Végzett a tavaszi fásítási programmal a KőrösSzolg Nonprofit Kft. A beteg menthetetlen fákat kénytelenek voltak kivágni, de most is csakúgy mint a korábbi években jóval több új fát ültetnek el a régiek helyére.

A városban a fakivágás ügye mindig kardinális kérdés. A város álláspontja az, hogy fa csak akkor kerül kivágásra, ha menthetetlen, balesetveszélyes, vagy az épített környezetben okoz nagymértékű károkat. Az elmúlt három évben a kényszerűségből kivágott fák helyett jóval többet ültettek el Kiskőrösön. 

-Hirdetés-

Készültem egy listával, három évre visszamenőleg néztük át kollégáimmal, hogy hogyan is alakult a fásítás Kiskőrösön. Az elmúlt három évben közterületen 176 darab fát vágtunk ki, magánszemélyek részéről -amiről mi tudunk- 134 fa került kivágásra, míg az elmúlt három évben 1750 fát ültetünk vissza Kiskőrösön – mondta Domonyi László, polgármester.

Vannak hangsúlyos területek, ahova nagyon sok fa került, ilyen: a záportározó környéke, a Liget utca, a Batthyány utca, a Tüskös és a Krimpen park, valamint a Wattay iskola.

Amióta én vagyok a polgármester, nem titkolt vágyam, hogy azokat a nyárfákat amelyek pelyhedzenek, allergiát okoznak kerüljenek kivágásra, hiszen ezek egyre nagyobb problémát okoznak minden kiskőrösi lakosnak a kora tavaszi időszakban. Ezeket a fákat  egyértelműen és tudatosan keressük és vágjuk, sok helyen egyébként túl is nőtték magukat. Ezek a fák körülbelül 30-40 évesek, amik el is érték a vágási érettséget. Azt gondolom minden fakivágás indokolt volt és azok cseréje sokszorosan megtörtént. Tehát a mérleg az egy tízszeres pozitívum a kivágáshoz képest – tette hozzá. 

A program csak akkor tud sikeres lenni, ha a lakosság is gondozza a közterületen elhelyezett fákat. A frekventált helyeken a város cége folyamatosan öntözi azokat, de előfordult, hogy a lakóházak elé ültetett fák gondozásába az ott élő emberek még ha látták is, hogy baj van, nem kapcsolódtak be, így a facsemeték, főként az aszályos időben, kiszáradtak. 

Sajnos a lakosság odafigyelése ez újonnan elültetett fákra elég alacsony, és nem is értem hogy ez miért van, miért érzi a lakos nehézkesnek azt, hogy aszályos időszakban egy vödör vizet kivigyen a fához. Ez nem jellemző ma már Kiskőrösön sajnos. Én még nem ebben a világban nőttem fel, ezért is állok értetlenül az ügy előtt. Számomra nagyon meglepő és elkeserítő, hogy nem figyelünk oda a közvetlen lakókörnyezetünkben lévő fákra. Ennek ellenére a város amennyire csak tudja, gondozza ezeket a fákat, növényeket – tette hozzá. 

Forrás: Kiskőrös TV
Kiemelt kép: VIRA.HU (archív fotó) 

MEGOSZTÁS