Égi jelenségekben gyönyörködhetünk 2021. május második felében. Egyre rövidebbek az éjszakák, lesz néhány kora esti együttállás, jön az év legnagyobb teliholdja, és a Nemzetközi Űrállomást is láthatjuk.

Az év legnagyobb teliholdja május 26-án

Az idei esztendő legnagyobb méretű teliholdját figyelhetjük meg, ráadásul kedvező fényviszonyokkal kel majd fel a telihold, kb. negyed órával a napnyugtát követően. A holdkelte ideje keleti határainknál 20:33, Budapesten 20:45, nyugati határainknál pedig 20:54 lesz. Ugyanezen alkalommal a Csendes-óceán régiójában, így pl. Alaszkában, Pápua Új-Guineában, Új-Zélandon, Ausztráliában és az Antarktiszon teljes holdfogyatkozás lesz, ezt azonban legfeljebb internetes közvetítésben láthatjuk majd. Arra, hogy hol lesz ilyen közvetítés, érdemes a fogyatkozás előtt 1-2 nappal rákeresni.

Pompás telihold Pannonhalmán (Fotó: Csapó Balázs)

Felettünk jár a Nemzetközi Űrállomás

-Hirdetés-

A hónap közepén és második felében gyakran találkozhatunk az ISS igencsak fényes pontjával, amint átúszik az esti égbolton. Általában két átvonulása lesz éjfél előtt, érdemes a Heavens-above nevű weboldalon, vagy az erre szolgáló mobilapplikációk segítségével megnézni, pontosan mikor repül át felettünk, ez minden helyszínen más.

A Nemzetközi Űrállomás haladásakor látszódó fénycsík látható azon a fotón, amely Balatonvilágoson készült 2015 augusztus 10-én (Fotó: Komka Péter)

Merkúr-Vénusz együttállás 28-án

A két alkonyi bolygó a hónap végén randevúzik, mindössze fél fokra lesznek egymástól, vagyis kb. egy teliholdnyi távolság választja csak el őket. Az együttálláskor viszont már korábban lenyugszik a Merkúr, így egy órával napnyugta után már csak 3 fokos magasságban láthatjuk a párost. Ez ugyan nem sok, de jó kilátású helyszínről épp ilyen helyzetben lehet jól belekomponálni tájképbe, városképbe. Bár a Merkúr ekkorra jelentősen halványodni fog a hónap közepi állapotához képest, a Vénusz közelsége miatt nem lehetetlen megtalálni. Ehhez érdemes binokulár segítségét igénybe venni, de fotón biztosan megláthatjuk akkor is, ha szabad szemmel nem. A nagyon fényes Vénusz a jobb, a halvány Merkúr a bal oldalon lesz majd.

A Vénusz és a Merkúr az alkonyi égen egy korábbi, jóval lazább együttállás esetén , itt a két bolygó 3 fok távolságban volt egymástól, most ötöd ekkora lesz csak a távolságuk, és ennél is világosabb égi háttérrel láthatjuk őket (Fotó: Landy-Gyebner Mónika)

Forrás: National Geographic/ ng.24.hu
Kiemelt kép: illusztráció-Getty Images Hungary

MEGOSZTÁS