2022. október 21-én, pénteken 17 órakor kezdődött Soltvadkerten a Gyöngyház Kulturális Központ színháztermében az 1956. október 23-i megemlékező műsor, melyet a soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI diákjai adtak elő.

A magas színvonalú és megható előadás az „Októberi bőröndmese” címet kapta.
Rendezte: Nagy Melinda, Daróczi Csaba és Dudásné Kovács Erika
Énekkar: Cantare Énekkar, vezényelte: Darányiné Haris Gabriella
Szereplők: 8. évfolyamból 27 fő

-Hirdetés-

Egy család és egy fiatalokból álló baráti társaság történetén keresztül kaptunk betekintést az ’56-os forradalom és szabadságharc magyarországi, azon belül is a Budapesten történtekből.
Az előadást énekek és tánc is színesítette. A múlt és a jelen egyszerre volt jelen a színpadon a vetített korabeli fotóknak köszönhetően.
A közönség vastapssal köszönte meg a szívhez szóló megemlékező műsort a diákoknak, és tanáraiknak, akik mindezt összeállították, és betanították a szereplőknek.

A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI diákjainak előadása
A műsort követően, a hagyományokhoz híven a Hősök terén folytatódott a megemlékezés Temerini Ferenc polgármester ünnepi beszédével.

„Hatvanhat éve a felszabadító valóság ma már történelem. A Corvin-közi srácoknak már alig van hírvivője, aki még mesélni tudna a történtekről, aki látta, megélte a magyar nemzet öntudatra ébredését és hazatalálását. Akik vállalva a sorsfordító felelősséget elszánt akarattal, hittel fordultak az elnyomó hatalommal szembe. Egyre fogynak ’56 tanúi. Így ránk, utódokra nehezedik az a felelősség és kötelesség, hogy 1956 október 23-a ne csak egy fejezet legyen a történelemkönyvekben, ne csupán piros betűs ünnep a naptárban” – mondta a polgármester.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere mondott ünnepi beszédet

Egy kérdéssel fordult a megemlékezők felé. „Minden évben felidézzük a történteket, beszédeket mondunk és tisztelgünk a hősök előtt. De vajon valóban tudjuk-e, mit jelent ma, 2022-ben 1956 örököseinek lenni?….. S mert forradalom volt, a jövőre irányult. Arra a jövőre amit mi élünk, amit gyerekeink élnek, és amire úgy kell vigyáznunk, mint a szemünk fényére, hogy unokáink is élhessék.”

Kiemelte

„A meg nem alkuvás szabadsága ’56 legszebb üzenete, és tapasztalata.”

Koszorúzók
A kopjafánál koszorút helyezett el:
  • Soltvadkert Város Önkormányzata nevében Temerini Ferenc polgármester, és Kárász András alpolgármester
  • A FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség nevében Font Sándor országgyűlési képviselő, és Dr. Kerényi János
  • A Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Köhler János elnök, és Szemlaki József alelnök
  • A Roma Nemzetiségi Önkormányzat nevében Király Lászlóné elnök, és Sztojka Márió alelnök
  • A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI Diákönkormányzatának koszorúját Szomor Bíborka elnök, és Vida Dorka Hanna alelnök helyezte el
  • Soltvadkert Város Polgárőr Egyesület nevében Schnürlein Andor és Farkas Lajos.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (104 db kép)
MEGOSZTÁS