Duna televízió 2020 óta futó műsora a Szerelmes földrajz Szabó Zoltántól, a kitűnő szociográfustól vette kölcsön a címét. A Prima-díjas műsorban a művészet, a politika, a közélet, vagy a tudomány világának a képviselőit faggatja a szerkesztő-riporter, Hollós László.

Kiskőrösön forgatott a Szerelmes földrajz című portréfilm stábja

A stáb már túl van a 350. epizódon, ami ebben a műfajban kuriózumnak számít. A portréban nem csak Kunhegyesi Feró életútja, hitvallása és pályafutása szerepel majd, hanem életének meghatározó tájai is. A kétnapos forgatás során voltak többek között az István Lovastanyán, a Szücsi-erdőben, a Petőfi Sándor Műfordítói Szoborparkban, a Roma Alkotóházban, de Pécsre is ellátogattak.

Feró igyekezett több olyan tájat is bemutatni, amelyhez eddigi élete során erős érzelmi kötődések fűzték, vagy ami pályájának meghatározó részévé vált. 

-Hirdetés-

„Amikor felhívott László, nagyon meglepődtem, hiszen egy nagyon nívós műsorról van szó. Először nem is értettem, hogyan kerülök én ebbe a produkcióba. Azonban azt éreztem, hogy nekem is van mondanivalóm. Nem volt nehéz közösen dolgozni velük, mert minden rezdülésemet érezték. Egy nagyon profi csapatról van szó, akikben már volt elképzelés arról, hogyan készítsük el ezt a filmet. Nagyon jól éreztem magam. Igazán megtisztelő, hogy egy ilyen műsorban szerepelhetek” – nyilatkozta Kunhegyesi Ferenc. 

Kunhegyesi Feró gyermekkora óta dédelgetett álma vált valóra Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész támogatásával 2000-ben. Éveken át tartó mesterkurzuson szerzett ismereteinek, tudásának köszönhetően érzéseit, gondolatait grafikákban és festményekben kezdte a világ elé tárni. Tudatosan vállalta fel a figurális ábrázolásmódot, képein legtöbbször portrékat jelenített meg. Régi korok keleti figurái és a roma mítoszok alakjai tűntek fel alkotásain. Dolgozott főszerkesztőként az Aroma Rádiónál és szerkesztő-riporterként a C-rádióban, ahol cigány nyelvű műsorokat vezetett. Sokoldalúságának bizonyítéka számos dokumentumfilm. 2009-ben a bódvalenkei freskó faluban készítette el két monumentális (2×40 négyzetméteres) alkotást. A Tanítót és a Bódvalenke balladája című képeket eddigi fő alkotásainak tekinti.

2011-ben alapító tagja a „Kőrös Körül” Képzőművészeti Egyesületnek, 2013-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagjai közé választják. Több, mint húsz éve rendszeres alkotó. Kiállításaival, műveivel, oktató tevékenységével a roma kultúrát tanítja és népének visszatanítja annak fontosságát és szépségét hirdeti. Több, mint 15 éve lovári nyelvű hanganyagban rögzíti a romák szokásait, meséit. Gyűjtéseit közkincsé tette, amit a Rádió C sugárzott és az MR4 jelenleg is műsorra tűzi. Kunhegyesi Ferenc a Péli Iskola követője mind szellemiségében, mind képzőművészeti stílusjegyeiben. Alkotásain a roma arcok istenként jelennek meg egy sajátságos mitológiai rendben. Alkotásai a Kiskőrösi Értéktár részét képezik. Festményei a Kiskőrösi Petőfi Sándor Emlékmúzeumban, a pécsi Rácz Aladár Közösségi Házban és a budapesti Romano kher közgyűjteményeiben is megtalálhatók. Jelenleg a Pécsi Gandhi Gimnázium művészeti táborainak, valamint a kiskőrösi Alkotóháznak szakmai vezetője. Képzőművészeti tevékenysége mellett verseket is ír.

Elismerései:
2000 Kiskőrös Kultúrájáért
2005 OCÖ Képzőművészetéért
2009 Közép-Európai Kisebbségi Filmfesztivál
2018 Príma-díj
2019 Nemzetiségekért-díj (Miniszteri kitüntetés)
2019 Nemzetiségekért-díj (Bács-Kiskun megye)
2019 Kiskőrösért-díj 

A Kiskőrös ikonikus helyszíneit is bemutató műsor Kunhegyesi Feróval április 24-én, szombaton 18:15-től lesz látható az M5 műsorán.
Ismétlések: április 25. (Duna World, 11:25),
április 29. ( Duna World, 16:40),
május 1. (Duna TV, 7:25).
A műsort online a www.mediaklikk.hu/musor/szerelmesfoldrajz/# oldalon is vissza lehet nézni. 

 

Forrás:  Kiskőrös TV, MIR – Magyar Irodalmi Rovat
Kiemelt kép: VIRA.HU – Archív fotó 

MEGOSZTÁS