Első alkalommal szervezte meg Nagy Tamás Kiskőrös főterén a nyáresti BorZsongás elnevezésű rendezvényt 2021. június 26-án, szombaton. Bor és zsongás volt bőven, már maga a program elnevezése iránti kíváncsiság is kicsalta az embereket a főtérre a nyári meleg ellenére.

A programok sorát Szőke András, Karinthy-gyűrűs előadó, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés egyik legismertebb alakja nyitotta, aki időnként egyéni előadói stílusban mesélt a bor, a kenyér és Petőfi eszmei összefonódásáról egy-egy érdekes történeten keresztül.

Szőke András előadás közben
-Hirdetés-

Ifjabb Szentpéteri Attila borász, sommelier a laza homoktalajon termett szőlőből készült kiskőrösi Kadarkát kóstoltatta, és osztott meg a borról tudnivalókat a közönséggel.

Ifjabb Szentpéteri Attila

Természetesen a Kunsági Borvidék másfajta kiváló borai kóstolására is lehetőség nyílt, hiszen a főtéri faházakban a Szentpéteri Borpince mellett a Vass Borászat, valamint a Sinkovicz és Kiss Borászat kínálta borait. A hozzávaló finom étkekről – sült kolbász, sült oldalas, gulyásleves – Hakan gondoskodott.

Hakan, Petőfi Sándor kedvenc ételét, a gulyáslevest kínálta

Apropó gulyásleves. Tudják Önök, hogy ez volt Petőfi Sándor egyik kedvelt étele? S, ha már szóba jött Petőfi, elárulhatjuk, hogy a nap meglepetésvendége éppen ő volt. Persze nem személyesen a 200 éves költő „jött fel a síri világból” az özvegyi fátyolért, hanem az országos Petőfi Emlékév „arca” látogatott el Kiskőrösre a szervezők meghívására, a közeledő bicentenáriumi születésnapi ünnepéhez kötődően. Rendkívüli a hasonlatosság, épp ezért felemelő érzés volt hallgatni szavalatait, természetesen „saját” költeményeit adta elő. Kadarkát töltött a vendégeknek és órákon keresztül állt a telefonok kereszttüzében egy-egy szelfi erejéig. A Petőfi Emlékév rendezvényein többször is alkalmunk nyílik majd vele a találkozásra.

 

Egy jó szelfit még Font Sándor országgyűlési képviselő is készített Petőfivel, és ha már eljött hozzánk vendégségbe, kiváló borainkat is megkóstolta.
“Petőfi Sándor”, Font Sándor és Ifjabb Szentpéteri Attila

Ki mondhatja el, hogy az esküvőjén Petőfi Sándor gratulált és kívánt gyermekáldásban gazdag, boldog közös éveket? Bolemányi Bernadett és párja, Oravecz Zsolt igen, hiszen a városházáról a templomba menet, megálltak a főtéren, hogy közös fotók készüljenek a nagy költőóriással, annak szülőháza előtt. Gratulálunk az ifjú házasoknak!

Bolemányi Bernadett és párja, Oravecz Zsolt “Petőfi Sándorral”

Ahogy csökkent a június végi forróság, úgy telt meg egyre jobban zsongással a tér. A színpadon folytatódtak a kulturális programok. Először Boldoczki Róbert harsonaművész növendékei – Hajdú Zoé, Sulyok Edvárd István, Kiss-Berdó Marcell és Opauszki Janka – mutatkoztak be elsöprő sikert aratva.

 

Ezt követően a „nagyok” is megmutatták, hogyan kell mesteri módon megszólaltatni zeneszerszámaikat. Boldoczki Róbert és barátai – Breznyán Attila és Opauszki János trombitán, Sipos Béla harsonán, Tóth Ferenc tubán, Kaboldi András gitáron, Falusi János dobon világhírű klasszikusokat, filmzenéket, örökzöld dallamokat játszottak, olyan nagy sikerrel, hogy a közönség háromszor is felállva visszatapsolta őket.

 

A nézők között ott ült, tapsolt és éljenzett, örömmel meghatódva Boldoczki Sándor tanár úr is, aki a színpadon zenélő alkalmi formáció kiskőrösi rézfúvósait tanította egykoron.

Az emelkedett hangulatot tovább fokozta Eckert György és zenészbarátainak – Obert Tibor, valamint Jónás János – éjszakába nyúló műsora, akik szintén jól ismert dallamokat szólaltattak meg.

Eckert György és zenészbarátai

A főtéren kialakult családias hangulathoz hozzájárult az is, hogy Petőfi Sándor két születésnapost is megköszöntött, tudniillik Harangozóné Balogh Zsóka és Nagy Tamás évei is nemrégiben léptek egyet előre.

A szervezők elkötelezetten hirdetik a hazai termékek fontosságát és minden rendezvényükön kiállítást rendeznek be a kiskőrösi és környékbeli termékekből. Ezen a napon Szentgyörgyi Tünde őstermelő, a Király Pékség, Judák Zsolt őstermelő, a Font Pincészet, a Garden TÉSZ, Dulai János őstermelő, Breznyán Gábor őstermelő, valamint Kovács Blanka őstermelő mutatkozott be termékeivel.

Hazai termékek kiállítása

Harangozó Péter moderátor többször is kihangsúlyozta, hogy az első nyáresti BorZsongás résztvevői vagyunk, úgyhogy nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy: Jövőre veletek és talán Petőfi Sándorral is ugyanitt!

A szervezőknek köszönet, igazán jól éreztük magunkat!

Írta, képek: Boda Zsuzsa  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)