Év végi visszatekintő sorozatunkban Gubacsi Gyula, Fülöpszállás polgármestere válaszolt a kérdéseinkre. Szóba kerültek a fejlesztések, a jövőbeni tervek, és a közösségi programok.

Hogyan tekint vissza a 2021-es évre?

-Hirdetés-

Nehéz és sok szempontból vegyes volt. A koronavírus-járvány mindenre rányomta a bélyegét. A fejlesztésekre és a közösségi életre is. Nyilván ez már tavaly is érezhető volt. Ha a mostani, immáron 4. hullámot nézzük, akkor egyre veszélyesebb ez a járvány. Számomra egy vegyes érzelmekkel teli év volt az idei.

Milyen fejlesztések valósultak meg?

A Szociális Alapellátó Központ volt a legnagyobb idén megvalósult fejlesztésünk. Már az ősz folyamán el is készült, de az átadására egy későbbi időpontban kerítünk sort, amikor ezt meg lehet tenni a szabályok betartása mellett, nagyobb nyilvánosság előtt is.

Két nagyobb pályázat előkészítésén dolgoztunk idén: a tavaly év végén szintén TOP-os forrásból 200 millió forintot nyertünk a kétcsoportos bölcsődének a megépítésére. Ennek az épületnek, ennek a beruházásnak az előkészítése zajlott az év jelentős részében. Most jutottunk el arra a pontra, hogy érvényes építési engedéllyel rendelkező tervünk van. Most következik a közbeszerzés. De azt elmondhatom, hogy a jövő év végéig meg is fog valósulni.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan új játszótér várja majd a gyermekeket Fülöpszálláson
Hamarosan új játszótér várja majd a gyermekeket Fülöpszálláson
A fülöpszállási településvezetésnek egyik fő célkitűzése, hogy minél több közterületi játszótér legyen a településen. E cél elérése érdekében már korábban...

Szintén TOP-os forrásból fog elkészülni a csapadékvíz-elvezetés kiépítésének a második üteme. Ez gyakorlatilag a Bajcsy-Zsilinszky utcától délre eső területeket érinti, amelyekből a záportározóra fogjuk a csapadékvizet vezetni.

Mindenképpen fontosak a település életében a Magyar Falu Program által nyújtott pályázati lehetőségek, amelyeket nagyon szeretek. Egyrészt azért, mert 100 százalékos intenzitású, másrészt azért, mert mindig a településeken jelentkező igényeknek megfelelően van kiírva.

Már az idei évben is több pályázati kiíráson is indultunk, és szerencsére nyertünk is. Ennek köszönhetően beszereztünk egy többfunkciós kommunális eszközt, ami már meg is érkezett. Ez nagyon sokoldalú munkagép, és a közterület fenntartási munkára fogjuk tudni használni.

Ugyanebben a pályázati konstrukcióban forrást nyertünk egy új falubusz vásárlására. A pandémiának „köszönhetően” a szeptemberben megrendelt Ford 9 személyes kisbuszt csak január végén fogjuk tudni átvenni.

Játszótér kialakítására fordítható pénzt is kaptunk, amelyet az Attila utcában fogjuk letelepíteni jövő tavasszal. Emellett mindenképpen szeretnénk még további két-három közterületi játszóteret kialakítani, hogy minél több pontján legyen a településnek ilyen kikapcsolódási lehetőség.

Tartaléklistára került egy pályázatunk, ami a felelős állattartás elősegítésére irányult.  Véleményem szerint ez egy fantasztikusan jó kezdeményezés. Nem csak másfél millió forintot, hanem akár három millió forintot simán el tudtunk volna költeni erre a célra. A jelentkezett háztartások számára e segítséggel meg tudjuk valósítani a macskák és a kutyák ivartalanítását, oltását és a csipelését. Tehát összességében nem volt rossz év a 2021. Nagyon bízom abban, hogy 2022-ben már sokkal könnyebb lesz.

Hogyan tervezik jövőre a rendezvényeket?

Azok a közösségi rendezvények, amelyek kényszerűségből elmaradtak, nagyon hiányoznak. Nagyon sokat kell majd azon dolgoznunk, hogy a falu közösségét újra összehozzuk. Sok új lakosunk is van, akik valamelyik városból költöztek ki Fülöpszállásra. Az is a tervünk, hogy legyen egy nagyobb rendezvény tavasszal, nyáron és ősszel is, télen meg ott van az adventi gyertyagyújtások időszaka. Eldöntöttük, hogy idén nem tartunk idősek napi rendezvényt, és szilveszteri bálat sem, mert nem vállaljuk fel azt, hogy nézegessük, kinek van védettségi igazolványa és kinek nincsen. A jövőt tekintve elmondhatom, hogy tervezünk. Azért vannak a tervek, hogy fölülírjuk őket.

Kapcsolódó cikk
Virágosítással köszöntötték a májust Fülöpszálláson
Virágosítással köszöntötték a májust Fülöpszálláson
Visszatért a vírus előtti május elseje Fülöpszállásra: Kozári Istvánnak köszönhetően zenés ébresztést kaptak a helyi lakosok. Ébredés után viszont a...

Leültem az egyik legnagyobb civil szervezet a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület tagjaival beszélgetni, akik tíz éven keresztül a vállukon vitték a helyi közösségi életet. Elmondták, hogy nagyon elfáradtak. Az önkormányzatnak is fontos, hogy jól működjenek a civil szervezetei, legyenek olyan közösségi rendezvények, ami a település széles rétegének kínál szórakozási,  vagy kikapcsolódási lehetőséget, de ebbe be kell vonjuk a többi civil szervezetet is.

Kapcsolódó cikk
Sikeres szemétszedési akciót tartottak Fülöpszálláson
Sikeres szemétszedési akciót tartottak Fülöpszálláson
Szombaton a szemétszedés volt főszerepben Fülöpszálláson: a program – melynek keretében megtisztították a települést – 8 órakor kezdődött, és egészen...

A jövő év elején, átnézzük közösen, hogy 2022-es évben ki, mikor, milyen rendezvényt szeretne. Mi segítünk mindenben, de szeretnénk elkerülni, hogy a rendezvények szervezésében túl nagy teher háruljon  egy – egy civil szervezetre. Több rendezvényt tervezünk jövőre, aztán majd az aktuális helyzet eldönti, hogy ezeket meg lehet tartani, vagy sem.

Milyen elképzelések vannak a jövő évre a fejlesztések tekintetében? Milyen prioritásokat fogalmaz meg a településvezetés?

Mindenképpen szeretnénk építeni azokra az elképzelésekre, amelyeket korábban megfogalmaztunk, illetve azokra a fejlesztésekre, amelyek megvalósultak.

Több olyan elképzelése is van a képviselő-testületnek és az önkormányzatnak, amit szeretnénk minél hamarabb megvalósítani. Ami a legfontosabb számunkra, és prioritást élvez, az egy jelentősebb kameraszámmal megáldott térfigyelő rendszer kiépítése. Nekünk ez egy nagyon fontos dolog, mind közbiztonsági, mind az illegális hulladéklerakás visszaszorítása szempontjából.

Kapcsolódó cikk
Térfigyelő kamerarendszer kiépítését tervezi a fülöpszállási önkormányzat
Térfigyelő kamerarendszer kiépítését tervezi a fülöpszállási önkormányzat
Fülöpszállás – mint a legtöbb kistelepülés – üdvözli a Magyar Falu Program új kiírásait, hiszen hatalmas lehetőségek vannak benne az...

Ezen kívül természetesen vannak még olyan fejlesztési elképzelések, amik leginkább a közterületeket érintik. Szeretnénk kialakítani egy olyan központi buszmegállót, ahová mind a két irányból,  Solt és Kecskemét irányából is beállhat a busz. Tervezünk egy kulturált, mosdós buszvárót is oda.

Számos olyan ingatlanunk van még, amit fel kell újítanunk. Az elmúlt években nagyon sok pályázatot nyertünk és nagyon sok pénzt költöttünk az önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak a felújítására. Ezt semmiképpen nem szeretném megszakítani. Igyekszünk ezekre is minél hamarabb forrást keríteni.

A szennyvízrendszer 2006-ban lett átadva, tehát 15 éves. Itt-ott már az utcákon látszanak a másodlagos konszolidációnak a nyomai: nagy valószínűséggel megsüllyedt a gerincvezeték. Szeretnénk felmérni, hogy milyen állapotban van a föld alatt a vízrendszer. Ahol kell, ott javítsuk ki a hibát, ahol rendben van, ott meg az utcáknak a burkolatát kell újra aszfaltoztatni.

Ezek jelentős beruházásokat igénylő gondolatok, de szép számban vannak tervek a jövőre tekintettel. Nagyon várjuk, hogy milyen pályázati kiírások jelennek meg.

Szerencsére mindig számíthatunk mind Lezsák Sándor országgyűlési képviselőre, mind a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat segítségére.  Az elmúlt 2 évben nem volt olyan probléma, amit észleltünk, megfogalmaztunk és Lezsák Sándor elé tártunk, amire nem kaptunk valamilyen választ. Többnyire pozitív választ.

Milyen pénzügyi helyzetben van a település?

Kiegyensúlyozott. Nem dúskálunk, de szerencsére nem kényszerültünk hitelfelvételre sem. Köszönhető ez annak is, hogy nem adtunk be önerős pályázatot az elmúlt évben, hanem valóban a magyar falu program pályázataira helyeztünk hangsúlyt, illetve a 100 százalékos TOP-os pályázatokra.

Az iparűzésadó jelentős kiesést okozott, illetve a gépjárműadónak az itt maradó része hiányzik, de emellett egyéb állami támogatásokat kaptunk. Tehát nem dúskáltunk, de egy józan, kiegyensúlyozott gazdálkodással csináltuk végig az évet. A legfontosabb, hogy nem lesz mínuszos a költségvetésünk, és bízunk benne, hogy rövidesen tartalékok is tudunk képezni.

MEGOSZTÁS