A nyár legnagyobb kulináris élvezete a saláta. Gyerekkorunkban soha nem volt az asztalunkon céklasaláta, de egyszer egy vendégségben ettem. Azóta szerettem volna kipróbálni. Ez a céklasaláta majonézes változata. A túrós sajtos rúdról mondanom sem kell, hogy a kisétkezések megoldására (is) szolgál.

-Hirdetés-

MAJONÉZES CÉKLASALÁTA
(erederi recept ITT: sobors.hu)

6 db cékla
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál tejföl
3 evőkanál majonéz
só, őrölt bors ízlés szerint

A céklát megtisztítottam, majd megfőztem. A főzővizet nem sóztam meg.

Körülbelül 5 szál petrezselyemlevelet és egy szál zellerlevelet hoztam be a kertből, nem biztos, hogy az egy csokornak számít. De nem akartam, hogy túl markáns íz legyen. A fokhagymát megpucolva egészen apróra vágtam. Az eredeti recept fokhagymanyomót ajánl. A céklát nagylyukú reszelőn kellett volna lereszelni, de én inkább az aprítógépbe tettem be. Így is tökéletesen működött a recept.

Minden összetevőt alaposan kikevertem,  majd egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek. Igazság szerint már este megkóstoltam. Ez a céklasaláta frissen is finom.

TÚRÓS SAJTOS RÚD
(eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

250 g áttört túró
250 g szobahőmérsékletű vaj (sajnos csak margarin volt itthon)
220 g teljes kiőrlésű búzaliszt
10 g só
nyújtáshoz: 30 g finom búzaliszt
szóráshoz: reszelt trappistasajt

Gyerekkorunkban szinte minden családi ünnepen volt sajtos rúd. Amolyan “nem lehet abbahagyni” típusú. Szerettem volna egy ilyet. Persze szigorúan számolva és a lisztarányokat betartva. A finomliszt ellenére a végére lassú felszívódású finomság lesz belőle.

A túrót áttörtem, minden mást kimértem, majd összegyúrtam. Könnyen gyúrható. Nekem picit ragacsos lett, ezért egy pici teljes kiőrlésű búzalisztettel még meghintettem. Úgy tudtam kinyújtani körülbelül 1-1,5 cm magasra. Megkentem egy felvert tojással, megszórtam reszelt sajttal, végül felszeleteltem.

Előmelegített sütőben sütöttem körülbelül félóráig.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben! 

MEGOSZTÁS