Suhajda Antal polgármester évértékelő beszámolója. 

Küzdelmek, megpróbáltatások, fegyelmezett munka, megfelelő időben érkező segítség, kiemelkedő eredmények.

Talán ezekkel a szavakkal lehetne legtömörebben összefoglalni a 2022-es évet. Az egyik legnehezebb, de a legmozgalmasabb és legeredményesebb évét zárhatjuk 2022-ben.A költségvetés összeállításakor már az előző évben szembesültünk azzal, hogy az iparűzési adó jelentős mértékben visszaesett vállalkozóinknál, főleg a COVID miatt. Számokban kifejezve: míg 2019-ben 141 millió forint önkormányzati bevétel teljesült ebből a forrásból, addig a múlt évben valamivel több, mint 40 millió forint. Ehhez jött még kétszer 12,5 millió forint állami kompenzáció, de ez a mintegy 70 millió forint még így is alig fele a korábbi évek gyakorlatának. Emellett nehézséget jelentett az év megtervezésekor az is, hogy a felépített több mint 800 négyzetméteres, 250 milliósra tervezett óvoda és mini bölcsőde beruházás megvalósításához 35 millió forint önerőt társított az önkormányzat.

Kapcsolódó cikk
Átadták a kibővített óvodát és az új mini bölcsődét Akasztón
Átadták a kibővített óvodát és az új mini bölcsődét Akasztón
Ünnepélyes keretek között adták át kedden a kibővített Napközi Otthonos Óvodát és az újonnan kialakított mini bölcsődét Akasztón. A mintegy...
-Hirdetés-

E két tényező miatt az sok fejtörést okozott egész évben a gazdálkodás, és takarékossági intézkedésekre is kényszerültünk. Mindezek ellenére 25 pályázatot bonyolítottunk le idén: a tavalyról hozott projektek mellett még négyet elnyertünk a Magyar Falu Programból, és mindegyikhez kellett kisebb-nagyobb önerőt, valami pluszforrást tenni. Valamennyi fejlesztést sikerült megvalósítani. Köszönettel tartozom első sorban a Magyar Kormánynak, Font Sándor képviselő úrnak, a Bács Kiskun Megyei Önkormányzatnak a pályázati források biztosításáért és koordinálásáért. A nehezedő gazdasági környezetben, mikor kimerültek pénzügyi forrásaink a beruházások bonyolítása során, mindig megérkezett a segítség kiegészítő pályázati támogatások, rendkívüli önkormányzati támogatások formájában. Köszönet illeti az akasztói vállalkozókat is! Megszólítottuk őket, hogy legyenek segítségünkre a pályázatok megvalósításában, és mind vállalták, hogy a 2020-as árakon elvégzik a munkát. Így került sor a polgármesteri hivatalban az archív irattár és a női, férfi vizesblokkok kialakítására, és ugyanez a helyzet a jelenleg épülő járda, illetve a Csengődi úti kerékpárút és az óvoda udvar térkövezése esetében. Többek felajánlásként végeztek munkát. Volt, aki munkagéppel jött, más homokot ajánlott fel, vagy éppen térkő lerakást.

Nagy előrelépés például, hogy a Magyar Falu Program Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer építése/felújítása című alprogramjának 2020, 2021 és 2022-es forrásainak köszönhetően öt kilométer belterületi utat sikerült felújítani Akasztó 28 kilométeres belterületi úthálózatából. Ha ezt az ütemet továbbra is tartani tudjuk, néhány év alatt a teljes hálózat megújulhat. A közelmúltban, szeptember második felében adtuk át az Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárutat, és ezzel párhuzamosan a Magyar Falu Programnak köszönhetően építünk a Csengődi út mellett kerékpárutat.

Kapcsolódó cikk
Több, mint egymilliárd forintos kerékpárutat adtak át Akasztón
Több, mint egymilliárd forintos kerékpárutat adtak át Akasztón
A TOP-1.2.1.-15 BK 1-2016-00010 azonosító számú „Solt-Dunatetétlen-Akasztó turisztikai célú kerékpárút fejlesztése” elnevezésű projekt keretén belül megvalósult beruházás átadási ünnepségét tartották...

Ebből 350 méter október hónapban már elkészült, decemberben épült meg a további 320 méteres szakasz. Így a jövő évben reményeink szerint a teljes Csengődi út szakaszán elkészül a kerékpárút. Kiemelkedő pályázati eredményeink között megemlítem még a tavaly év végén elnyert Volkswagen transportert, ami január óta a külterületi lakosokat és az időseket szolgálja.


Szeptemberben birtokba vehették a kisgyermekek az új napköziotthonos óvodát és mini bölcsődét is, ami szakmailag és a fenntartás hatékonyságát tekintve egyaránt jelentős előrelépés. November végén rendeztük meg a Csengőd, Akasztó és Tabdi közös ellátását biztosító, 2,137 millió forintból megvalósuló szennyvíztelep fejlesztés alapkőletételét. A beruházásnak köszönhetően a korábbi 6 ezer lakos egyenértékű kapacitás 12 ezer lakos egyenértékűre bővül, és a kezelt szennyvíz minősége is jelentősen javul.

Kapcsolódó cikk
Megtörtént Akasztó-Csengőd-Tabdi új szennyvíztelepének alapkő letétele
Megtörtént Akasztó-Csengőd-Tabdi új szennyvíztelepének alapkő letétele
Három település közös összefogásából valósulhat meg Akasztó, Csengőd és Tabdi új szennyvíztelepének megépülése. A „Csengőd agglomeráció szennyvízkezelésének fejlesztése” című KEHOP-2.2.2-15-2019-00146...

Jövő évben a megyei önkormányzat által koordinált TOP Plusz pályázatban kívánunk majd indulni a Szent István utca 800 és a Csengődi utca 400 méteres szakaszán kétoldali, egyirányú kerékpárút építésével. Ezen kívül tervezünk a későbbiekben záportározó létesítését szabadidő parkkal, valamint fejleszteni szeretnénk az idősek nappali otthonát.  A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanácshoz pedig idősek bentlakásos otthonának építésére szeretnénk pályázni.

A folyamatosan mélyülő energia- és gazdasági válság vonatkozásában szerencsénk volt, ugyanis jó időben és kedvező feltételekkel, szinte a lakosságival egyenértékű áron tudtunk a közművek vonatkozásában szerződéseket kötni. Az áramra 2023. december 31-ig, míg a gázra 2024. október 30-ig rendelkezünk szerződéssel. Minden intézményünk napelemmel ellátott, és szinte a teljes fogyasztott villamos áramot megtermeljük. Ez sajnos a közvilágításra nem igaz. Pályázati források bevonásával idén valamennyi intézményben szereltünk fel inverteres klímákat a faluháztól, az orvosi rendelőn, védőnői szolgálaton, szolgálati lakásokon át a polgármesteri hivatalig, összesen 16 darabot építtettünk be az energia hatékony fűtés érdekében. Egyelőre nem gondolkodunk egyetlen intézmény bezárásán sem amiatt, hogy nem tudjuk az energiaszolgáltatást biztosítani. Az már felmerült, hogy akik a faluházat hétvégi rendezvényre igénybe szeretnék venni, azokat megkérjük, hogy az energia költségeket fedezzék. Egyelőre intézményeinket a korábbiakhoz hasonló módon tudtuk finanszírozni, nem kellett szigorító intézkedéseket hozni. Az ésszerű takarékosság elvét figyelembe véve működünk. Év végi pénzügyi helyzetünket áttekintve a civil szervezetek részére 3 millió Ft működési támogatást tudtunk biztosítani. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben örvendetes, ugyanis a megvalósított pályázatokhoz 46 millió Ft önerőt kellett biztosítanunk az önkormányzat saját bevételeiből.

Kapcsolódó cikk
Akasztói Kisasszony-napi Búcsú – képekben
Akasztói Kisasszony-napi Búcsú – képekben
Idén ősszel is megrendezésre került – szeptember 8-11. között – az Akasztói Kisasszony-napi Búcsú, mely a község egyik legszínesebb közösségi...

Egy ilyen aktív, a településért áldozatokat is vállaló közösség összetartását rendezvényekkel, programokkal is erősíteni kell. Mondhatom, hogy idén e téren is sikerült kitenni magunkért. A covid utáni lezárást követően új lendülettel, ötletekkel kezdtünk újjászervezni a kulturális életet Akasztón, és nem maradtak el a hagyományos programjaink sem. Így például az évek óta nagy sikernek örvendő újévi hangverseny, az operett est, a borverseny, a nőnapi ajándékműsor, a Sziki Laboda Magyarnótaest, az Iringó Népdaléneklési Verseny, a gyermeknap, a térzenei koncert, legnagyobb közösségi ünnepünk a Kisasszony-napi Búcsú, az Idősek Napja és az Adventi hétvégék. Az Együtt egy szebb jövőért pályázat jóvoltából megfűszerezhettük programjainkat és új rendezvényeket valósíthattunk meg. Így született a Tanyakavalkád, óvodásoknak és iskolásoknak szóló koncertek, baba-mama alkalmak, fogadóórák fiataloknak, táncoktatások, családi napok, Alkoss szabadon gyermektábor, Szeretünk Akasztó nagyrendezvényünk és még sok-sok esemény. 

Barátságosabbá tettük a ház előterét, olvasó buszmegállót alakítottunk ki a mellettünk lévő buszváróból, s a megszokott programjainkon is változtattunk, újítottunk. Az év végi ünnepekre: az adventi hétvégékre, Mikulás és karácsonyi ünnepségre megkülönböztetett figyelmet fordítunk, de hétköznapokon is programok sora várja a közösségi ház látogatóit a zeneoktatástól a különböző mozgási formákon, táncon át a nótaklubig. A legkisebbek és a kismamák értékes időtöltését állandó baba-mama terem szolgálja. Igaz, december 19. és január 8. között bezárjuk az intézményt és szüneteltetjük a szolgáltatásokat is.

Kapcsolódó cikk
Jótékony karácsonyi ünnepség Akasztón
Jótékony karácsonyi ünnepség Akasztón
Az akasztói község lakói ebben az évben is négy tartalmas és vidámsággal teli hétvégét tölthettek el együtt. Közös filmvetítés, Ablak...

Ha a 2022-es évet egy mondattal kellene összefoglalni, azt mondanám: összefogással együtt, jó úton haladunk. Eredményekben, sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!

Suhajda Antal polgármester 

 

A kiemelt képen: Akasztó Község Önkormányzatának képviselő-testülete és intézményeinek vezetői szerepelnek (Forrás: Suhajda Antal facebook oldala) 

MEGOSZTÁS