A tavaszi szünet utolsó napja szerintem olyan, mint a negyedszer kinyomott szundi. Azt reméljük, a következő öt perc lassabban telik, mint az előző, négyszer öt perc. Mikor arra gondoltam, hogy másnap már küldeni kell anyagot a gyerekeknek, elszontyolodtam. Éppcsak befejeztem a takarítást, végetért a tavaszi szünet. Mit gondolhatnak akkor a gyerekek? Könnyű volt következtetni. Hallottam, mit gondol a kamasz fiam a szobájában. Az én hetedikeseimnél új anyag jön(ne) biológiából. Az élőlények rendszerezése. Charles Darwin és a többiek.

-Hirdetés-

Gondoltam egy nagyot, és úgy döntöttem, csakazértse küldök ezen a héten új anyagot és rádobok még három napot a szünet előtti redmenta dolgozat pótlásának határidejére. Hadd legyen karácsony! Vagy húsvét, vagy mi a manó?

Ez amúgy egy abszolút jogos kérdés! Csütörtökön csak 5,44 km-t futottam, de amikor a futós csoportokba posztoltam, elhasználtam a telefon memóriájának összes meteorológiai témájú emoji-ját.

A kép forrása: pixabay.com/Pixel-mixer

Visszatérve Darwin ügyére. Megmutatom a csütörtöki classroom bejegyzésemet, hogyan ne legyünk szakbarbárok jeligére.

A szünet után…

Kedves Hetedikesek!

(Nem kell leírni, csak érdekesség.)

Írtam tegnap arról, hogy az új tananyag Az élőlények rendszerezése.

Ezt a témakört egy zseniális tudósnak, Charles Darvinnak köszönhetjük, aki a 19. század elején fogta magát, elment Galapagosra, és megfigyelte az élőlényeket, jegyzetelt. Egyfolytában. De tényleg. Nem csak pár ppt-kockányit, hanem kőkeményen.
Az evolúcióról, a természetes kiválasztódásról, a különböző fajokról.

Charles Darwin szobra Londonban A kép forrása: pixabay.com/holkiokantabak

Darwin papa kőkemény fickó volt, nem félt megírni a felfedezéseit egy vaskos könyvben.
Azt a címet adta neki, hogy A fajok eredete és akkora, hogy önvédelmi fegyvernek is elmenne.

A kép forrása: filmsor.net

Nem sokan hitték el, amit írt. Azt gondolták, hogy nem komplett – szóval kb. a tanárok sorsa jutott neki -, de ő nem adta fel.
Arról beszélt, hogy a földön az élőlények mennyire királyak, és übercool-ak, hogy képesek alkalmazkodni a környezetükhöz. 
Szóval – helyettem – mindenképpen őt szidjátok, ha a dogában úgy kezdődik egy kérdés: Hogyan alkalmazkodott a… 🙂
Viccet félretéve, tényleg nagy koponya volt a pasi, nélküle a biosz nem ott lenne, ahol ma van…ámbár lehet, néhányan úgy gondoljátok, maradhatott volna csendben a babérjain, ahelyett, hogy hajózgatott, meg leguánokat nézegetett Dél-Amerika mellett a nagy melegben.

A kép forrása: pixabay.com/francescobovolin

A videó 3 perc 39 másodperc, tehát semmiképpen nem káros az egészségre, sőt, pont egy tízóraira való szendvics elfogyasztása alatt végig is nézhető. Jó étvágyat! 🙂
Angolul van, de az én kezdetleges – Duolingó-szintű – angolommal is követhető, hát még a tiétekkel. Az animáció segít értelmezni, ha esetleg tízórai közben semmi kedved nincs fejben angolt fordítani.

Darwin munkássága animációban

Köszönöm, ha érdeklődtök és megnézitek.
Kitartást mindenben,
Anikó néni

Az a fránya meet

Szerintem az alap, hogy kamasz gyermeknél a meet-es óra nyomokban Youtube-ot tartalmaz. Mármint, ha a tanár nem kéri a kamerát.

A kép forrása: pixabay.com/AmrThele

Vallomás

Nemrégiben résztvettem egy online képzésen. Csak negyvenöt perces volt, nem is igazán azt adta, amit vártam, de én – bevallom -, lepakoltam a szárítót. Egyéb esetekben, hajlamos vagyok olyan elvetemültségekre, mint szárítóról öltözködés, és teregetés előtti lepakolás. Szóval ez az előadás 2 in 1 volt. Kellemest a hasznossal. Nem feltétlenül szeretném megítélni, melyik-melyik a fenti két tevékenység közül.

Szerintem a meet-es kapcsolat kamerája minimum kétesélyes a hangulatot illetően. Néhány hete tartottam egy online Napi felhő könyvbemutatót. Én prezentáltam, szóval nem láttam – a többiek utólag elmesélték -, hogy az egyik hallgató ledőlt az ágyra és némileg többet láttatott önmagából, mint az egy autizmussal kapcsolatos könyvbemutatón indokolt lett volna. De az vesse az első követ…

Szerintem Darwin papa büszke lenne ránk. Nem azért, mert nyomjuk a gépet nulla-huszonnégyben, hanem, mert alkalmazkodunk. Most éppen ehhez. És mindenki – irgumburgum a kevés kivételnek – beletesz apait-anyait, hogy átvészeljük.

A kép forrása: pixabay.com/mafnoor

Szóval. Én csak azt akartam mondani, senki ne harapja le a kamasz gyermeke fejét, némi meet-es Youtube-ozásért. Emberek vagyunk. Ez a rendszertani helyünk.

Jut eszembe, hetedik évfolyam, reszkessetek, jövő héten tényleg belevágunk!

Kiemelt kép forrása: pixabay.com/aitoff

MEGOSZTÁS