Amikor idősebbekkel beszélgetek az inzulinrezisztencia diéta szabályairól, a leggyakoribb kérdés, hogy “akkor már többet nem ehetsz egy jó keltet sem”? Mindig megnyugtatom őket, hogy az ellenkezője igaz. A leopárdkalács igen ízletes bizonyítéka ennek.

RAKOTT CSIRKE
(saját)

500 g csirkemellfilé
200 g csiperkegomba
10 szál bacon szalonna
3 tojás
200 g tejföl
200 g trappista sajt
fűszerek
olívaolaj

-Hirdetés-

A csirkemellet vékonyra szeletelve, klopfolva, sóval és vegetával fűszerezve bepácoltam. Először a bacont vágtam vékony szeletekre és lepirítottam. Kiszedtem és lecsepegtettem, a kisült zsírban pedig megpirítottam az összevágott gombákat. A tojást felvertem, és összekevertem a tejföllel. Egy jénai tálat körbespricceltem olívaolajjal, meghintettem teljes kiőrlésű zsemlemorzsával (ez kihagyható), majd háromszori rétegben egymásra pakoltam a csirkemellszeleteket, a bacont és a gombát. Minden réteg tetejére locsoltam egy keveset a tojásos-tejfölös szószból.

A legvégén megszórtam a reszelt sajttal. Félórát sült lefedve, majd még félórát fedetlenül, hogy alaposan rápiruljon a sajt.

LEOPÁRDKALÁCS
(eredeti recept: ITT, sugarfreedots.hu)

  • VILÁGOS ALAPTÉSZTA
    2,5 dl csillagtej
    1 teáskanál cukor (megeszi az élesztő!)
    0.5 friss élesztő
    60 g olvasztott vaj
    300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
    75 g tönköly finomliszt
    25 g búzasikér
    1 csipet só
    30 g 1:4 édesítő
    1 evőkanál vaníliaaroma 
  • KÖZÉPBARNA TÉSZTÁHOZ
    10 g cukormentes kakaópor
    1-2 evőkanál csillagtej 
  • SÖTÉTBARNA TÉSZTÁHOZ
    30 g cukormentes kakaópor
    2-3 evőkanál csillagtej

A szárazanyagokat összekevertem, a csillagtejben megfuttattam az élesztőt, majd az olvasztott vajjal együtt hozzáadtam és összegyúrtam. Nagyon jó, rugalmas tészta lett belőle. Elfeleztem, az egyik felét zacskóban a hűtőbe tettem. A másik felét tovább feleztem, az egyiket a kevesebb kakaóval világosabbra gyúrtam, a másikat sötétebbre. Ezt a kettőt is zacskóban tettem a hűtőbe.

Egy óra pihenés után először a sötét tésztát nyújtottam ki téglalapra, és elvágtam hat részre. Hat “kígyót” gyúrtam belőle. Mint gyerekkorunkban a gyurmából. Azután a világosabbat is kinyújtottam, hat részre osztottam, de nem gyúrtam belőle kígyót, hanem akkorra téglalapokat, hogy bele tudjam bugyolálni a sötét kígyókat. Ugyanígy tettem a legvilágosabb alaptésztával is. A háromrétegű “kígyók” mellé tettem a jénai tálat, és kétszer olyan hosszúra nyújtottam őket, mint a tál, elfelezve fektettem őket egymásra a sütőpapírral bélelt tálba. A tetejét megkentem egy felvert tojással, és a radiátoron, letakarva kelesztettem egy órát. Előmelegített sütőben sült negyven percig. A sütő aljába tettem egy tepsit vízzel, hogy párologjon. Rácson hűtöttem ki.

A leopárdkalács omlós, puha, fantasztikus finom kalács.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk legközelebb is a Cukormentes övezetben!

Kiemelt kép: videkize.hu

MEGOSZTÁS