Egy ideje napközivel is kiegészült a biosz- és fejlesztő óráim sora. Voltam már napközis pedagógus Szarvason és Vanyarcon is. Ott tanultam megbecsülni az alsós pedagógusokat. Szeretek biológiát tanítani, a diákok könnyed asszociációkkal soroznak nap, mint nap. Hiszen, amiről az órákon szó van, ahhoz mindannyiuknak köze van. A tananyagot a saját bőrén, csontvázán, szemén, fülén tapasztalja a nyolcadikos gyerek. Zoli és Peti története egy délutánon zajlott.

A napközi?! Az élet új dimenziója. Az ott zajló beszélgetések eleven tükrei felnőtt társadalmunknak. A csúszda, a hinta, a focikapu feletti territoriális hatalom élet-halál kérdése a napközis világban. És soha nem (csak) játék, ami a felnőttek szemében játéknak tűnik.

-Hirdetés-

Két fiú, nevezzük őket Zolinak és Petinek, a homokozóban tárgyaltak.

A kép forrása: pixabay.com/congerdesigne

– Te teljesen hülye vagy! – jelentette ki mély meggyőződéssel Zoli Petire nézve.

– Te vagy a hülye! – vágta rá Peti, hasonlóan mély meggyőződéssel.

– Srácok, ne beszéljetek így egymással!  – szóltam közbe határozottan. – Mi a gond?

Sötét tekintettel néztek rám. Egy méterrel távolabb kuporodtak le, és nem osztották meg velem, mi okozta az identitásválságot. Úgy vélve, hogy hallótávolságon kívülre kerültek, folytatták a diskurzust.

– Annyira szeretnék tizedikes lenni! – terelte el a témát látszólag Zoli. Peti továbbra is kételkedett osztálytársa értelmi képességeiben.

– Te tényleg hülye vagy! Olyan nincs is, hogy tizedik! Csak olyan van, hogy nyolcadik!

–  De van! – vetette ellen Zoli. – Csak az a gimiben.

Peti homlokára korai ráncot rajzolt a bizonytalanság. Álláspontját védendően, így tette fel a kérdést:

– És miért akarsz nyolcadikos lenni?

Már én is kíváncsi lettem. Hallóreceptoraim kiváló működésének köszönhetően kristálytisztán hallottam a választ nagyobb távolságból is. Bár Zoli sunyítva felém pillantott, és picit halkabban folytatta.

A kép forrása: pixabay.cpm/holzijue

– Mert akkor végre, annyit káromkodhatok, amennyit akarok!

Még egyszer rám nézett, sikerült-e elég halkan közölnie a korszakalkotó kijelentést. Nem buktattam le. Igyekeztem leplezni a vigyorgásomat. Hallottam én a suliban jóval cifrább káromkodást is a hülyénél, de szívből reméltem, ennél a perspektívánál kicsit jobbat tudunk majd kínálni, mire Zoli nyolcadikos lesz.

A kiemelt kép forrása: pixabay.com/White77

MEGOSZTÁS