A törlesztési moratórium, más néven fizetési haladék a 2020. márciusában megjelent kormányrendelet alapján, minden 2020. március 18-ig folyósított kölcsön- és lízingszerződés esetében az adósok ideiglenesen mentesültek a hitelhez kapcsolódó tőke-, kamat- és díjfizetés alól.

Az ügyfelek számára legkedvezőbb forgatókönyv vált valóra, ugyanis a bankok nem számolhattak fel kamatos kamatot a nem törlesztett hitelek elmaradására, tájékoztatta portálunkat Dr. Polereczki Csilla ügyvéd. Hozzátette, hogy a moratórium a 2020 március 18. éjfélig fennálló és folyósított hitelszerződéseket érintette: ilyen a személyi kölcsön, a jelzáloghitel, az áruvásárlási hitel, a gyorskölcsön, az autóhitel vagy éppen a diákhitel. Emellett fontos, hogy a törlesztési halasztás a pénzügyi lízingszerződésekre és a munkáltatói kölcsönökre is vonatkozott a fizetési haladék.

2021 áprilisában kb. 1,2 millió lakossági ügyfél és mintegy 30-35 ezer vállalkozás vette igénybe a moratórium lehetőségét.
-Hirdetés-

Az ügyvéd kérdésünkre elmondta, hogy a törlesztőrészletek szüneteltetése azonban nem jelent és nem jelentett sem tartozás-elengedést, sem kamatmentességet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szüneteltetés idejére számított kamatot utólag, a futamidő alatt egyenlő részletekben kell majd megfizetni, azaz a moratórium alatt felgyűlt és ki nem fizetett tőke- és kamatrészt egyenlő részletben, folyamatosan kell majd később visszafizetni, ám úgy, hogy a szerződésben foglalt törlesztőrészlet ne emelkedjen.

Így viszont csak a futamidő meghosszabbításával van lehetőség a kölcsön visszafizetésére,

azaz az eredeti hitelszerződésben foglaltakhoz képest a futamidő kitolódik a moratórium idejével és további néhány hónappal.

A törlesztési halasztásnak tehát az a hátránya, hogy a futamidő meghosszabbodik, így az az eredetileg tervezettnél később, és magasabb, a banknak megfizetett összeggel zárhatja le az ember a hitelszerződést, mintha a szerződés szerint meghatározott módon végig törlesztette volna.

Ugyanakkor a hiteltörlesztési moratórium sok családnak nyújtott és nyújt most is segítséget a pandémia idején,

ugyanis a járvány számos iparágban és a magánemberek egy részénél is azonnali pénzügyi problémát okozott. Az időlegesen elhalasztható törlesztés pedig egy lehetőség, hogy a felmerülő fizetési nehézségekre átmeneti megoldást nyújtson.

Dr. Polereczki Csilla hozzátette, hogy a moratórium nyújtotta lehetőséget akkor volt érdemes számba venni, ha valaki a stabil hiteltörlesztést a közeljövőben nem látta biztosítottnak. /A közzétett adatok szerint 2021 áprilisában kb. 1,2 millió lakossági ügyfél és mintegy 30-35 ezer vállalkozás vette igénybe a moratórium lehetőségét./

Magyarország Kormányának döntése értelmében a moratórium a jelenlegi formájában meghosszabbodik egészen október 31-ig, azt követően pedig, egészen 2022. június 30-ig csak a rászoruló jogosultak vehetik majd igénybe külön nyilatkozattétellel.

A moratórium november 1-jétől való meghosszabbítását kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak, azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, valamint azok a vállalkozások, amelyek esetében az árbevétele legalább 25%-kal esett az előző évhez képest.

Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot, a jogosultsági feltételek fennállása esetén október 31-ig nyilatkozniuk kell a bankjuknál, tehát a bennmaradás nem automatikus, tájékoztatott Dr. Polereczki Csilla ügyvéd. 

MEGOSZTÁS