Ezen a héten úgy alakult, hogy már szombaton főztem. A leggyakoribb szombati főételt, gombás spagettit. Ez kitartott vasárnapig, ezért úgy döntöttem, nem főételt, hanem egy kisétkezésekre való “kenőkét” osztok meg veletek. Nekem legtöbb gondom a tízóraival és az uzsonnával van, mert csak nagyon kevés gyümölcs fér bele a 20 gramm szénhidrátba, ami a kisétkezési keret nálam. De ha van pogácsa, akkor nincs gond. A mai tejfölös pogácsa pedig maga a könnyed kulináris mennyország.

TOJÁSKRÉM

-Hirdetés-

Ismét testvérem egy kedves kollégájának receptjét próbáltam ki.

Először keményre főztem hat darab tojást, majd pucolás után a nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeltem.

Ezután következtek a fűszerek. Nem volt itthon őrölt fehér bors, csak fekete, azt használtam. Került bele dijoni mustár és tejföl is. A mustárból ezt az egyet találtam, ami cukormentes. Picit csípős, de ez inkább pikánsabb ízt kölcsönös a krémnek. Nem zavaró.

A petrezselyemzöld nem tartozik a kedvenceim közé, ezért azt kihagytam. Viszont az újhagyma zöldjéből csak pár karikát javasol Csí. Ehhez képest én legalább hat csíkot beleaprítottam.

Mindent alaposan elkevertem, majd betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Mennyei.

TEJFÖLÖS POGÁCSA

Ebben a receptben jó néhány változtatást eszközöltem. Sajnos a lisztekből nem volt elegendő, pedig csak fél adagot sütöttem. A teljes kiőrlésű tönkölylisztből 150 gramm volt itthon. A gyúrással együtt 50 g teljes kiőrlésű búzaliszttel egészítettem ki. Illetve a tönkölyfinomliszt helyett finom búzalisztet használtam, plusz 10 gramm búzasikért, hogy könnyebben megkeljen. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, beleütöttem a tojások sárgáját, belekanalaztam a tejfölt és a sót.

Az élesztőt nagyon kevés langyos vízben eloszlattam. Ezzel együtt mindent összegyúrtam. Nagyon könnyű, puha tészta, kellett is adnom közben hozzá teljes kiőrlésű lisztet, hogy formázni lehessen. Letakarva pihentettem összesen egy órát.

Közben húsz percenként hajtogattam meg. Az utolsó hajtogatásnál megszórtam reszelt sajttal. Kinyújtottam és közepes pogácsaszaggatóval szaggattam ki.

A tojásfehérjével megkentem. A felét szezámmaggal, a másik felét pedig lenmaggal szórtam meg.

Közben előmelegítettem a sütőt. Huszonöt perc alatt sült meg.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS