A XXVIII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok első délutánjának színes programjairól készült képes beszámolóját olvashatják cikkünkben.

A “magyar szamuráj” emléktáblája

-Hirdetés-

Az idei Szüreti Napok nyitóeseménye egy különleges emléktábla avatása volt. Nagy tömeg előtt, a Küzdősportok Házában dr. Polyák József karatemester emlékére leplezte le Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, ötödik mesterfokozatú kung-fu mester.

Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője

Dr. Polyák József elévülhetetlen érdemeit először Dr. Simicskó István méltatta. Elmondta, hogy személyes ismeretség fűzte őt Józsi bácsihoz. Aki kedves, életvidám, aktív emberként élt, és nagy űrt hagyott maga után. Kiemelte azt a példás összefogást, amely Kiskőrösön tapasztalható az emlékek és hagyományok ápolása területén.

Máday Norbert, nagymester két történetet is elmesélt, melyek Polyák József életútjáról, nem mindennapi jelleméről árulkodtak. A mester tanítványa így emlékezett: „Húsz év ismeretség után tudtam meg egy pesti sétánk alkalmával, hogy hol rakták át a lőszeres ládákat.” Józsi bácsi 1956 után Okinawán tanult a legnagyobb karatemesterektől, majd Európában elsőként lett kétdanos, feketeöves karatemester. „Az első budapesti edzésén jelenlévő 9-10 BM dolgozót is bevonta az edzésbe, azt mondta nekik: hogy így majd pontosan tudják, miről jelentenek.” Úgy fogalmazott: Ez a kőtábla, nem emlék-, hanem emlékeztető tábla, egy legendára, aki utat mutatott mindannyiunknak.”

Máday Norbert nagymester, Dr. Polyák József életrajzírója

Dr. Popper György a Magyar Karateszövetség tiszteletbeli elnöke arra emlékezett: „Egymásnak fogadott testvérei voltunk. Ő nem elégedett meg azzal, hogy nagy tudást szerzett meg, hanem mindent elkövetett annak érdekében, hogy azt tovább is adja az élet minden területén.” 1994-ben közösen alapították meg a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségét, amely ma már a világ 140 államában működik, és jelenleg a civil biztonsági szféra legnagyobb nemzetközi szervezete. Végezetül Domonyi László polgármester, valamint Polyák József veje is tisztelettel adózott „a magyar szamuráj” emlékének. Az ünnepség a kőtábla leleplezésével és megkoszorúzásával ért véget.

XXVIII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok megnyitója

A nyitó fanfárt Kiskőrös Város Fúvózenekarának előadásában hallgathatták meg a vendégek. Domonyi László polgármester köszöntötte a rendezvény fővédnökét, Dr. Simicskó Istvánt, Font Sándor, parlamenti képviselőt, valamint a testvérvárosok megjelent képviselőit. Elmondta, hogy ez a három nap elsősorban a szőlőtermelők egész éves gondoskodó odafigyelésének, törődésének ünnepe. Azoknak az embereknek a tisztelete, akik alázattal, odaadással művelik a földet.

Domonyi László polgármester köszönti a vendégeket

A Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekarának népdalcsokor előadása után Dr. Simicskó István beszédében kiemelt két fontos gondolatot: „Az izmos az erővel küzd, az okos az ésszel küzd, de aki a szívével küzd, az legyőzhetetlen. ” Majd Márai Sándort idézte: „A szív és a jellem bölcsességére van szükségünk. ”

Ezek után Domonyi László Kiskőrös Város Képviselő-testülete nevében „Kiskőrös Város Szőlészetéért és Borászatáért” díjat adományozott ifj. Szentpéteri Attilának

A színpadon (b-j) Harangozó Péter, ifj. Szentpéteri Attila és felesége, Domonyi László polgármester

Harangozó Péter méltatta a fiatal, harmadik generációs, elkötelezett borászt. A családi pincészet zászlós szőlőjét, a nérót, mely kiválóan szerepelt hazai és nemzetközi versenyeken is. Hangsúlyozta, hogy az édesapjával közös munkának, együtt gondolkodásnak köszönhetően boraik ízvilága egyre tökéletesedik. S viszik tovább a világba a borok és Kiskőrös nevét is.

A Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend ünnepi eseménye

A Kiskőrösi „Gondűző Borlovagrend” beavatási ceremónia keretében vette fel tagjai közé Kósa Lajosnét és Endrődi Ferencet, miután mindketten gyakorlati és elméleti vizsgát tettek, a több mint húsz magyarországi borlovagrend képviselője előtt.

Kósa Lajosné és Endrődi Ferenc ünnepélyes eskütétele

Péntek délután két kiállítást is szerveztek. Az egyiket a művelődési központban, míg a másikat a Pátria emeletén. 

Kapcsolódó cikk
Egy csepp Kiskőrös – kiállítás nyílt Kiskőrös kiemelkedő alkotóinak műveiből
Egy csepp Kiskőrös – kiállítás nyílt Kiskőrös kiemelkedő alkotóinak műveiből
A XXVIII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetségi Napok keretein belül megnyílt a Petőfi Sándor Művelődési Központban az “Egy csepp Kiskőrös”...
Kapcsolódó cikk
A kiskőrösi közönség láthatja elsőként Kőrösi Tamás legújabb alkotásait
A kiskőrösi közönség láthatja elsőként Kőrösi Tamás legújabb alkotásait
Kőrösi Tamás tizenkettedik alkalommal állította ki festményeit a nagyközönség előtt Kiskőrösön szeptember 2-án pénteken, a XXVIII. Kiskőrösi Szüreti és Szlovák...

Mindezeket egy szabadtéri színházi előadás követte a nagyszínpadon, Marica grófnő címmel.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (184 db kép)
MEGOSZTÁS