A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület több hónapos szünet után tartott újra, július 1-jén gazdaköri estet. Az eseményre szép számban jött el a tagság, amely során több aktuális kérdésről is tárgyaltak.

Az eseményről a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke, Nikléczi Gábor elmondta, hogy tavaly október óta nem tudtak tartani semmilyen összejövetelt a járványhelyzet miatt. Hosszú idő után, most volt az első alkalom, hogy meg tudják beszélni a gazdákkal kapcsolatos aktuális kérdéseket. Az elnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt hónapokban az egyesület milyen munkát végzett. Megemlítette, hogy a tervek szerint októberben tartanának egy közgyűlést. Örömmel számolt be arról, hogy mostanra már 100-nál is több tagjuk van. 
A gazdaest során a helyi falugazdász Ba Andor beszélt az őstermelőket érintő dolgokról, és a pályázati lehetőségekről.

-Hirdetés-

Jelenleg négy pályázatban vesz részt az egyesület, és egy ötödik is már a beadás előtti fázisban van.

Az egyesület pályázatot nyújtott be a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, amely elsősorban a működési költségek fedezetéhez nyújt segítséget.
Emellett Kiskőrös Város Önkormányzatával közösen TOP-os pályázatokban is részt vesznek. Az egyik ilyen pályázat a gasztronómiát öleli fel, és ennek keretében a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület két „gasztroszínház” rendezvényt fog tartani. Az egyiket már a Szüreti Napok alkalmával, a másikat pedig Márton nap után tervezik, az újborok bemutatásával. Ezekre a színházi darabokra 60-70 főt tudnának fogadni. A felvonások szünetében borkóstolást tartanának, „falatkákkal” kiegészítve.
Egy pályázat keretében a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület vendégül látná a testvérvárosi küldöttségeket, mely megvalósítása a járványhelyzet függvénye.

Szintén pályázati támogatás bevonásával szeretnék segíteni a termelők piacra jutásának lehetőségét.

Lesz egy online kommunikációs része a megvalósításnak, ahol web-és facebook oldal segítségével biztosítanak lehetőséget a termékek, és a különböző tevékenységek bemutatására. Szerveznének több, nagyobb szakmai előadást olyan szakemberek meghívásával, akik tájékoztatást adnának az online marketingről, a piackutatás, valamint a piacra jutás lehetőségeiről.
Az elképzelések szerint a város főterén, több alkalommal termelői piacot alakítanának ki, ahol a helyi termelők értékesíteni tudnák áruikat. A piac nyitvatartási idejét úgy alakítanák ki, hogy az munkaidő utáni időszakban legyen, késő délután.

Az egyesület egy eszközbeszerzési pályázatban is részt vesz, mely elbírálására vár. Ennek elnyerése esetén, három meteorológiai mérőállomást telepítenének le Kiskőrös külterületén, különböző pontokon. A szerkezetek az időjárási adatok mellett, mérnék a talajadottságokat, a talaj víztartalmát, a talaj hőmérsékletét és akár még a talaj vízszintjét is. Az adatokat a szerkezet folyamatosan feltöltené az egyesület web felületeire, ahol bárki nyomon követhetné.

A gazdákat érintő aktuális kérdésekről Ba Andor falugazdász adott tájékoztatást.

Elmondta, hogy idén január 1-től a gazdákat érinti, hogy új őstermelői családi gazdálkodási törvény lépett hatályba. Ezzel kapcsolatban ügyintézési feladata azoknak a termelőknek van, akik közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek. Akik ilyen tevékenységet folytattak, azok január 1-től őstermelő családi gazdálkodók lettek, és nekik a falugazdász felé pótlólag egy szerződést kell benyújtaniuk, melyeknek az ügyintézését már megkezdték. Kérte, hogy akiket ez érint, azok keressék fel a falugazdász irodát és minden adategyeztetésben, a nyomtatványok kitöltésében segítsenek.
Az első fázisban ennek határideje június 30-a volt, de a járványhelyzetre való tekintettel ez a veszélyhelyzet lezárultáig kitolódott.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődött a kötelezően előírt falugazdász adategyeztetés
Megkezdődött a kötelezően előírt falugazdász adategyeztetés
Falugazdász tájékoztató! Tájékoztatjuk a Tisztelt Gazdálkodó Ügyfeleket, hogy a családi gazdaságokról szóló törvény értelmében (2020. évi CXXIII. tv) azok a...

Ba Andor kitért arra is, hogy a környéken a szántóföldi növényeknél az árpával, és a repcével megkezdődött a termény betakarítás időszaka. A korai gyümölcsök közül már szedik a meggyet. A tavaszi jelentős fagykár miatt azonban barackszüretről nem nagyon lehet beszélni – ezekkel kapcsolatban a gazdáknak bejelentési kötelezettsége nincs feléjük. Amennyiben valakinek a területét valamilyen természeti kár érifagykár, jégkár, stb.annak 15 napos bejelentési kötelezettsége van.

Az idei évről elmondta, hogy tavasszal a fagykár igen nagymértékben érintette a kiskőrösi területeket. Egy héten át -5,-7 Celsius fokot mértek a térségben a gyümölcsösök virágzásának idején. A hideg időjárás miatt, a barack és a szilva tekintetében nagyon csekély termésre lehet számítani. A meggy, a cseresznye, és az alma valamivel jobb képet mutat. A szőlőről elmondta, hogy szerencsére az ültetvényeket nem károsította a téli, és a tavaszi fagy sem. A napokban volt egy hatalmas vihar is a térségben, amely a tapasztaltok szerint Kiskőröst csekély mértékben érte el, és jégkárokról nem érkezett bejelentés. Azonban a Kiskőrös és Akasztó között található Döbrögecen, valamint Soltvadkert déli részén kisebb mértékben, Kecelen pedig egész ültetvényeket tarolt le a jég.

Az összejövetel során a jelenlévők az egyesület volt elnöke, Szentpéteri Attila díjnyertes borát is megkóstolhatták.

A Szentpéteri Borpince Cabernero 2020 elnevezésű bora indult a Le Mondial du Rosé borversenyen. A világ legrangosabb roséversenyén 2004 óta találkoznak az Union des Oenologues de France borászai Cannes-ban, hogy három napot azzal töltsenek, hogy sok-sok vaktesztelés segítségével felmérjék a világ számos pontjáról érkező rosékat. Itt kapott aranyérmes díjazást a Cbernero 2020 Prémium Rosé, mely 70% Cabernet sauvignon és 30% Néró borból készült. Egy része újhordóban erjedt és érett, melyet elegáns, izgalmas ízvilág, mély tartalom jellemez.

Kapcsolódó cikk
Bács-Kiskun megyei sikerek a világ legnagyobb, és legjelentősebb rosé borversenyén
Bács-Kiskun megyei sikerek a világ legnagyobb, és legjelentősebb rosé borversenyén
A “le Mondial du Rosé” a világ legnagyobb, és legjelentősebb rosé borversenye, amelyet 2001 óta rendeznek meg a franciaországi Cannesben....

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS