Régen, amikor étterembe mentem, rendre kiborítottam a többieket, amikor meghallották tőlem, hogy: rántott sajt tartármártással. Szerintük rántott sajtért nem érdemes étterembe menni. Szerintem a rántott sajt bárhol, bármikor tökéletes. Nálunk hetente egyszer előfordul, ha csak félórám van, hogy meleg ebédünk legyen.
RÁNTOTT SAJT
Tudom, hogy létezik hivatalos rántani való sajt, de mi az egyszerű trappista sajtot szeretjük, amit körülbelül egy centiméter vastagra szeletelek.
A panírozásban a barnarizslisztet eleinte kimértem, de a trappista sajt tényleg csak alig pár grammot vesz fel. A liszt után következik a tojás. A klasszikus (liszt-tojás-zsemlemorzsa) harmadik fázisát három összetevőből állítottam össze: teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, zabkorpa, szezámmag. A tojás-morzsás réteg kétszeres rajta.
Olajban sütöttem ki. Majd papírszalvétán itattam fel a felesleges olajat.
TÚRÓS POGÁCSA 2.0
Maga a recept cookpad-os, azt tettem IR-kompatibilissé. A szárazanyagokat kevertem össze először. Belemorzsoltam a vajat, egy nagy szitán áttörtem a túrót. A tojássárga és az élesztő után összegyúrtam.
Egy nejlonzacskóban a hűtőben pihent egy félórát. Nagyon könnyen gyúrható. Hogy ne ragadjon, egy kevés teljes kiőrlésű lisztet adtam még hozzá.
Körülbelül másfél centiméter magasra nyújtottam. Majd közepes formával pogácsákat szaggattam.
A tojásfehérjével megkentem a pogácsákat, végül megszórtam szezámmaggal. Mivel nemrégiben kaptam egy mézeskalácsfigura szaggatót, készült egy olyan pogácsa is.
Előmelegített sütőben negyven percig sült.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!