Több, mint húsz éves hagyományra tekint vissza a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában a Salátanap. Minden évben októberben kerül sor a programra. A járványügyi helyzet miatt idén osztályszinten valósult meg.

Horváthné Sinkovicz Erzsébet igazgatóhelyettest kérdeztem az alsó tagozat tevékenységeiről.

Milyen fő részekből áll az alsósok Salátanap forgatókönyve?
-Hirdetés-

Fontos része a sport népszerűsítése. Illetve az egészséges életmóddal, vízfogyasztással, helyes fogápolással és a környezettudatos magatartással, fenntartható energiagazdálkodással kapcsolatos vetélkedőket, TOTÓ-kat oldunk meg. A megmaradt gyümölcs- és zöldséghéjakat összegyűjtjük, megbeszéljük a komposztálás jelentőségét. Táplálkozási piramist alkotunk. A témához kapcsolódó kisfilmeket nézünk. És természetesen salátát készítünk. Az osztályfőnökök sokféle érdekes megoldást találtak arra, hogy a fő cél – az egészséges életmódra nevelés – megvalósulhasson.

Milyen megoldásokra kell gondolnunk?

Volt, ahol a gyerekek egyéni alkotásokat, kompozíciókat készítettek gyümölcsökből, zöldségekből. Volt, ahol a közösen megtisztított, felaprított finomságokból egy nagy tálban saláta készült, amit a napköziben fogyasztottak el. Néhány osztályban az alkotások papíralapon születtek. Az egyik negyedik osztályban minden gyermek különleges, kevésbé ismert zöldséget vagy gyümölcsöt hozott. Ezt mutatták be tápérték, tulajdonság alapján. Végül meg is kóstolhatták a finomságokat. Az első és második osztályban szülők segítségét is igénybe szoktuk venni.

Mi a Salátanap célja?

Elsősorban a jó hangulat, a közösségteremtés, az együttmunkálkodás megtapasztalása. A szépérzék, kreativitás fejlesztése. Az eszközök helyes használata, alapvető konyhai műveletek tanulása, gyakorlása.

A felső tagozat feladatairól Bella Tibor, a felsős osztályfőnöki munkaközösség vezetője mesélt.

Ki a Salátanap gazdája, főszervezője?

Az osztályfőnöki munkaközösség és a diákönkormányzat, Gmoserné Valenczi Zsuzsanna vezetésével. A legutóbbi DÖK-ülésen a gyerekek megszavazták, hogy három kategóriában lehessen dolgozni: zöldség, gyümölcs és magvak. Majd sorsolással dőlt el, melyik három alapanyagot kell felhasználni az osztály salátájához.

Mi a menete a felsős óráknak?

Először egy egészséges életmóddal kapcsolatos TOTÓ-t töltenek ki. Azután kis csoportokban dolgozva készülnek a saláták. Ők már receptekkel, tervekkel felkészülve érkeznek erre a napra, ezért gördülékenyen tudnak együtt dolgozni. Reméljük, hogy a felkínált egészséges alternatívák felmerülnek a sült krumpli és a rántott hús mellett az étkezésükben.

Idén van pontozás, eredményhirdetés?

Igen, a hatodik óra után kiállítást rendezünk az alkotásokból. Pontozás és kategóriánkénti zsűrizés lesz, de eredményhirdetés helyett, az őszi szünet után, a faliújságon tesszük közzé a pontok összesítését.

Kik a zsűri tagjai?

Polereczki Fanni tanárnő, és három tanuló, akik a diákönkormányzat tagjai.

Az 5. osztályosok számára még különlegesebb volt ez a nap, mert az „EGYÜTT EGY SZEBB JÖVŐÉRT” projekt keretében változatos, az egészség megőrzését segítő programokon vehetettek részt a tanulók és szüleik.

A képeket a pedagógusok, az asszisztensek és a cikk szerzője készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (143 db kép)
MEGOSZTÁS