Cukormentes ketchupot találni nem lehetetlen, de nehéz. Saját alapanyagokból cukormentes ketchup, maga a kulináris mennyország. Az őszibarack pedig mézédesen várta a sütikészítést a fán.

HÁZI KETCHUP
(eredeti recept: Harmati József)

1,5 kg friss, érett paradicsom
1 púpos evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
40 ml 5%-os almaecet
1 dl víz
1 mokkáskanál só

-Hirdetés-

Leszedtem a paradicsomokat, megtisztítottam, megmostam, majd 5 percre forró, lobogó vízbe tettem őket. Kiszedtem őket a vízből, lefejtettem róluk a héjukat, és kivágtam a zöld részüket. Négybe vágva 1 dl vízzel együtt 10 percig főztem nagy lángon a felforrás után.

Összeturmixoltam, és egy szitán átpasszíroztam a szószt. Mivel passzírozni kell, az elejéről kihagyható a héj lehúzása.

Hozzáadtam az édesítőt, a sót, az almaecetet, majd felforraltam, és továbbra is nagy lángon, gyakran kevergetve főztem körülbelül 30 percig. Egészen addig, amíg besűrűsödött. Néhányszor próbát tettem úgy, hogy egy tányérra csepegtettem. Amikor nagyon folyt, akkor még tovább főztem. Tökéletes lett. Épp olyan, mint a bolti ketchup, csak pontosan tudom, mi van benne.

BÓLYI TÚRÓS
(eredeti recept: Winter Dorka)

50 g teljes kiőrlésű liszt (eredeti recept szerint 1 dl tk liszt)
1 dl mandulatej
1 teáskanál sütőpor
250 g túró
1 citrom reszelt héja (szárítottat használtam)
2 tojás
1 csomag cukormentes vaníliás cukor (vaníliaaromát használtam)
2 teáskanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 érett őszibarack

Összekevertem a szárazanyagokat. A túrót áttörtem, vegyítettem az édesítővel, citromhéjjal. A barackot megpucoltam, és apró kockákra vágtam. A mandulatejet, tojást és vaníliaaromát felvertem.

A sütőpapírt – amivel a tepsit kibéleltem – picit megkentem vajjal. A lisztes keverék felét beleszórtam a tepsibe. Rámorzsoltam a túrót, arra szórtam az őszibarackot. Majd a liszt másik felét elterítettem a barackos, túrós rétegre. Végül leöntöttem a tejes keverékkel.

Előmelegített sütőben 30 percig sült.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk legközelebb is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS