A Magyar Kézilabda Szövetség a sportág infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében indította el állami támogatású programját, amelynek célja, hogy az utánpótlás-nevelés érdekében kézilabdázásra alkalmas pályák létesüljenek országszerte. Erre a lehetőségre nyújtott be sikeres pályázatit a Kiskőrösi Önkormányzat, aminek köszönhetően egy közel 75 millió forintos beruházás valósulhatott meg a városban.

A sportfejlesztéshez az önkormányzat biztosította a területet a Szabadidő Parkban, mely munkálatok teljes lebonyolítását a műszaki átvételig a Magyar Kézilabda Szövetség koordinálta. A szabvány méretű 22×40 méteres kézilabda pálya utánpótlás kézilabda bajnoki mérkőzések lejátszására is alkalmas, valamint jól szolgálja majd a sportág terem és pályagondjainak kezelését az edzések tekintetében.

A terület lebetonozását követően kialakításra kerültek a csapadékvíz-elvezető részek, valamint palánk a játéktér körül, a kapuk mögött pedig labdafogó hálók lettek felállítva. A játéktér úgynevezett „öntisztító” rendszerű műanyag borítást kapott, ami csúszásmenetes, lyukacsos, így a csapadékvíz elfolyik róla.
-Hirdetés-

Az építési tervben szereplő adatok szerint a munkaterületet úgy alakították ki, hogy a felszíni és felszín alatti vizek a tervezett sportpálya szerkezetét sem az építés során, sem a későbbiekben ne károsíthassák. A műszaki tartalom alapján az eredeti környezet talajszintjéhez képest átlag 25 cm mély tükör készült és a felület lejtése olyan, hogy a víz mindenhonnan le tudjon folyni róla. Az oldalvonallal párhuzamosan sávos/beton folyóka kiépítése történt meg a csapadékvíz gyűjtésére. A sportpálya burkolata UV-álló anyagú, kék színű, az alapvonalon kívüli kifutó terek piros színnel lettek kialakítva. Meg kell említeni, hogy a gyártó a pályaburkolatra 15 év korlátozott – feltételekhez kötötten – garanciát nyújt.
A sportpálya felszerelése tekintetében a labdafogó háló, UV álló szőtt, 13×13 cm lyukosztással, alul-felül és mező középen acél feszítőhuzallal, tartószerkezete a palánkkal egybeépítve készült el, 5 m magasságig, 60x60x3 mm horganyzott zártszelvényből.

A pályán UV álló, “öntisztuló” műanyag borítás van

A palánkrendszer a pályához – azt körülvevően – az alap és oldalvonalaktól 1 méteres távolságban került kiépítésre, amely 1,1 m magas. A palánk – integrálva a labdafogó háló tartószerkezetébe – időjárás és hőálló, 18 mm vastag fehér színű, lekerekített rétegelt lemezből, 50x50x3 mm horganyzott zártszelvény oszlopokkal került elhelyezésre. Az alapvonal mögött 44 méter, az oldalvonal mellett 84 méter hosszan van palánk, amelyen egyszárnyú kapu is megtalálható a bejárást-kijárást biztosítva a játéktérről.
Az egyéb felszerelési tárgyakról kell megemlíteni, hogy két szabvány méretű (300 x 200 cm) rögzített kézilabda kapu van elhelyezve hálóval.

A beruházásról Domonyi László polgármester elmondta, hogy az országban 74 ilyen pálya kerül megépítésre. A városban az edzéslehetőségeket szerette volna az önkormányzat ezzel a pályaépítéssel fejleszteni, ami a kézilabda kluboknak jelenthet majd segítséget.
A pályát elsősorban a kézilabda klubok használhatják majd és a fennmaradó időben a lakosság számára is megnyílik erre a lehetőség. A közeljövőben a kézilabda klubokkal történt egyeztetések után kiírásra kerül a pálya házirendje és amennyiben nincs edzése a csapatoknak, akkor bárki sportolhat a játéktéren. A polgármester kiemelte, hogy a közcélú sporthasználat során mindenki ügyeljen nagyon a pálya állagmegóvására, hogy hosszútávon tudja szolgálni ez a beruházás a város sportéletét.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS