Ezen a vasárnapon pizzára vágytam. Szerintem nincs annál könnyebb, minthogy tárcsázol, rendelsz, fizetsz és már eszel is. Szép történet, de inzulinrezisztenciában nehezített terep. Ez az oka, hogy új pizzareceptet próbáltam ma ki. A poén kedvéért a desszerthez is teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. Így született a kisétkezéshez tökéletes magvas uzsonnacsiga.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÖNKÖLYPIZZA

-Hirdetés-

A szárazanyagokat kevertem össze először. Rámértem a két evőkanál olívaolajat. Az eredeti receptben úgy adták meg, hogy 3.5 dl langyos víz, plusz amennyit felvesz. Nálam összesen 5,5 dl víz kellett hozzá. Szeretem, ha picit nedvesebb a tészta, mielőtt kelni kezd. Azt tapasztaltam, úgy könnyebben megkel.

Most párhuzamosan írom le a főétel és a desszert készítését, mert valóban párhuzamosan készültek.

MAGVAS UZSONNACSIGA

A csiga alapanyagai nagyon hasonlóak, ugyanúgy a szárazakkal kezdtem. Csak itt a kókusztejet melegítettem langyosra, majd az egészet összegyúrtam.

A két tésztát egymás mellé tettem kelni egy órára a napra.

A pizza kicsit magasabbra kelt, gyönyörű lyukacsosra.

Mindkettőt átgyúrtam még egyszer. Újabb negyedóra pihenés után az uzsonnacsiga tésztáját kilenc egyforma részre vágtam. Aztán éppúgy, ahogy gyerekkoromban a gyurmakígyót, egészen hosszú, keskeny csíkokra sodortam. Végül egyesével csigaformára tekertem, majd sütőpapírral bevont tepsire fektettem. Egy felvert egész tojással megkentem a tetejüket és megszórtam háromféle maggal. Apróra vágott tökmaggal, szezámmaggal és lenmaggal.

Fontos, hogy hideg sütőbe tegyük be, majd körülbelül 25 percig süssük szép aranybarnára. Puha, könnyű és ízletes tízórai vagy uzsonna lehet belőle.

Amíg a desszert készült, a pizzatészta tovább pihent és kelt. Ezután négy egyenlő részre vágtam és kerekre nyújtottam. Nálunk a pizzafeltét mindig oregánós, őrölt borsos, bazsalikomos paradicsompüré, tejfölös-darálthúsos massza, csirkemellsonka, gomba, végül reszelt sajt. Most is éppen így készült.

A csigák miatt már előmelegített sütőben minden pizzalapot elősütöttem, és csak utána kezdtem a feltét rétegezését.

Körülbelül húsz percenként készült el egy. Több, mint húsz éve sütök itthon pizzát, de abszolút ez a típus a nyertes abban, hogy leginkább hasonlít a tárcsázz, fizess és egyél pizzákhoz.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS