Összeszámoltad valaha, hány felület van, ahol a gyerekeid kilépve az offline valóságból, kontrollálatlanul bolyonganak? Facebook, Messenger, Instagram, Viber, Discord, Youtube, Tik-Tok. Ezeken felül pedig azok, amikről fogalmad nincs. Mert óriási generációs szakadék tátong a gyereked és közted.

És most váltsak át E/1-be! Lassan harminc éve annak, hogy olyan idős voltam, mint a fiam most. A legdurvább, amiről anyum nem tudott, hogy télen az utca végén levettem a fejemről a sapkát. Majd lefagyott a fülem, de – meglátásom szerint – irtó bénán néztem ki benne. Két kanna mézes-hagymás tea, és a következmények orvosolhatók voltak.

-Hirdetés-

Három évtizeddel a sapkás csínyem elkövetése után – konkrétan múlt héten – a Youtuber világot megrázta a hír: egy tizennyolc éves magyar srác privát chatszobákban kislányokat vett rá vetkőzésre. Leírni is fájdalom. Hogy ebből mi és hogyan igaz, a rendőrség dolga.

A kép: pixabay.com/geralt

De durva szemellenző kell ahhoz, hogy ne lássuk be: ez bennünket is érint(het). Jogunk van megnézni a kiskorú gyermekünk bármely okoseszközét? A személyiségi joguknak vagy a szülői felelősségünknek a mutatója ez? Legyinthetünk kimerültségre, stresszre, munkára vagy bármire hivatkozva, hogy „amíg a neten lóg, van egy kis nyugalmunk?”

A kép: pixabay.com/Bru-NO

Egyik pillanatról a másikra csöppent a szülői társadalom abba a helyzetbe, hogy nemcsak nem tudjuk, nem is értjük, hogy mit beszélnek. Már nem az a kérdés, hány órát töltenek a világhálón. Hanem az, hogy hol.

Régen úgy mondták: anya köténye legyen akkora, hogy eltakarjon bármit. Ma azt mondom: kerüljön bármibe, a szülői szeretetbe bele kell férjen minden, ami a gyerekeinkkel történik. Online is.

Idegesít, amit mesél? Gőzöd nincs, mi a manó a Fortnite, a Browl Stars vagy a Call of Duty? Akkor is állj meg! Hallgasd meg! Mert talán csak akkor meséli el, hogy online zaklatják, ha nem sajnálod az időt arra, hogy kiderítsd: mit jelent kraftolni, vagy miért káromkodik annyit a The VR-os Pisti.

A kép: pixabay.com!RyanMcguire

Beszélgettem egy kamasz lánnyal. Senki nem mondta még neki, hogyha egy ismeretlen  profilkép szerint –, állati helyes sráccal beszélget Messengeren, az simán lehet egy felnőtt, rosszindulatú, de főképpen veszélyes férfi. Soha nem fogom elfelejteni a tágra nyílt tekintetét. A döbbenetet. Mert ez nem játék. Sem nekik. Sem nekünk.

Gyerekkorunk veszélyei – titokban cigizés, átlógás a másik faházba a nyári táborokban – nevetségesnek tűnnek a ma gyerekeit fenyegető veszélyekhez képest. Hiába vannak csukva a kamaszok ajtói. Hiába lógnak ki “belőlük” a fülesek. Szükségük van ránk. Talán éppen akkor, amikor a leginkább csendben vannak.

Kiemelt kép: pixabay.com/MikeRenpening

MEGOSZTÁS