Év végi visszatekintő sorozatunkban Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere is a mikrofonunk elé állt, és válaszolt a kérdéseinkre. A beszélgetésünk során szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek és a közösségi programok is.

Hogyan tekint vissza a 2021-es évre?

A komoly nehézségek, aggodalmak és várakozások ellenére jó évet zárhatunk. Azt gondolom, hogy a gazdasági visszaesés – amitől mindenki tartott – szerencsére nem következett be. Az iparűzési adóbevételek jól alakulnak, ahogyan ígérte a kormány,  a megfelezéséből adódott hiányt megkaptuk. Tehát pénzügyi szempontból rendben vagyunk.

-Hirdetés-

A legnagyobb gondunk a betöltetlen háziorvosi praxis. Ebben a helyzetben az is nehezíti a dolgunkat, hogy orvost találjunk, mivel hatályban van a felmondási tilalom. Furcsa, mert a felmondási tilalom általában a munkavállalókat szokta védeni, de most ebben a veszélyhelyzetben az orvosok nem mondhatnak fel. Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz lesz orvost találni.

Kapcsolódó cikk
Háziorvosi praxisba keresnek orvost Soltvadkerten
Háziorvosi praxisba keresnek orvost Soltvadkerten
A praxis egy 2009-ben épült, karbantartott Egészségházban, az Önkormányzat tulajdonában álló rendelőben fog helyet kapni, melynek rezsiköltségeit részben az Önkormányzat...

A beruházások és az előkészületek folyamatosan haladnak. Elkészült a kempingben a vizesblokk, emellett szeretnénk ott a szálláshelyeket is kibővíteni. Így apartmanházak megépítését tervezzük. Az elképzelésünk az, hogy 5-6 apartmanházat fogunk építeni a kempingbe, mivel nagyon megfogyatkoztak a szálláshelyeink a Vadkerti-tó partján.

A másik nagyon nagy gond ami a várost érinti, az aszály. Ez egyrészt a tó vízszintjére is káros hatással van, másrészt mezőgazdaság területén is nagy károkat okoz.

Előkészítés alatt van emellett 2 pályázatunk is. A TOP 1-es program maradvány pénzéből szeretnénk kivitelezni az ipari park beruházást, és a záportározó projekt kettes ütemét.

Kapcsolódó cikk
Ötven hektáros ipari parkot terveznek Soltvadkertre
Ötven hektáros ipari parkot terveznek Soltvadkertre
Mindezt Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője jelentette be a december 1-i soltvadkerti közmeghallgatáson. A gyorsvasút építésének következtében úgy látják:...
Milyen fejlesztési terveik vannak a jövőt tekintve?

A városközpontban vásároltunk egy telket, ami a hivatallal és a szociális intézményünkkel is szomszédos. A Hősök teréről nyílik, tehát ez egy nagyon jó központi fekvésű ház. A városban található több, értékes magángyűjtemény is, amelyeket szeretnénk méltóképpen elhelyezni, kiállítani. Gondolok itt a Motormúzeumra, vagy a nagyon értékes Kerámiagyűjteményre.

Van egy egykori régi orvosi rendelőnk, amit szeretnénk valamilyen módon átalakítani és a város céljaira hasznosítani. Nem akarjuk eladni, szeretnénk az építészek segítségével kitalálni, hogy milyen módon is lehetne hasznosítani ezt az épületet. Tehát két irányban gondolkodunk: a városközpont kialakításában, fejlesztésében, közösségi terek létrehozásában, és a tófejlesztésben. A tóval kapcsolatban elmondhatom, hogy egy hosszú távú, többlépcsős fejlesztési koncepció készült, annak mentén szeretnénk tovább haladni: büfésor felújításával és platán tér kialakításával. Ezek a legközelebbi terveink, amiket szeretnénk megoldani.

Font Sándor országgyűlési képviselő nagy energiát fektet az állami beruházások nyomon követésére, elősegítésére, ami itt a térségünkben látszik. Most hármat említenék meg. Ahogyan a képviselő is említette, folyik a vasútberuházás. Kifejezetten vadkerti projekt és Font Sándornak nagyon sok munkája van benne, az az elkerülő út építése. E kettőnek az összehangolása egy különlegesen bonyolult feladat volt, nem is gondolnák az olvasók, hogy mennyi apróság merül föl két ilyen nagy beruházásnak az összehangolásában.

A harmadik, amit nagyon várunk, és sajnálatos módon nem olyan tempóban halad, mint azt mi szeretnénk, az egy új transzformátor-állomás építése a tázlári úton. Erre azért van szükség, mert a Soltvadkert áramellátása most már a határhoz ért, a jelenlegi áramkapacitások nem elegendőek. Sok műanyagüzem működik, amelyek óriási áramfogyasztók,  és sok borászat is van, amelyek a szüreti időszakban rengeteg gépet, nagy áramfogyasztású hűtőgépeket hasznosítanak. Minden soltvadkerti tapasztalja, hogy vannak már komoly problémák az áramszolgáltatásban. Ezt pedig megoldani már csak egy új transzformátor állomás építésével lehet.

Térjünk át a rendezvényekre. Idén rendkívül szép és rangos városi programokat valósítottak meg. Hogyan tervezik a jövőt e tekintetben?

Szerencsére az idei nyarunk is szabadabb volt. A Covid kevés pozitív hatásának egyike, hogy a belföldi turizmus erősebb volt, mint a korábbi években. Ezt mi fokozottan éreztük. Bízunk benne, hogy a Vadkerti-tó partján elvégzett beruházások, fejlesztések, a strand kialakítása is segített ebben, nemcsak a covid.. Nagyon jó két szezon van a hátunk mögött.  2021-ben sok programunk volt a tóparton.

Kapcsolódó cikk
Így ünnepeltek Soltvadkerten augusztus 20-án
Így ünnepeltek Soltvadkerten augusztus 20-án
Soltvadkerten igazán pezsgő augusztus 20-i ünnepséget rendeztek. Két helyszínen színesebbnél színesebb, izgalmas programokkal várták a vendégeket pénteken. Reggel 9:00 órakor...

Az augusztus 20-a, és a Szüreti Fesztivál is jól sikerült. A lakosság már nagyon várta ezeket, ki voltak éhezve rájuk.

Kapcsolódó cikk
Ünnepváró jótékonysági adventi vásárt rendeztek Soltvadkerten
Ünnepváró jótékonysági adventi vásárt rendeztek Soltvadkerten
December 17-én, pénteken László Attila karácsonyi koncertjével kezdődött az adventi hétvége a Római Katolikus Templomban, Soltvadkerten. A szombati napon Temerini...

Szeretnénk megoldani, hogy a szezonunk egy kicsit hosszabb lehessen. Ne csak a nyári kánikulai hónapokra szóljon, ez a távlati célunk.

Kétévente van szüreti fesztiválunk, de komoly igény van arra, hogy a közbeeső években egy kisebb léptékű, szerényebb fesztivált is szervezzünk. Ilyen lenne például az augusztus 20. Évtizedekre visszamenőleg elmondható, hogy nem ünnepeltük a városban. A jövő évben tervezünk ehhez kapcsolódóan ünnepségsorozatot a tó partjára.

Kapcsolódó cikk
Szuper hangulattal vette kezdetét a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Szuper hangulattal vette kezdetét a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Soltvadkertet szeptember 17-18-19-én a zene, a tánc, a hagyományok… és a jókedv lengi át. Ugyanis, most tartják a háromnapos nagyszabású...
Már említette a város pénzügyi helyzetét, és a testületi üléseken is többször elhangzott, hogy jó gazdasági helyzetben van a város. 

Igen, úgy gondolom, hogy stabil a helyzetünk. Általános elvünk, hogy saját erőből nem szívesen beruházunk úgy, hogy ne kapnánk hozzá annak mértékét megsokszorozó támogatást. Ami az iparűzési adóból befolyik és amit meg tudunk takarítani, azt mindenképpen pályázatok nevéhez szeretnénk felhasználni. Szerencsére nem voltak nagyobb kiadásaink eltekintve a központi fekvésű házvásárlástól.

Kapcsolódó cikk
Stabil alapokon áll Soltvadkert: ismét növekedett a város költségvetésének főösszege
Stabil alapokon áll Soltvadkert: ismét növekedett a város költségvetésének főösszege
Megtartotta novemberi ülését Soltvadkert Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A napirendi pontokat több szakmai beszámoló is színesítette.  Soltvadkert Város Önkormányzata még októberében...
Optimistán és bizakodóan nézhetünk a jövőbe. Ha pályázati önerőt kell biztosítanunk, nem fog gondot okozni.
MEGOSZTÁS