Minden közösségi oldal a sajtos-tejfölös lángost és a házi fagyikat hirdeti. Ami egyrészt nyál áztatással fenyegeti a számítógép billentyűzetét, másrészt természetesen arra késztet, hogy szedjem össze magam, és én is készítsek. Így született meg a tönkölylángos ebéd, eperfagyi desszerttel. A teljes kiőrlésű lisztes dolgokkal általában az az emberek legnagyobb félelme, hogy nehéz, túl sűrű a tészta. Ez a recept kiválóan rácáfol erre.
TELJES KIŐRLÉSŰ TÖNKÖLYLÁNGOS
(EREDETI RECEPTGAZDA: SZILASI REA)
2 dl langyos víz
12 g friss élesztő
1 pici csipet Dia-Wellness negyedannyi édesítő
200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g sikér
2 kávéskanál só (nekem ez picit sok, legközelebb kevesebbet teszek bele)
Melegítettem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, beleszitáltam a sikért és az édesítőt. A lisztet és a sót összekevertem.
Az egészből egy puha, jól kezelhető tésztát kaptam. Nekem sajnos nem akart megkelni a javasolt 30-40 perc alatt, hiába takartam le retró kockás konyharuhával. Szóval bekapcsoltam a sütőt, így picit átmelegedett, majd le is zártam, de így rásegítettem a kelesztésre.
Négyfelé osztottam, kinyújtottam, majd forró olajban kisütöttem.
Levegős, könnyű lángosokat kaptam.
EPERFAGYI MUFFIN
(EREDETI ÖTLET- ÉS RECEPTGAZDA: BAJKÓ ILDIKÓ)
500 g eper
2 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
3 dl 30 százalékos, cukormentes habtejszín
250 g mascarpone
Az epret összeturmixoltam az édesítővel. A habtejszínt felvertem, majd a mascarponét és az epret is hozzáadtam.
12 darab muffinformát töltöttem meg ezzel az adaggal.
Végül természetesen a fagyasztóba tettem. Mennyei.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk legközelebb is a Cukormentes övezetben!