amely szintén a körzet városképi fejlődését hozza el a következő években. Itt reményét fejezte ki, hogy az új vasúti pálya építésekor betervezik és megépítik a kerékpáros vasúti átjárót is, ami a jelenlegi kerékpárutas projektbe nem fért már bele.

Kapcsolódó cikk
Várhatóan új vasútállomás és aluljáró épül Kiskőrösön – teljesen átrajzolják a jelenlegi állapotokat
Várhatóan új vasútállomás és aluljáró épül Kiskőrösön – teljesen átrajzolják a jelenlegi állapotokat
Évtizedes hagyománnyal rendelkezik a képviselői beszámoló-sorozat, melyet a lakosság számára fórum keretében tartanak meg évről-évre. A koronavírusnak köszönhetően ezt idén...

Tervben van a Sárkány József utcai lakótelep a fejlesztések befejezése is. Az alpolgármester-képviselő elmondta, hogy eddig 4 ütem valósult meg: ennek keretében kiépült a területen a csapadékvíz elvezető rendszer, a lakosok finanszírozásában leszigetelték és újrafestették az összes épülettömböt, valamint a közös nyílászárókat is korszerűbbre cserélték, elektromos kapucsengőket és nyitórendszereket szereltek fel a bejáratokhoz. Az eddigi utolsó ütem során a bejáró utat és a tömbök közötti bejáró utakat is lekövezték, így elmúlt a sártengeren való közlekedés kényszere az ottani 64 lakás tulajdonosainak és az itt élő több mint száz lakónak. Így nagyságrendekkel élhetőbbé vált ez a környék. Szedmák Tamás elmondta, hogy még hiányzik 64 lakáshoz tartozó lekövezett parkolóhelyek, valamint a zöldterületek kialakítása is. Azonban ezekhez a beruházásokhoz már komolyabb pénzügyi forrást kell találni, mert az önrész a lakosságot rendkívül megterhelné.

„Én most azon dolgozom, hogy pályázati forrást találjunk legalább a költségek egy részére.”

A teljes interjú az alábbi videóra kattintva nézhető vissza: