Június 21-25. között a Kunság-Média Kft. – Petőfi Sándor Művelődési Központ, Kiskőrösi hírek, Rádió97, KiskőrösTV – MÉDIA tábort tartott 10-14 éves korú gyermekek részére.

Első nap az újságkészítés fázisaiba pillanthattak be a táborozók. Délelőtt látogatást tettek a Druk-Ker Kft. Nyomdában, ahol Péntek Sándor nyomdamester mutatta meg a régi és az új technológia közötti különbséget. Egy pontosan olyan gépet is láttak működés közben, amin 1848-ban Petőfiék kinyomtatták a 12 pontot, Mit kíván a magyar nemzet? címmel, illetve a Nemzeti dal című Petőfi verset. Egy másik régi gépen dombornyomatot készítettek az Országház épületéről. A gyermekek bejárták a nyomdát, megismerkedtek a gépekkel, az ott dolgozók munkájával, sőt, még ajándékot is kaptak és megvendégelték őket.

A táborozók, Péntek Sándor nyomdamesterrel
-Hirdetés-

A tábori élet ebéd után folytatódott. Az igen lelkes ifjú újságíró, fotós és szerkesztő „tanoncok” szójátékokban jeleskedtek, szituációs jeleneteknél pedig vetélkedtek, hogy ki játssza el Sanyi bácsi szerepét. (Mindenki Sanyi bácsi akart lenni.)

Tudósítottak a nyomdában tett látogatásról, riport készült „Sanyi bácsival”, majd idegenvezetők lettek, akik bemutatták a turistáknak a főtéren található Petőfi emlékhelyeket.

Természetesen ezt papírra is vetették, valamint telefonjaikkal fotót is készítettek mindegyikről. Kiválasztották a Kiskőrösi hírekből a számukra legkedvesebb témákat és megterveztek egy oldalt is. (Sok jó ötlet született, köszönjük.) A végén még egy-egy „emlék-újságoldal” is összeállt!

És még mennyi újdonság, megismernivaló, kulisszatitok várta a szupercsapatot a héten! Rengeteg hasznos és érdekes információval gazdagodhattak a rádiózás, a televíziózás, valamint a rendezvényszervezés területén is.

A Kiskőrös Tv stúdiójában például kipróbálhatták a súgógépet, rájöttek, hogy a kamera előtti szereplés mennyi izgalommal jár, konferáltak, riportokat készítettek, amelyeket a tévé adásaiban viszont is láthatunk.

Foglalkozás a Kiskőrös Tv stúdiójában

A Rádió 97 stúdiójában nemcsak a sok-sok gomb és a mikrofon világával ismerkedtek, a hangfájlok készítéséről, valamint azok színesítéséről az effektek segítségével, hanem a pénteki Latte élő adásban is szerepelhettek, ahol elmondhatták véleményüket a digitális oktatásról.

A RÁDIÓ 97 műsorában is megszólaltak a gyerekek

A Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében porondra léphettek, de a hangosítás, a színpadvilágítás beállításának technikáját is elleshették. Megismerkedtek a rendezvények, események és programok típusaival, a helyes kommunikációval.

Hangosítás és színpadvilágítás a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében

A Jona Drink Kft. is sok hűsítő frissítővel, valamint finomsággal látta el a kis csapatot.

A szieszta idők sem teltek tétlenül, többek között ellátogattak a János Vitéz Látogatóközpontba, „kakaóbulit” tartottak és kincseket kerestek a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumban.

A János Vitéz Látogatóközpont dolgozóinak munkájába is betekintést nyertek a gyerekek
A tábor támogatóinak ezúton is köszönetet mondunk: Markó Péter – Druk-ker Kft. Nyomda, Dedák Pál – Jona Drink&Alföld Aranya.

Írta: Boda Zsuzsa
Képek: Kiskőrös TV, Kiskőrös város,  Rádió 97, János Vitéz Látogatóközpont, Petőfi Sándor Művelődési Központ facebook-oldalak

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS